• DOLAR 32.45
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2437.327
  • ...
`İranlı Muhalifleri ABD Eğitti`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour M. Hersh, ABD`deki Nevada Ulusal Güvenlik Sitesi`ne ait bir arazinin uzun yıllar İran rejimine muhalif Marksist Halkın Mücahitleri Örgütü (HMÖ) üyelerinin eğitim merkezi olarak kullanıldığını bildirdi. Las Vegas`a altmış beş kilometre uzaklıktaki bu merkezde, Amerikan yönetiminin örgütü terör listesine aldıktan sonra bile üyelerine eğitim vermeye devam ettiği ifade edildi.

Hersh, Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı tarafından, altı Amerikan vatandaşının suikastinden de sorumlu tutulan muhalif İranlı grup üyelerine verilen eğitimin 2005 yılında başladığını söyledi. 1997 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bir terör örgütü olarak listelenmesine rağmen, HMÖ`nün İran`ın uranyum zenginleştirmeye başladığını ifşa etmesiyle 2002 yılında "yeniden saygınlık kazandığına" dikkat çekti.

Hersh, o dönemde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu genel müdürü olan Muhammed El Baradey`in, İranlı grubun bu bilgiyi Mossad`dan aldığını söylediğini aktardı. Hersh, Batılı istihbarat kurumları ile İranlı HMÖ arasındaki bağların 2003 yılında Irak rejiminin devrilmesinden sonra derinleştiğini, Bush yönetiminin İran`a karşı grubu kullanmaya ve finanse etmeye başladığını kaydetti.

NÜKLEER PROGRAMA KARŞI KULLANILDILAR

Doğrudan ya da dolaylı olarak örgüte silah ve istihbarat sağlandı, bazı Amerikan destekli örtülü operasyonlar gerçekleştirildi. Bazı istihbarat yetkilileri ve askeri danışmanlara göre, durum bugün İran`da devam ediyor.

HMÖ üyelerine Amerikan topraklarında eğitim sağlanması uygulamasının Obama`nın göreve gelmesiyle sona erdiğini söyleyen Hersh, Marksist İranlı grubun Amerikan yönetimi tarafından özellikle İran`ın nükleer programı konusunda casusluk yapmak üzere kullanıldığını aktardı.

"ŞAKAYDI, DESTEĞİMİZLE AĞ KURDU"

2007`de öldürülen beş İranlı nükleer bilim adamının suikastinin arkasında Mossad tarafından eğitilen ve finanse edilen HMÖ üyelerinin olduğunu söyleyen Hersh, iki üst düzey Obama Yönetimi yetkilisinin de bunu doğruladığını iddia etti.

Hersh, bir Pentagon yetkilisinin, "HMÖ tam bir şakaydı, Nevada`daki eğitimin ardından şimdi İran içinde gerçek bir ağ var" sözlerini aktardı.
 

Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir