• DOLAR 32.56
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2440.142
  • ...
Yapay Zekâ oynayarak öğreniyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Çocuklar nesneleri evirip çevirerek, tutup bırakarak ya da itip çekerek oyunlar oynar. Bu, küçük yaşlardan itibaren fiziksel dünyayı keşfetmelerinin bir yoludur. İşte şimdi Google`a ait DeepMind`dan ve California Üniversitesi`nden araştırmacılar tarafından eğitilen bir yapay zekâ uygulaması bu tür bir oyun davranışının ilk aşamalarını sergiliyor.

DeepMind`dan Misha Denil fiziksel çevremizle ilgili pek çok şeyi, örneğin “Burası oturulabilecek bir yer mi?” ya da “Bu yumuşak mı?” gibi soruların cevabını en iyi deneyimleyerek öğrendiğimizi söylüyor. Araştırmada Denil ve ekibi bir yapay zekâ uygulamasını, farklı iki sanal ortamda nesnelerle etkileşerek onların fiziksel özelliklerini öğrenmesi için eğitti.

İlk sanal ortamda yapay zekâya aynı büyüklükte olan ancak deneyin her yapılışında kütlesi rastgele olarak değişen bloklar verildi. Yapay zekâ en ağır bloğu her tespit edişinde ödüllendirildi, her yanılışında ise olumsuz geribildirim aldı. Deney tekrar edildikçe yapay zekâ en ağır bloğu tespit etmenin tek yolunun seçim yapmadan önce her biriyle etkileşim kurmak olduğunu “anladı”.

İkinci ortamda ise yine beş blok vardı, ancak bu defa kule gibi düzenlenmişlerdi. Bazı bloklar birbirine yapışmıştı, daha büyük ve tek bir blok oluşturuyordu, diğerleri ise ayrı ayrıydı. Yapay zekânın ayrı kaç blok olduğunu tespit etmesi gerekiyordu. Yine cevabına bağlı olarak ödül ya da olumsuz geribildirim aldı. Yapay zekâ zamanla doğru cevabı bulmak için kuleyle etkileşmesi, onu parçalarına ayırması gerektiğini öğrendi.

Tabii ki araştırmadaki sanal ortam son derece basit. Yapay zekânın deneyimleyebileceği farklı etkileşim biçimlerinin sayısı çok az. Yine de nesnelerin fiziksel özelliklerine ve fizik yasalarına ilişkin hiçbir ön bilgi olmadan problem çözebiliyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü`nden Jiajun Wu, bu çalışmanın sonuçlarının günün birinde robotikte kullanılabileceğini, örneğin robotlara tehlikeli arazilerde ilerlerken yardımcı olabileceğini düşünüyor.

DeepMind`ı meşhur eden, bilgisayarları ödüller ve cezalar vererek eğitme yöntemi “pekiştirmeli öğrenme” olarak adlandırılıyor. 2014`te DeepMind bir yapay zekâ uygulamasına bu yöntemle Atari video oyunlarını insanlardan daha iyi oynamayı öğretmiş, sonunda şirket Google tarafından satın alınmıştı.

Kaynak, BilimGenç

Bu haberler de ilginizi çekebilir