• DOLAR 32.483
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2448.185
  • ...
Güneş paneli zorunlu olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Dünya hızla kirleniyor. Teknoloji de hızla gelişiyor ve bize çevre kirliliğini azaltacak, enerji üretimi ve kullanımı açısından verimliliği artıracak imkanlar sunuyor.  Bu imkanlardan yararlanarak yapacağımız her şey, gelecek nesillerin sağlığını ve yaşam kalitesini olumlu etkileyecek. Bireysel girişimler ile gidişatı değiştirmek, insanların vicdanına bırakarak çevre kirliliği ile mücadele etmek ve kayda değer bir fark yaratmak imkânsız. Çevre kirliliği ile mücadelede başarı, ancak ülkeler bazında alınacak geniş kapsamlı ve bilimsel tedbirlerle sağlanabilir. Devletlerin kararlı olması, yapacakları kanunlarla çevreyi korumaya katkı sağlamaları hayati önem taşıyor.

İTO Gazetesinin bildirdiğine göre; bu yönde atılan önemli bir adıma dair haber ABD`nin Kaliforniya eyaletinden geldi. 2020 yılının ilk günü itibariyle Kaliforniya`da inşa edilecek tüm konutlar güneş paneli sistemine sahip olmak zorunda olacak. Bu yasa, Kaliforniya Enerji Komisyonu`nun getirdiği 2019 Enerji Standartları`nın bir gereği olarak çıkarıldı. Çevre kirliliğini azaltmayı amaçlayan bu standartlar ile çevreye salınan kirli hava miktarının, fosil yakıt tüketen 115 bin otomobilin gaz emisyonu miktarınca azaltılması hedefleniyor. Söz konusu yasayla yeni inşa edilecek evlere ısı izolasyonu standardı da getiriliyor.

YÜZDE 53 AZ ENERJİ

2019 standardına uygun olarak inşa edilecek evler, 2016 standardına göre inşa edilmiş evlere göre yüzde 53 oranında daha az enerji kullanıyor olacak. Sadece üç yıl sonra eyaletin zararlı gaz emisyonu rakamları 700 bin ton azalmış olacak. Komisyon Üyesi Andrew McAllister, Kaliforniya sakinlerinin yeni çıkan yasalar sayesinde çok daha verimli evlerde oturacaklarını, kendi temiz enerjilerini üreteceklerini ve hem evin içinde hem de dışında daha temiz, daha sağlıklı bir hava soluyacaklarını söylüyor.

30 YILDA 19 BİN DOLAR TASARRUF

Kaliforniya`daki bu yasa ve yönetmelikler, ilk bakışta konutların inşaat maliyetini artırıyor gibi görünse de uzun vadede tasarruf etmelerini sağlıyor. Orta büyüklükte bir ev için 9 bin 500 dolarlık ek masrafa sebep olacak olan yasa, 30 yılda enerji ve bakım masraflarını 19 bin dolar azaltıyor. Yani uzun vadede ev sahibi kârlı çıkıyor. Bir başka hesapla ifade edersek, 30 yıllık bir mortgage ile ev alındığında çevreyi koruyacak tedbirler için ayda 40 dolar ilave para ödemek gerekirken, ayda 80 dolarlık iklimlendirme ve aydınlatma tasarrufu etmek mümkün oluyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir