"Gücü yeten Müslümanların kurban kesmesi gerekiyor"
Silopi İlçe Müftüsü Hüseyin Elçi, kurban ibadetinin Allah`a manen yaklaşmak için yapılan bir ibadet olduğunu belirterek, gücü yeten Müslümanların kurban kesmesi gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber kurban ibadeti ve ehemmiyeti hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Silopi İlçe Müftüsü Hüseyin Elçi, kurban ibadetinin Allah'a yaklaştıran bir ibadet olduğunu ve tüm Müslümanların en güzel kurbanları seçmelerini tavsiye etti.
"Kurban Allah'a yakınlaşmak için kesilir"
"Bir mümin kurban kesmeye gücü yetiyorsa ve kurban kesmiyorsa bizim camilerimize yaklaşmasın." Hadisi şerifini hatırlatan müftü Elçi, "Kurban kelime olarak yakınlık demektir. Yani Kurban kesen Allah'a yakın olmak için kesiyor. İslam'da çok önemli bir yeri var. Kurban İslam'ın şiarlarındandır. Aynı zamanda mezhepler arasındaki görüşlere göre kimisinde vacip, kimisine de sünneti müekkede dir. Sünneti müekkede farza yakın bir ibadettir. Peygamberimiz nu konuda şöyle diyor, "Bir mümin kurban kesmeye gücü yetiyorsa ve kurban kesmiyorsa bizim camilerimize yaklaşmasın." Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam bizzat kendisi kurbanlarını keser ve dağıtırdı. Dolayısıyla biz buna baktığımız zaman gücü yeten, parası olan her müminin mutlaka kurban kesmesi gerektiğine inanıyoruz." İfadelerini kullandı
"Kesilecek hayvanın sakat olmaması gerekiyor"
Kesilecek kurbanlığın özellikleri hususunda da bilgilendirmede bulunan Elçi, şunları söyledi;
"Kurban kesmenin bazı şartları vardır. Hayvandan hayvana değişebilir. Koyunlarda bir yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Güçlü sert, bir yaşını gösteren ama 6 yaşından büyük kuzular kurban olarak kesilebilir. Ama keçilerde 2 yaşını doldurması lazım. Ayrıca şuna dikkat etmeleri lazım, kurban kesecek bir insanın hayvanın sakat olmamasına, yürüyemeyecek kadar zayıf olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Güçlü kuvvetli etli olan en iyisi hayvanlardan seçmesi ebetteki daha faziletli olacaktır. "
"Kurban adak ise aile efradının yememesi gerekiyor"
Kesilecek kurbanın adak olması halinde kesenin ve efradının yememesi gerektiğine vurgu yapan Elçi, sadaka kurbanı ise yemelerinde sakınca olmadığını söyledi.
Elçi, "Şuna dikkat etmemiz lazım. Çok önemli bir konudur. Kurban edilecek adak kurbanı ise eğer asla ve asla kurbanı kesen ve onun aile efradının yememesi gerekir. O adak kurbanının tamamını fakirlere dağıtması gerekiyor. Eğer sadaka olarak normal bir kurban kesiyorsak, ebetteki ondan kendisi de ailesi de yiyebilir. Gücü yete herkes mutlaka bir kurban kessin. Fakir Müslümanlar var. Bunlarında yüzü gülsün. Bir bayram gününde peygamberimizin buyurduğu gibi " kurban bayramında yapılacak en iyi adet kurban kesmektir. Fakirin yüzünü güldürmektir. Dolayısıyla biz bunu yaptığımız zaman peygamberimizin sünnetini yerine getirmiş oluruz. " Diye konuştu
"Kesmek isteyip te zamanı olmayanlar müftülüğe müracaat etsinler"
Kurban kesmek isteyip te kesme zamanı olmayanların müftülük aracıyla kestirebileceklerini dile getiren Elçi, son olarak şunları söyledi; "Kurban kesmek isteyip te kesme imkânı olmayan Müslüman kardeşlerimiz varsa onlar bize verip biz onlar adına kesebiliyoruz. Her sene bunu yapıyoruz da zaten. Bu sene kurban bedeli 850 TL'dir. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ortaklaşa 145 ülkede kurban kesecekler. Yurtdışında kurban bedeli 625 TL'dir. İsteyen müftülüğe gelebilir. Bu parayı müftülüğe yatırabilir. İsteyende bankalara gidip kurban bedelini yatırır. Onlar adına ister burada ister yurtdışında keseriz." (Ahmet Uçar - İLKHA)