• DOLAR 32.517
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.876
  • ...
Ürdün`deki gösterilerin şifresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ürdün`de beş gündür hükümetin gelir vergisi yasa tasarısına yönelik yoğun gösteriler yapılıyor. Başkent Amman`da başlayan gösteriler tüm kentlere yayılmış durumdadır.

Ürdün için durum hiç parlak değil. Çünkü çözüm iki tarafı keskin bıçak olarak görülüyor. İMF heyeti başkent Amman`da hükümetle görüşmeler yaptı. Ürdün`e kredi verilmesi için söz konusu vergi tasarısının yasalaşmasını şart koştu. Ürdün; İMF, bütçe krizi ve halk gösterileri arasında sıkışmış bulunuyor.

Bu gösterilen şifresini bulmadan olayların iç yüzünü anlamak mümkün değildir. Arap baharı sürecini kazasız atlatan Ürdün şimdi ne oldu da böyle bir durumla karşı karşıya kaldı?

Ürdün`de işsizlik oranı % 20 seviyesine ulaşmış bulunuyor. Buna rağmen Ürdün, dış yardımlarla ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyordu. Suudi ve körfez ülkelerinin hatta Amerika`nın yardımlarıyla idare ediyordu. Peki, şimdi değişen en oldu? İşte şifre burada saklıdır. Körfez ülkeleri de Suudi ve Amerika da yardımları bıçak gibi kesti. Yardımlar kesilince Ürdün İMF ye başvurmak zorunda kaldı ve olanlar oldu.

Yardımlar neden kesildi? Ürdün`ün Amerika, Suudi, Mısır ortak Kudüs planına destek vermemesi akla gelen en mantıklı ve tutarlı cevaptır. Zira Ürdün, Amerika`nın elçiliğini Kudüs`e taşımasına ve Kudüs`e yönelik diğer planlara destek vermedi. Yetmezmiş gibi Ürdün kralı 2. Abdullah İslam İşbirliği Teşkilatının Kudüs gündemli olağanüstü İstanbul toplantısına bizzat katıldı. Bütün bunlar Suudileri, BEA`yi İsrail ve Amerika`yı kızdırdı. Onlar da şimdilik böyle bir “cezalandırma” yoluna gittiler. Bundan sonra ne olacak? Olaylar böyle uyarı amaçlı mı olacak yoksa daha ciddi şeyler mi olacak? bekleyip göreceğiz.  Ama ne olursa olsun şifreyi akılda tutmak gerekiyor.

Kaynak: el-Quds el Arabi

Bu haberler de ilginizi çekebilir