• DOLAR 32.556
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2443.822
  • ...
Van`da Kent Müzesi 2. Çalıştayı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Kent Müzesi 2. Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştaya katılarak katılımcılara hitap eden Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van'ın bir turizm kenti olduğunu ve daha çok turisti getirmek için çalıştıklarını belirtti.

Zorluoğlu, "Akdamar, çok turist alan bir mekân ama Akdamar'da susuzluk çok büyük sorundu. Biz bu soruna da el attık ve tatlı su projesi yaptık. Tatlı su projesinin ihalesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde sözleşmeyi yapmış olacağız. Su ile birlikte elektrik de götüreceğiz. Bu yıl Akdamar adasını 200 bin turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. Beni en çok heyecanlandıran projelerin başında kent müzesi geliyor. Bu büyük proje beni çok heyecanlandırıyor. Bu, Van için çok kıymetli bir projedir. Bu proje, birçok arkadaşımızın yoğun çabası ve gayretiyle bu noktaya gelmiştir. Bittiğinde de Van ve Van'ın tarihi için önemli bir yer olacaktır." dedi.

"Bu şehrin geçmişini kayıt altına almak istiyoruz"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suat Parin, kent müzesinin kent tarihi açısından önemli bir mekân olduğunu söyleyerek, "Van gibi kadim bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehrin geçmişini kayıt altına almak istiyoruz. Şehirler canlı varlıklardır, yaşatılmayı beklerler. Geçmişten geleceğe yapılacak en büyük yatırım da şehirlerdir. Bu nedenle de kent müzesine gerçekten ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"Van kültürünü bilen değişik kesimlerden katkı aldık"

Projeyi belli bir aşamaya getirdiklerini kaydeden DAKA Müdürü Halil İbrahim Güray, şunları söyledi:

"Taslak proje şu anda hazır. Bu projeleri hazırlarken Van kültürünü bilen değişik kesimlerden de katkı aldık, çalıştaya davet ettik. Bu çalıştayımıza da akademisyenlerimizi çağırdık. Değerli fikirlerden sonra son değerlendirmeler yapılacak ve hızlıca projeyi hayata geçirip, 2018 yılı sonunda tamamlayacağız. 1915-1918 olayları sonrası Van'da kocaman bir enkaz kaldı. Son 100 yıllık tarihimizi geleceğe aktarmak için bir kent müzesi ihtiyacı vardı. İnşallah bu projeyi büyükşehirle birlikte hayata geçireceğiz."

Kent müzesinin Van için geç kalınmış bir proje olduğunu anlatan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise "Daha önce de böyle bir çalışma yapmak istedik. Fakat geçmiş belediye ile iş birliği yapamıyorduk. Şimdi böyle bir adım atıldı. Biz, bu adımın atılmasını önemsiyoruz ve desteklerimizi her anlamda sunacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir