ÇİP savaşları başlıyor
Teknolojinin devleri, yapay zeka çipleri üretmek için adeta birbirleriyle yarış halinde. Alphabet, Apple ve Facebook`tan sonra Çin`in e-ticaret devi Alibaba da yarışa katıldı. Teknoloji şirketlerine göre, kendi tasarladıkları çipler maliyetleri düşürecek ve yapay zeka uygulamalarını daha iyi çalıştıracak. Ancak bu trendin pazardaki diğer çip üreticileri için büyük tehdit olduğu öne sürülüyor.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
İstanbul Ticaret Gazetesi`nden Canan Bilgin`in haberine göre: teknoloji devleri arasındaki rekabet, artık yapay zekaya taşındı. Teknoloji şirketleri, yapay zeka yazılımlarını çalıştırabilen işlemciler üretmek için birbirleriyle adeta yarışıyor. Google, yapay zeka için çip geliştirdi. Facebook da bu trende katılarak yeni bir çip üzerinde çalıştığını bildirdi.
Çinli perakendeci ve bulut bilişim altyapı sağlayıcısı Alibaba, kendi çipini bulut bilişim aracılığıyla erişime hazır hale getireceğini açıkladı. Alibaba da, Alphabet, Facebook ve Apple`ın yer aldığı ve benzer tasarımlar üzerine çalışan kalabalık bir şirket listesine dahil oluyor.
ÇİP PAZARI İÇİN TEHDİT
Teknolojinin dev şirketleri arasında giderek yayılan bu trendin, çip endüstrisinin büyük alıcıları ve tedarikçileri arasındaki ilişkileri ileride tehdit edebileceği ileri sürülüyor. Özellikle yapay zeka uygulamalarını güçlendirmek için grafik işlemciler geliştiren ABD`li Nvidia başta olmak üzere sektördeki diğer çip üreticilerinin, teknoloji devlerinin bu projelerinden etkilenebileceği dile getiriliyor.
Teknoloji devleri ise kendilerinin geliştirecekleri çiplerin hem yapay zeka uygulamalarının daha iyi çalışmasına yardımcı olacağını hem de maliyetleri düşüreceğini, çünkü bir veri merkezinde yüzbinlerce bilgisayarın çalışmasının ucuz olmadığını savunuyor. Ayrıca bu trend, yapay zeka uygulamaları için grafik işlemciler üreten Nvidia gibi sadece birkaç üreticiye olan bağımlılıklarını da azaltabilir.
DAHA KOLAY TİCARET
Alibaba, yeni kurulan ve Keşif, Macera, Momentum ve Outlook Akademisi olarak adlandırılan araştırma ve geliştirme biriminin Ali-NPU adlı bir yapay zeka çipi üzerinde çalıştığını belirterek, çiplerin bulut bilişim aracılığıyla herkes tarafından kullanabileceğini açıkladı. Hedefini de, bulut bilişimi güçlendirmek ve yapay zeka uygulamalarını birçok endüstride etkinleştirerek ticareti kolaylaştırmak olarak bildirdi. Alibaba`nın araştırma akademisi, Microsoft genel merkezinin de bulunduğu Washington Bellevue de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında ofislerini açıyor. Synergy Research Group`a göre Alibaba, bulut altyapı hizmetleri pazarının yüzde 4`ünü elinde bulunduruyor ve bu da payının Amazon, Microsoft, IBM ve Google`dan daha az olduğunu gösteriyor.
HERKESİN ÇİPİ VAR
Google ve Alibaba`nın çip programları, ABD`li çip üreticisi Nvidia ile karşılaştırıldığında henüz başlangıç aşamasında. Facebook`un da çip üretimini araştırdığı belirtildi. Intel ise geçtiğimiz yıl Facebook ile yapay zeka için oluşturduğu yeni bir çip üzerinde çalıştığını duyurdu. Apple, iPhone X`deki çiplerde, ‘nöral motor` adlı makine öğrenme algoritmalarını içeren bir donanım oluşturdu. Microsoft, HoloLens kulaklık setinin bir sonraki versiyonu için yapay zeka çipi üzerinde çalışıyor. Tesla da, kendi araçları için yapay zeka çipi geliştiriyor.
ÇİN KÜRESEL LİDERLİĞE KOŞUYOR
Küresel yapay zeka yatırımlarında Çin liderliğini sürdürüyor. Dünya çapındaki yapay zeka yatırımlarının yüzde 48`i Çin tarafından gerçekleş-tiriliyor. ABD`nin pazar payı ise yüzde 38. İki süper güç, yapay zeka çipleri üretiminde hakimiyet mücadelesi sürdürürken, yapay zekayla ilgili patent konusunda da kıyasıya yarışıyor.