• DOLAR 32.45
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2437.327
  • ...
Antep peyniri ve muskasına coğrafi işaret tescili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, "Antep muskası" ve "Antep peynirinin" coğrafi işaret olarak tescillendiğini belirtti.

Eşsiz mutfak kültürüyle ünü Türkiye sınırlarını aşan, UNESCO tarafından gastronomi kenti ilan edilen Gaziantep, coğrafi işaret tescil belgeli ürün sayısında rekora koşuyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) nezdinde sürdürdükleri girişimler sonucu "Antep muskası" ve Antep peynirinin coğrafi işaret tescil belgesini Gaziantep adına aldıklarını açıkladı.

Antep peynirinin menşe adı, Antep muskasının mahreç işareti olarak tescil edildiğini belirten Akıncı, bu her iki ürünün tescilini almanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Akıncı, "Marka zenginlerimiz arasına giren yeni ürünlerimizin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Coğrafi işaret tescil belgesi almaya yönelik sürdürdüğümüz çalışmalardaki temel gayemiz şehrimizin sahip olduğu değerlerine sahip çıkmak ve onları geleneksel hazırlanış biçimleriyle gelecek nesillere taşımak." dedi.

Günümüzde artık ülkeler yerine şehirlerin birbirleriyle yarışır duruma geldiklerini ve marka değerlerini öne çıkarmayı başaran şehirlerin rekabette daha avantajlı duruma geldiklerini belirten Akıncı, şunları söyledi:

"Ülkemizde coğrafi işaretli ürünlerin yöre ve üretici ekonomisine sağlamış olduğu katkılar artık ticari alanda çok daha net bir şekilde görülmeye başlandı. Bu bağlamda biz şehrimizin binlerce yıllık mutfak kültürüne ışık tutan bu lezzet hazinelerini hem koruma altına almak ve hem de o ürüne katma değer kazandırmak için tescil çalışmaları yürütüyoruz. Şu ana kadar 'Antep tırnaklı pidesi, Antep lahmacunu, Antep fıstık ezmesi, Antep firiği, Antep bulguru ve Antep köy kahkesi' olmak üzere bu 6 ürünümüzün coğrafi işaret tescil belgesini almıştık. Bu ürünlere bugün yeni eklenen 'Antep peyniri, Antep muskası' ile tescilli ürün sayımızı 8'e çıkarmış olduk."

Akıncı, kuruluk patlıcan, pekmez, meyan şerbeti, Oğuzeli narı, haylan kabağı ve kurusu, Antep karası üzümü, dolmalık biber kurusu, Antep kurabiyesi, biber salçası, İslahiye biberi ve boz iç Antep fıstığı için de TÜRKPATENT'e başvuruda bulunduklarını ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir