• DOLAR 32.575
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2458.984
  • ...
"Kurban; İbrahim`i ibadettir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van İl Müftü Yardımcısı Sabahattin kesti, Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) Kurulu Başkanı Mehmet Emin Akay, kurban ibadeti ve ehemmiyetiyle ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Kurban kesmenin ayet ve hadislerle sabit olduğunu belirten Müftü Yardımcısı Kesti, kurbanın Müslümanlara ikram edilmiş bir ibadet olduğunu ve kurban bayramı döneminde kesilecek olan kurbanın yerini hiçbir ibadetin doldurmayacağını söyledi.

Kurban nedir?

Kesti, "Kurban kelime manası itibarıyla, yaklaşmak, yakınlaşmak demektir. Istılahta ise zengin olan Müslümanların hali vakti yerinde olan hür ergenlik çağına giren Müslümanların ve hürriyet sahibi olan Müslümanların belli nitelikte ki evsafa sahip olan kusurları olmayan kurban olabilen hayvanları (Koyun, keçi, sığır ve deve) kesmeye biz kurban diyoruz. Kurban ibadeti mali bir ibadettir. Kurbanı kesmeden boğazlamadan kesinlikle kurban olmaz, çünkü kurban rüknü kurban edilecek edilebilecek hayvanı kesmekti. Bazen medyada şunu görüyoruz; 'Bu hayvanı kesmeyelim de şu kadar parasını versek kurban olur mu?' Hayır olmaz, trilyonlarca para harcansa kurbanlık olan hayvanı kurban etmeden, kurban ibadetini yerine getirmiş olmaz." dedi.

"Her kim hali vakti yerinde olur da Kurban kesmezse namazgâhımıza yaklaşmasın"

Hali vakti yerinde olan bütün Müslümanların kurban kesmesi gerektiğine dikkat çeken Kesti, "Bölgemizde hem Şafii mezhebine mensup olanlar var hem de Hanefi mezhebine mensup olanlar var. Kurban ibadeti, Şafii mezhebine göre sünnettir, Hanefiler ise bu vaciptir.  Peygamber Efendimiz (sav) bizi şöyle ikaz ediyor: 'Her kim hali vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgâhımıza yaklaşmasın.' Yani bizi uyarıyor." dedi.

Kurban alırken bunlara dikkat!

Kurban alırken dikkat edilmesi gerekleri anlatan Kesti, şunları söyledi:

"Hayvanın bir veya iki gözü kör olursa kurban olmaz, aşırı derecede zayıf olmayacak, kurban besili olacak, kesim yerine gidemeyecek kadar topal olursa o kurban olmaz, kulağının veya kuyruğunun üçte birinden fazlası kesik olursa kurban olmaz. Memelerinin ucu kesilmiş olan hayvan koyunda bir, keçi de iki memesi kesilmiş olsa kurban olmaz, ilaç ile sütü kesilen hayvan kurban olmaz, burnu kesilen, dilinin çoğu kesilen hasta olan hayvan kurban olmaz, boynuzunun çoğu kırılırsa, dişlerinin çoğu dökülmüşse kurban olmaz, ama azınlık derecede ise bunlar kurban olur. Kurban kesmenin vakti de Şafii mezhebine göre kurban bayramı namazı kılındıktan sonra bayramın birinci gününe kadar, Hanefi mezhebine göre ise kurban bayramı namaz kılındıktan sonra bayramın üçüncü gününe kadar kesilir."

"Küslükler son bulmalı"

Kurban kesilmesinin asıl amacının ibadet olduğunu anımsatan Kesti,  "Ne kurbanların eti, nede kanları Allah ulaşmaz. Allah (CC) 'Kurbanlarınızın ne etleri ne kanları Allah'a ulaşmaz. Ulaşacak olan sizin takvanızdır.' diye buyuruyor. Kurban'da bayram namazımızı kılacağız, mutlaka küskünler ve dargınlar barışmalı, biz barışık olacağız, barışık olacağız ki Allah'ın rahmetine kavuşalım. Allah'ın rahmeti Müslümanlar üzerindedir, düşünün bir insan bayramda yakınlarıyla eşiyle, dostuyla, çevresi ile küskün ve dargın olamaz. Peygamber Efendimiz (sav) bize buyurdu ki 'Bir insanın bir Müslümanın din kardeşi ile küskün ve dargın kalması ancak üç gün olabilir, ondan sonra barışmalı hakkını helal etmelidir.' Demek ki barışmalıyız. Kabristanlarımızı ziyaret etmeli, dualar etmeliyiz, akrabalarımızı ziyaret etmeliyiz, çocuklarımızı sevindirmeliyiz." dedi.

"Namazınızı kılın, kurbanlarınızı kesin"

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) Başkanı Mehmet Emin Akay ise "Kurbanlarımızı keserken Filistin, Somali, Yemen, Suriye gibi zulüm altında olan kardeşlerimizi de düşünelim. İslam âleminin üzerinde büyük baskı ve zulümlerin olduğunu dile getiren Akay, "Nerede Müslümanların bir başarısı varsa İslam dışı olan batılılar bunu yok etmeye çalışıyorlar. Allah, 'Namazınızı kılın, kurbanlarınızı kesin' diyor. Gerek Türkiye Diyanet Vakfı, gerek İHH ve gerekse de Umut Kervanı aracılığıyla yardımlarımızı gereken yerlere ulaşması adına gereken hassasiyeti göstermemiz lazım. Kurban Bayramı; Allah'ın bize güzel hediyesidir," diye konuştu. (Yunus Tuğrul -İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir