"Çocuk suçlarındaki artış korkutuyor"
Müeyyidelerin artırılmasına rağmen çocuk suçlarındaki artışın önlenemediğini belirten Batman Barosu Başkanı Çakan, devlet ve STK`ların ortak çalışmayla bu suçların azaltılabileceğini söyledi.
Batman'da son yıllarda çocuk suçlarında büyük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Batman Barosu Başkanı Avukat Abdulhamit Çakan, sadece güvenlik önlemleri ve cezai müeyyidelerle sorunun çözülemeyeceğini belirterek devlet yetkililerini ve STK'ları ortak çabaya çağırdı.
Son dönemlerde Batman'da özellikle çocuk suçlarında, hırsızlık ve uyuşturucu kullanımı ticareti konusundaki suçlarda bir artış olduğunu gözlemlediklerini aktaran Çakan, "Nüfusun artışıyla birlikte bu suçların oranında da bir artış var. Özellikle Çocuk Mahkememize yansıyan en çok suç tipi hırsızlık suçudur. Özellikle bazı aileler de hırsızlığın bir meslek haline dönüştüğünü görüyoruz. Hırsızlık ve yine uyuşturucu kullanımı suçunda ceza müeyyideleri artırıldı ancak müeyyideler artırılmasına rağmen suçların azalmadığını görüyoruz; aksine bir artış gösterdiğini görüyoruz." dedi.
"Hırsızlık veya uyuşturucu suçunun cezalarını artırarak suçun azalmasını sağlayamazsınız"
Çocuk suçlarındaki artışın cezaların artırılmasıyla çözülecek bir konu olmadığını dile getiren Çakan, "Devletin tüm kademelerinin, bunun yanında sivil toplum kuruluşlarının da ortak bir çalışmasıyla azaltılabileceğini düşünüyorum. Hırsızlık veya uyuşturucu suçunun cezalarını artırarak bunların azalmasını sağlayamazsınız. Valiliğin, emniyetin son dönemlerde özellikle uyuşturucu ticaretiyle ilgili ciddi çalışması var; çok sayıda vaka ortaya çıkarıldı ama bu da yetmiyor. Uyuşturucu ticareti suçu en zor ortaya çıkarılabilen suç tiplerinden biridir. Mutlaka içlerinde bir polis muhbirinin olması gerekiyor. Ancak bu şekilde ortaya çıkarılabiliyor." ifadelerini kullandı.
"Çocukların topluma kazandırılması konusunda herkese görev düşüyor"
Çocuk suçlarındaki artışın kendilerini korkuttuğunu vurgulayan Çakan, suça bulaşan çocukların topluma kazandırılması konusunda herkese görev düştüğünü kaydederek şunları söyledi: "Bu suçların azaltılması konusunda devlet başta olmak üzere tüm STK'ların koordineli bir şekilde çalışması lazım. Özellikle çocuk suçluluğunda cezaevine girme korkusunu yendikten sonra çocuk bunu artık devamlı hale getiriyor. Amacımız şu olmalıdır; hırsızlığa, uyuşturucuya bulaşan çocuklarımızı nasıl tekrar topluma kazandırabiliriz, nasıl rehabilite edebiliriz. Amaç bu olmalı, buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır."
"İstismar vakalarıyla ilgili ciddi çalışmalarımız var"
Son dönemde artış gösteren istismar vakalarına da değinen Çakan, "Son dönem günlerde istismar vakaları da var. Bu istismar vakalarıyla ilgili olarak Baro olarak ciddi çalışmamız var. Hem kadın hakları komisyonumuz hem çocuk hakları komisyonumuz adliyeye intikal etmiş bütün vakalara müdahil oluyorlar, gerekli özeni gösteriyorlar. Şu an bu komisyonlarımızın müdahil olduğu 28 dosyamız var. Komisyondaki meslektaşlarım mağdurun daha fazla mağdur edilmemesi için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Suçluların bu konuda hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için ciddi bir çaba gösteriyorlar." açıklamasında bulundu.
"Halkımızı daha çok bilinçlendirmeliyiz"
İstismarın önlenmesi için ciddi eğitim çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade eden Çakan, "İstismar suçları için cezalarımız çok az değil, caydırıcı niteliktedir. Cezaların artırılması bir caydırıcılık etkisi oluşturabilir; ama bu tek başına yeterli değil. Bu konuda eğitim çalışmalarının artırılması lazım. Özellikle kenar mahallelerde hem çocuklarımız hem de kadınlarımız bilinçlendirilmesi, hak arama yöntemlerinin anlatılması lazım. Ortaya çıkarılan istismar vakaların yanında ortaya çıkarılmamış vakaların da olduğunu biliyoruz. Bu konuda okullarımıza, rehber öğretmenlerimize, basınımıza, STK'larımıza çok iş düşüyor. Bu konuda biraz daha çalışmalı, halkımızı daha çok bilinçlendirmeliyiz." dedi.
"Hepimizin bu konuda elimizi taşın altına koymamız lazım"
Çakan son olarak şu ifadeleri kullandı: "İstismar mağdurları korkmasınlar, çekinmesinler. Bu konuda emniyet, valilik, baromuz gerekli hassasiyeti gösteriyor. Halkımız bir istismar vakası duydukları an veya uğrayan kişiler korkmadan emniyete, savcılığa, baroya başvursunlar. Bu konuda komisyonlarımız var. Biz sonunda kadar Batman Barosu olarak o mağdurların yanındayız. İstismar vakaların azaltılması konusunda sadece cezaların artırılması yetmez, özellikle halka manevi duyguları da aşılayacak çalışmalar yapılması gerekir. Hepimizin bu konuda elimizi taşın altına koymamız lazım."(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)