• DOLAR 32.52
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2437.401
  • ...
Bedellide kafalar karışık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Bedelli askerlik bekleyenler sosyal medya üzerinden seslerini duyurarak beklentilerini dile getiriyor. Yüzbinlere varan bedelli bekleyen kitle Başbakan Binali Yıldırım`ın “Bedelli askerliğe bakış açımız olumlu. Orada istismar olmamalı sadece. Dikkate alınması gereken bir talep.” açıklamasından sonra bedelli bekleyenler umutlandı. Fakat umutları fazla sürmedi. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse AK Parti sözcüsü Mahir Ünal yaptığı açıklamayla seçim öncesi bedelli askerliğin çıkmayacağını belirtti. Hükümet kanadından farklı açıklamalar ile umutları sönen yüzbinler için bedelli askerliğin çıkması gerektiğini belirten HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, “Gençlerimizin duyguları ve beklentileri ile daha fazla oynanmamalıdır. En kısa zamanda bedelli askerlik ile alakalı bir düzenleme yapılmadır. Bu düzenleme yapılırken de mükelleflerin kaldırabilecekleri bir surette olmalıdır.” dedi.

BAŞBAKAN UMUTLANDIRDI

Geçtiğimiz günlerde haber kanallarının ortak yayınına katılan ve gündeme ilişkin soruları cevaplayan Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerlik ile ilgili soruya da cevap verdi. Yıldırım, "Bedelli askerliğe bakış açımız olumlu. Orada istismar olmamalı sadece. Dikkate alınması gereken bir talep. Bedelli toplumsal talep, yavaş yavaş biz askerlikte profesyonelliğe geçtik. Profesyonel askerliğe geçtiğimiz için bu dikkate alınacak bir konu. Buradan elde edilecek gelirin savunma sanayiine harcanması gerekir. Öğrencilerin af konusunda da teröre bulaşmayan öğrencilere verilecek." dedi.

"BAŞBAKAN DEDİYSE GÜNDEMİMİZE ALIRIZ"  

Yıldırım`ın açıklamasından sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Bizim hepimizin farklı düşüncesi olabilir, ama Sayın Başbakanımız bu konuya 'müspet bakıyorum' dedikten sonra hükümetimiz bu konuyu mutlaka değerlendirecektir. Bu konuda hükümetimizin yaptığı değerlendirme sonucunda Cumhurbaşkanımızın gıyasetinde alınacak karar, hepimiz için geçerli bir karar olacaktır" şeklinde konuştu.

MAHİR ÜNAL, “BAŞBAKAN`IN KİŞİSEL GÖRÜŞÜ” DEDİ

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, katıldığı bir televizyon programında bedelli askerlikle ilgili hükümetin gündeminde bir çalışmanın olmadığını söyledi. Ünal, ''Dün Başbakanımıza bu konuda kişisel görüşünü sordu arkadaşlar. Başbakanımız da 'Bu konuda benim düşüncem müspet' dedi. Yani 'bizim gündemimizde bir düzenleme var bizim gündemimizde bir çalışma var' gibi bir ifade kullanmadı. Bizim gündemimizde böyle bir şey var mı? Bizim gündemimizde bedelli askerlikle ilgili düzenleme yok.'' ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ‘ŞEHİTLERE HAKARET OLUR` DEDİ SEÇİM SONRASINI İŞARET ETTİ

Yurtdışı gezisi öncesi soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bedelli askerlik ile ilgili soruya: “Aslında bedelli askerlik şu anda hükümetimizin gündeminde değil. Böyle bir durum yok. Ve hele hele bir tarafta tabi Afrin, bir tarafta Fırat Kalkanı Harekatı bunların olduğu bir dönemde bunu gündemimize almak şehitlerimize, özellikle gazilerimize saygısızlık olur. Bu işlerin istismarını yapanlar da çok çok fazla. Hayırlısıyla şu önümüzde seçim bitmiş olsun, başkanlık sistemine geçiş dönemi hallolduktan sonra bunlar tekrar masaya yatırılır, atılması gereken adım varsa bu adımlar atılır. Ama şu anda böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil.” yanıtını verdi.

“FARKLI AÇIKLAMALARI CİDDİYETSİZLİK OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bedelli askerlik hakkında bir düzenleme yapılmasının bir zorunluluk halini aldığını belirten HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, “Bugün bu sorun nedeniyle sıkıntı yaşayan 3 milyondan fazla insan var Türkiye`de. Ancak mesele, güvenlik ile alakalı bir husus olduğu için hassasiyet arz eden bir durumdur. Bu nedenle ciddi bir konsensüs sağlanmadığı veya kamuoyunda ciddi bir beklenti oluşmadığı müddetçe siyaset kurumu bu riski almayı göze alamamaktadır.

Yetkililerin farklı farklı açıklamalar yapmaları da bu nedenledir. Seçim sath-ı mailine girildiği için kapıları kapatmak istenmemekle beraber üç milyondan fazla seçmenin bu husus üzerinden desteğinin kazanılması realitesi de yabana atılır bir durum değil. Beklentisi olanlar ve bizim gibi meselenin farkında olanlar, öteden beri bu hususta bir düzenleme yapılmasını ifade etmektedirler. Ancak şimdiye kadar yetkililer, bu noktada hiç umut vermediler. Seçimlerin kesinleştiği bugünlerde yetkililerin bedelli hususunda kapıları kapatmamaları, çelişkili beyanlarda bulunmaları, birilerinin umut vermesi, diğer birilerinin de tepkileri dindirmek için karşıt görüş serdetmesini biz ciddiyetsizlik olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“PROFESYONEL ASKERLİK SİSTEMİNİN GÜNDEME ALINMASI GEREKİR”

Ne olursa olsun bu ihtiyacın giderilmesi gerekir diyen Demir, sözlerini şöyle noktaladı: “Gençlerimizin duyguları ve beklentileri ile daha fazla oynanmamalıdır. En kısa zamanda bedelli askerlik ile alakalı bir düzenleme yapılmadır. Bu düzenleme yapılırken de mükelleflerin kaldırabilecekleri bir surette olmalıdır. Öte taraftan bu soruna güvenliği de riske etmeyecek kalıcı ve esaslı bir çözüm için de sürecin hızlandırılması, profesyonel askerlik sisteminin ciddi olarak gündeme alınması gerekir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir