• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Erdoğan 100 günlük eylem planını açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 günlük icraat programı tanıtım toplantısına katıldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmeti'nin önümüzdeki 100 günde gerçekleştireceği icraat ve projelerin tanıtıldığı programda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve tüm Bakanlar da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan programda, gerçekleştirilecek projelerden bazılarını da açıkladığı bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında Türkiye'nin, yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip yönetim sistemi arayışında, tarihî bir dönüşümü başarıyla tamamladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçmişteki örneklerinden farklı olarak bu dönüşüm tamamen demokratik sistem içinde gerçekleşmiştir. Milletimizin bizatihi kendisinin, onun temsil mercii olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve siyaset kurumunun iradesiyle hayata geçen yeni yönetim sistemimizin, demokrasi tarihimizin zirvesini oluşturduğuna inanıyorum. Darbeler, muhtıralar, türlü müdahaleler, geriye doğru baktığımızda pek çoğunu üzüntüyle karşıladığımız nice acı hadiselerin ardından böyle bir demokratik olgunluğa erişmiş olmamızı, en büyük kazanımımız olarak görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Milletimize verdiğimiz sözleri hayata geçirecek programları, projeleri hazırlıyoruz"

"Meclis'te ettiğimiz yeminle birlikte sistemin fiilen işlemeye başladığı 9 Temmuz gününden beri, gerek şahsım gerek bakanlarım yoğun bir mesai içindedir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir yandan yeni yönetimin mimarisini oluşturuyor, diğer yandan milletimize verdiğimiz sözleri hayata geçirecek programları, projeleri hazırlıyoruz. Tüm bunları, devlet işlerinde, millete sunulan hizmetlerde en küçük bir aksamaya meydan vermeyecek şekilde yürütüyoruz. Anayasa değişikliğine uygun şekilde, yeni sisteme geçişin gereği olarak ilga edilmesi gereken kanunları yürürlükten kaldırdık, bunların yerini alacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini de yayımlamaya başladık." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün de ilk 100 günlük icraat programımızı milletimizle paylaşıyoruz. Orta vadeli programı ağustos ayı sonuna kadar kamuoyuna ilan etmeyi planlıyoruz. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarımıza başladık. Kasım ayı sonuna kadar bunu da tamamlamayı hedefliyoruz. 100 günlük icraat programımızın koordinasyonunu Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay yürüttü. Bakanlarımızın her biri, kendi alanlarıyla ilgili tüm projeleri, planları, Cumhurbaşkanlığı manifestosunda ve AK Parti seçim beyannamesinde yer alan taahhütlerimizi baştan sona gözden geçirdiler. Bunlardan, 100 gün içinde yapacaklarımızı maddeler hâlinde listeleyip, bütçeleriyle birlikte bir araya getirdik. Aslında ilk 100 günde tamamlanacak proje sayısı binin üzerindedir.  Biz bunlardan daha önemli ve öncelikli gördüğümüz 400'üne, milletimize açıklayacağımız programda yer verdik."

Cumhurbaşkanlığına ve Bakanlıklara bağlı kurumların, 100 günde ve yaklaşık 46 milyar liralık bütçe ile hayata geçirecekleri 400 projenin, yeni dönemin ateşleyici gücü olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Bu projeleri hazırlarken, ilave kaynak ihtiyacı doğmamasına, mevcut bütçe imkânları ile yürütülebilmesine özellikle dikkat ettik." açıklamasında bulundu.

"Yeni yönetim mimarimizi oluştururken, tüm kurumları ilgili bakanlıklar bünyesinde toplamaya özen gösterdik"

Konuşmasının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni yönetim mimarimizi oluştururken, tüm kurumları ilgili bakanlıklar bünyesinde toplamaya özen gösterdik. Genelkurmay, Diyanet İşleri Başkanlığı, MİT, MGK, Savunma Sanayi gibi belli yerler dışındaki tüm kurumlar, faaliyet alanlarıyla ilgili bakanlıklar bünyesinde çalışmalarını sürdürecektir. Böylece Cumhurbaşkanlığını, tüm bakanlıkların ve kurumların faaliyetlerini daha iyi, daha etkin yönetebilecek bir yapıya kavuşturduk. Cumhurbaşkanlığının kendisinin doğrudan yürüteceği faaliyetleri de bu anlayışla sınırlı tuttuk" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Bu projelerden biri, vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştıran, hızlandıran ve maliyetleri azaltan e-devlet sistemini etkinleştirmek olacaktır. Bir başka projemiz de, tüm icraatların, planların, projelerin ülke geneli ve bölgesel ölçek yanında 81 il bazında takibini sağlayacak bir sistemi, en kısa sürede Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurmaktır. Böylece tüm icraatları ve yatırımları Ankara'dan illerimize ve illerimizin her birinden Ankara'ya uzanan, karşılıklı etkileşime dayalı bir sistemle takip etme imkânına kavuşacağımıza inanıyorum."

"Savunma sanayi projelerinden taviz vermeyeceğiz"

Doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumların 100 günde gerçekleştirmeyi hedefledikleri çok değerli projeleri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar içinde savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum. Programımızda yer alan 400 projenin 48'i savunma sanayimize aittir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz beş yılda yaşadığımız her hadise bize, savunma sanayi projelerinin önemini bir kez daha göstermiştir. Sadece sayısal olarak büyük ve en modern silahlarla donatılmış bir orduya sahip olmak tek başına anlamlı değildir. Güçlü ordu demek, hem sayısal olarak yeterli hem de aracından mühimmatına ve yazılımına kadar tüm aşamalarıyla sizin kontrolünüzde donanıma sahip bir ordu demektir. Bunun için biz, bir yandan ordumuzun kritik birimlerinde uzmanlığa dayalı bir personel yapısına geçerken, diğer yandan da her alanda kendi kendimize yeterli bir savunma sanayi kurmaya çalışıyoruz. 16 yıl öncesine göre bugün çok ileri bir noktaya geldiğimizi memnuniyetle görüyoruz. Ama hâlâ kat etmemiz gereken çok yol olduğunu da biliyoruz. Bunun için her ne olursa olsun, savunma sanayi projelerinden taviz vermeyeceğiz."

Konuşmasında, 400 projeden başlıklar hâlinde örnekler veren ve bu başlıkların, binlerce proje içinden süzüldüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim dönemimizdeki açılış törenlerinde, onlarca, yüzlerce, hatta bazen binlerce projeyi toplu olarak hizmete sunduk. O kadar çok eser ve hizmet üretiyorduk ki, bunları teker teker açmaya vaktimiz yoktu. Sizlerin de şahit olduğu gibi, 100 günlük icraat programımızı özetin özeti mahiyetinde anlatmamız bile bir hayli uzun sürdü. Türkiye'nin vakit kaybına tahammülü yoktur. Bizim önümüzde, 2023 hedefleri başlığı altında topladığımız bir yol haritamız var. Son beş yılda ardı ardına yaşadığımız hadiseler, bazı alanlarda bu yol haritasının gerisinde kalmamıza yol açtı. Önümüzdeki beş yılda, iki kat, üç kat daha fazla çalışarak daha fazla mesafe kat ederek, bu kaybı telafi etmek mecburiyetindeyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yönetimlerin birbirlerine enkaz değil, her şeyiyle tıkır tıkır işleyen ülke devrettikleri bir Türkiye'ye kavuşmanın, milletin hakkı olduğunu söyledi. Türkiye'yi sadece ekonomisiyle, altyapısıyla, üstyapısıyla, insan gücüyle büyütmekle kalmadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim ülkemize ve milletimize asıl hizmetimiz, asırlardır yaşadığımız bozgun, gerileme, kayıp, moralsizlik iklimini tersine çevirmiş olmamızdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün ister ticaret, ister ziyaret için yurt dışına giden tüm vatandaşlarımız, dünyanın her yerinde başı dik, özgüveni yerinde, bayrağına sahip çıkan, pasaportuyla gurur duyan bir şekilde dolaşabiliyor. Ülkemizin içinde de herkes geleceğine umutla bakıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında vatandaşlara yastık altı birikimlerini ve dövizlerini piyasada dolaşıma koymaları çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de insanların artık ticaretten siyasete her alanda planını, programını, hesabını geleceğin büyük ve güçlü Türkiye'si üzerine yaptığının altını çizdi.

Millete geçen 16 yılda mahcup olmadıklarını ve önümüzdeki beş yılda da mahcup olmayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, yeni dönemin ve 100 günlük icraat programının ülke ve millet için hayırlara vesile olması temennisiyle tamamladı.

100 günlük icraat programından önce çıkan bazı maddeler şöyle:

ADALET BAKANLIĞI

Vatandaşlarımızın mesnetsiz ihbarlar nedeniyle suçlanmaması için kapsayıcı ve etkin tedbirler alınarak "LEKELENMEME HAKKI" nın korunması.

Çocuklara karşı cinsel istismar suçuyla mücadelede cezaların caydırıcılığının arttırılması.

Elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan para alacaklarının daha az masrafla ve daha hızlı bir şekilde tahsil edilmesini sağlayacak hazırlıkların yapılması.

Nafaka ödeme sisteminin adil bir hale getirilmesi.

ÇALIŞMA, SOSYAL HİZMETLER VE AİLE BAKANLIĞI

Emekli aylıklarının en az bin TL'ye tamamlanması.

Er-erbaşların eş, çocuk, ana ve babalarının da sağlık hizmetlerinden faydalandırılması.

Hak kazanma şartlarını esneterek ilave 12.500 kişinin daha işsizlik ödeneğinden faydalandırılması.

Üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasası ile tanıştırılması için 5 bin gencin "İşe İlk Adım Projesinden" yararlandırılması.

Ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlarının karşılanması.

Çoklu Doğum (ikiz vb.) Yardımı Programı hayata geçirilerek 5.000 muhtaç haneye ulaşılması.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Kanal İstanbul Projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmalarının tamamlanması.

2 5 Adet "Millet Bahçesi"nin Açılışının yapılması, 6 adet Millet Bahçesi'nin temelinin atılması ve 22 Adet Millet Bahçesi'nin proje çalışmalarına başlanması.

3 Kentsel Dönüşüm uygulamaları kapsamında 17.000 adet konut ve işyerinin tamamlanması, 16.000 adedinin temelinin atılması ve 18.750 konut için dönüşüm projelerine başlanması.

Dar gelirli vatandaşlar için yapılan 15.523 konutun satışı ve planlanan 15.506 konutun ihalesinin tamamlanması.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

PKK/PYD/YPG'nin ve FETÖ'nün yurtdışındaki finansman kaynaklarının kesilmesi için Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ABD nezdinde diplomatik girişimlerde bulunulması.

Münbiç Yol Haritası'nın hayata geçirilme sürecinin tamamlanması.

Filistin'le ilgili İslam İşbirliği Teşkilatı, BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu'nda alınan kararların hayata geçirilmesi yönünde tüm BM Genel Kurul üyeleri nezdinde girişimlerde bulunulması.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Doğal gaz erişim imkânı sunulan vatandaş sayısının 63 milyondan 66 milyona yükseltilmesi.

Ülkemizin yer altı kaynakları potansiyelinin tespit edilerek ekonomiye kazandırılması.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Kamu idarelerinin harcamalarını gözden geçirmesini ve bu şekilde tasarrufların artırılmasını sağlayacak yöntem belirlenmesi.

Dış borçlanmada Çin piyasasına açılım yapılması, Çin'in Panda Piyasası'ndan dış borçlanma işlemi gerçekleştirilmesi.

E-ihale yaygınlaştırılarak ihale süreçlerinde bürokrasinin azaltılması, iş ve işlem maliyetlerinin düşürülmesi, zaman ve kaynak tasarrufunun yapılması

Katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının faizsiz finansman faaliyetleri için altyapının geliştirilmesi

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Tüm Ağrı, Iğdır, İran sınırının fiziki güvenlik ve aydınlatma çalışmalarının tamamlanarak, 18 km. ilave duvar ve 40 km. sınır aydınlatmasının tamamlanması.

Ülkemizi ve gençliği tehdit eden uyuşturucuyla ve her türlü madde bağımlılığıyla mücadele edilmesi amacıyla, Narkotimlerin 31 ilimize daha kuruluşu yapılarak 81 ilimizde faaliyete geçirilmesi, UYUMA projesi ile ihbar imkânlarının arttırılması.

Etkili bir göç yönetimi için kayıtları güncellenmiş olan Suriyeli misafirlerimizin sayısının %23 artırılarak 1.733.242'den 2.133.242'e yükseltilmesi.

Şahsa karşı işlenen suçların %0.5 azaltılması, mala karşı işlenen suçların %1 azaltılması ve işlenen suçların aydınlatılması oranının %1 artırılması.

Güvenlik birimlerin (EGM, JGK, SGK) personel kapasitesini artırmak amacıyla 7.000 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ile beraber toplam 47.773 güvenlik personel alınması.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Okullarımızda tam gün eğitim gören öğrenci oranının artırılması.

Öğretmenlerin mesleki ehliyet ve liyakatini güçlendirecek çalışmaların başlatılması.

Öğrencilerimizin yabancı dili aktif bir şekilde kullanmasına imkân sağlayacak bir öğretim modeline geçilmesi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

400 bin gencimizin faydalanması beklenen "Bedelli Askerlik Hizmeti"nin uygulamaya geçirilmesi.

Bir milyona yakın vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak olan yüksek öğrenime kayıtlı öğrencilerin askerlik erteleme, yedek subay adaylarının sınıflandırma öncesi hazırlığı ve MSB sağlık kurulu raporu işlemlerinin e-devlet üzerinden gerçekleştirilmesi.

Yerli ve milli mühimmat üretimi için proje sözleşmelerinin imzalanması.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Ülkenin alanındaki tüm potansiyelin değerlendirileceği mükemmeliyet merkezleri kapsamında özellikli sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir ve sürdürülebilir olmasının sağlanması.

Sağlıklı yaşam kültürünün desteklenmesi kapsamında kronik hastalıkların ve risk faktörlerinin azaltılarak güçlü gelecek için sağlıklı nesiller oluşturulması.

Anne ölüm oranının yüz binde 14'ün altına düşürülmesi için anne ve çocuk sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi.

Obezite ile mücadele kapsamında obezite mükemmeliyet merkezlerinin yaygınlaştırılması.

İlaç ve tıbbi cihazlarda yerelleşme/yerlileşme/millileşme çalışmaların hızlanması.

Vatandaşımızın sağlık hizmetlerine daha kolay erişebilmesi için 20 adet hastane ve 2 adet Ağız Diş Sağlığı Merkezi açılması.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Yerli ve Milli Üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere yaklaşık 1.225 Milyon TL destek sağlanması.

Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulması.

Savunma Sanayii Projeleri kapsamında Hassas Güdüm Kiti, EKADAS'ın TSK'ya teslimi, SOM-J Füzesinin test aşamalarının tamamlanması, 100 adet Kanatlı Güdüm Kitinin teslimatı, Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı'nın hizmete alınması ve BOZOK mühimmatın ilk uçuş testi ve ilk atış testinin yapılması.

Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı'nın ilan edilmesi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Kırsalın kalkındırılmasına yönelik olarak 7 proje ile £710 milyon destek sağlanması.

8 bin 300 hektar yeni alanın sulamaya açılması, 41,5 milyon TL ilave gelir artışı ile 8.500 kişiye ek istihdam sağlanması. 100 bin hektar alanda basınçlı sulama için 250 milyon TL destek verilerek modern sulamanın yaygınlaştırılması.

39.133 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması ve 13 büyük ovanın daha korumaya alınması.

TİCARET BAKANLIĞI

EXIMBANK müşteri sayısının artırılması ve toplam müşteriler arasında KOBİ'lerin payının yükseltilmesi.

Ticaret hacmimizi artırmak amacıyla mevcut 5 merkeze ilave olarak 35 adet yeni Türkiye Ticaret Merkezinin (TTM) açılacağı ülke/şehirlerin belirlenmesi.

BREXIT sonrası süreçte Birleşik Krallık ile ticari ve ekonomik ilişkilerin zemininin sağlamlaştırılmasına yönelik çalışma yapılması.

Dış ticaretimizde yerel paraların kullanımının artırılmasına ve barter ticaretinin önünün açılmasına yönelik olarak ülke bazlı çalışmalar yapılması.

Esnaflarımızın ve küçük işletmelerimizin e-ticaret işlem hacmindeki payının artırılmasını teminen destek programı başlatılması.

Ürün İhtisas Borsası hayata geçirilerek tarım ürünlerinin finansal piyasalara entegre edilmesi.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI       

135 yeni hizmetin e-Devlete entegre edilerek sunulan hizmet sayısının 3.500'e çıkarılması.(Türkiye.gov.tr)

328 km ilave edilerek bölünmüş yol ağının genişletilmesiyle trafik güvenliğinin artırılması ve ekonomik fayda sağlanması.

120 km yeni otoyol daha yapılarak Otoyol ağının 2.777 km'ye ulaşması.

Toplam 246 km uzunluğunda 2 otoyol projesinin ihalesine çıkılması.

Van Gölü için 50 vagon taşıma kapasitesine sahip İdris-i Bitlisi Feribotunun hizmete alınması.

376 km Elektrikli, 182 km Sinyalli hat dönüşümü daha yapılarak Konvansiyonel Demiryolu Elektrikli hat uzunluğunun toplam 5.432 km'ye Sinyalli hat uzunluğunun ise toplam 5.716 km'ye çıkarılması.

Evrensel Hizmet Kapsamında 990 yerleşim yerine daha 4.5G Mobil kapsama sağlanması.

Yerli ve Milli 5G ve Ötesi Çalışmalarının başlatılması.

Raylı sistem araçlarının yurt içinde üretilmesi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Yurt dışından Kur'an kursu, uluslararası imam hatip lisesi, lisans ve dini yüksek ihtisas eğitimi için Türkiye'ye getirilecek öğrencilerin sayısının 705'den 900'e çıkarılması. (İLKHA)

100 günlük icraat programının tamamına erişmek ek dosyaya tıklayınız...







Bu haberler de ilginizi çekebilir