"Kurbanlarımızı keserken çevrenin temizliğine önem verelim"
Kurban ibadeti hakkında değerlendirmelerde bulunan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, kurbanları hijyen bir ortamda kesilmesi ve çevrenin kirletilmemesi uyarısında bulundu.
Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurbanlar esilirken, alınırken, dağıtılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, kurbanların hijyeni bir ortamda kesilmesine ve çevrenin kirletilmemesi uyarısında bulundular.
Kurban kesmenin Hanefi mezhebinde vacip, Şafi mezhebinde ise sünnet olduğunu hatırlatan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, imkânlar dâhilinde kurban kesmenin önemine vurgu yaptı.
Kurbanlıkların sağlıklı olması gerektiğini belirten Geylani, "Kurban alırken hayvanın canlı ve besili olması, hastalıklı olmaması, hayvanın bütün vücut azalarının sağlam olmasına elimizden geldiği kadar dikkat edeceğiz. Kurban Bayramı'nda kesilen kurban Hanefi mezhebinde vacip, Şafi mezhebinde ise Peygamber Efendimizin hiç terk etmediği bir sünnettir. Dolayısıyla imkânlar dâhilinde bu kurbanlarımızı keseceğiz. Kurbanı kestikten sonra da üçe taksim edeceğiz. Bir kısmını ev halkına, bir kısmını zengin olsa bile komşu ve akrabalarımıza, bir kısmını da fakir fukaraya vereceğiz. Elimizden geldiği kadar fakir olan yakın akraba ve komşularımıza verelim. Mümkün mertebe bunları fakirlere verirsek daha iyi olur. Eğer imkân varsa bir iki tane kurban keselim. Bu kesilen kurbanları en çok fakir ve ihtiyaç sahibi olanlara, memleketimize iltica eden Suriyeli kardeşlerimize ulaştırırsak daha iyi olur." dedi.
"Kurbanlarımızı hijyen bir ortamda, çevreyi kirletmeden keselim"
Kurbanları keserken çevrenin kirletilmemesine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Geylani, şunları söyledi: "Kurbanı kendi elinizle keserseniz daha iyi olur. Ama bunu keserken de çevreye dikkat etmemiz lazım. Çevrenin temizliği çok önemlidir. Kurbanları keserken kanını çevreye savurup kirletmemeliyiz. Kurbanı keserek üzerimizden bir vacibiyeti kaldırıyoruz. Ama çevreyi kirletmemeliyiz. Hijyenik bir ortamda kurbanlarımızı keselim. Rastgele yerlerde kesip, hastalıklara ve çevrenin kirletilmesine sebebiyet vermeyelim. Hz Peygambere inen ilk ayet 'oku' hakkındadır. İkinci inen ayet de 'temizlik' hakkındadır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, 'Temizlik imanın yarısıdır.' buyuruyor."
"Tüm ibadetlerde olduğu gibi kurban ibadetinde de Allah'ın rızasını gözetelim"
Kurban keserken hayvana eziyet verilmemesi gerektiğinin altını çizen Geylani, keskin bir bıçakla hayvana eziyet vermeden, onu incitmeden, ona acı çektirmeden hızlı bir şekilde kesilmesi gerektiğini ifade etti.
Son olarak Geylani, tüm ibadetlerde olduğu gibi, kurban ibadetinde de Allah'ın rızası gözetilmesi gerektiğini dile getirerek, "Önemli konulardan birisi de kurban ibadetinin Allah'ın rızasını kazanmak için kesilmesidir. Ayeti kerimede, 'Fakat unutmayın ki ne onların etleri, ne de kanları asla Allah'a ulaşacak değildir. Lâkin Ona ulaşan tek şey, kalplerinizde beslediğiniz takvâdır, Allah saygısıdır...' buyruluyor. Kim için kurban kesiyoruz? Allah rızası için kesiyoruz. Kurban kesmekle Allah'ın emrini yerine getiriyoruz. Onun rızasını kazanmak için kesip, fakir fukaraya dağıtıyoruz. Hedefimiz Cenabı Hakk'ın bu emrini yerine getirmek, onun rızasını kazanmaktır. İnşallah kurbanımızı bu iman ve rıza ile keseceğiz." diye konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)