• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Darbecilere ‘Paşa` Adaleti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

28 Şubat postmodern darbesinin mimarlarının yargılandığı davada dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı`nın da aralarında bulunduğu 21 kişiye müebbet hapis cezası verildi. 68 kişinin ise beraat ettiği davada müebbet alanların yaş ve sağlık durumları gerekçe gösterilerek tutuklanmamaları büyük tepki çekti. Genç yaşta cezaevine giren, ilerleyen yıllarda hastalanan ve yaşlanan 28 Şubat mağdurlarının hapiste olduğu bir dönemde yargının kabul edilemez bir çifte standarda imza atarak darbeciler için böyle bir uygulamaya gitmesi ‘Paşa` adaleti olarak yorumlandı. Konuyu gazetemize değerlendiren hukukçular ise darbenin bu dava ile tescillendiğini belirtirken 28 Şubat mağdurlarının özgürlüklerine kavuşmaları gerektiğini ifade etti.


Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı

“ŞİMDİYE KADAR MÜEBBET ALAN HİÇ KİMSE SERBEST BIRAKILMAMIŞTI”

28 Şubat darbecilerinin tutuklanmamalarının mahkemelerin uygulamasının dışında bir karar olduğunu dile getiren Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, “Müebbet alan kaç kişinin serbest bırakıldığına baktığımızda hiç kimsenin salıverilmediğini görüyoruz. Yaşı gerekçe gösterilerek birinin serbest bırakılması mahkemelerin uygulamasında olmayan bir durum. Bundan sonraki süreçte itirazlarımızı yapacağız. Yargıtay onarsa o zaman cezaevine girecekler.” ifadelerini kullandı.

“BURADA BİR DARBE OLDUĞU TESCİL EDİLDİ”

28 Şubat mağdurları için sanıkların ceza almasının iyi bir fırsat olduğunu ifade eden Av. Tatlı, “Bu karar gerekçe gösterilerek cezaevindeki mağdurların hepsinin mahkemelere müracaat hakkı var. Bu dosyaları taşıdığımız kişiler ‘bize silahlı mücadele içerisine girmemiş kişilerin dosyalarını getirin` diyorlar. Bizde diyoruz ki sizde o avukatsız alınan, işkenceyle ve zorla imzalatılan ifadeleri bir çıkarın dosyalardan. Bu hukuksuz deliller çıkarıldıktan sonra eğer silah varsa tamam ama zaten o dosyaların içeriği hukuksuz deliller, dinlemeler ve ifadelerle dolu. Hukukun evrensel kurallarına uygun deliller varsa o zaman tamam diyoruz. Bu anlamda 28 Şubat darbecilerinin yargılandığı dava önemli. Burada bir darbe olduğu tescil edildi. Bu dönemde mağdur olduğunu düşünen kim varsa, o dönem hukuksuz muameleye maruz kalan kim varsa hepsinin avukatlarının bu kararı gerekçe göstererek yeniden yargılamanın önünü açabilir.” diye konuştu.


Av. Hasan Bozdaş

“28 ŞUBAT NETİCESİNDE BUGÜN 600`E YAKIN KİŞİ HALA CEZAEVİNDE”

Ortada mahkeme kararıyla ispatlanmış bir darbe bulunduğunu belirten Av. Hasan Bozdaş da 28 şubat sürecinde yapılan hukuksuzluklara değinerek, “Aynı zamanda Batı Çalışma Grubu, cuntanın basına ve yargıya brifingleri de bu kapsamda cezalandırılmış oldu. 28 Şubat sadece bir darbe değildir, bir süreçtir ve bu süreç zarfında algı operasyonları, gayrı nizami harp taktikleriyle, psikolojik harekât teknikleriyle irtica adı altında İslami camialar teker teker hedefe konmuş, uydurma delillerle terör örgütleri icat edilmiş, on binlerce kişi fişlenmiş, özgürlüğünden, iş hayatından, eğitim hayatından edilmiştir. 28 Şubat sürecindeki operasyonel yargılamalar neticesinde bugün 600`e yakın kişi hala cezaevinde müebbet hapis cezalarını infaz etmeye devam etmektedir.” dedi.

MESLEKLERİNDEN İHRAÇ EDİLENLER BİLE HAKKINI HENÜZ ALAMADI

Bozdaş, dava ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat ne gariptir ki artık mahkeme kararıyla sürecin hukuksuzluğu ispatlanmış olmasına rağmen, darbeciler ceza muhakemesi anlayışımızda olmayan bir usulle, müebbet hapis cezasına çarptırılmış ama tutuksuz yargılanmaktadır. Bu, bir ceza değil ödüldür. Zira görülecektir ki uzun yıllar cezaları kesinleştirilmeyecek ve hiçbiri cezaevi yüzü görmeyecektir. 28 Şubat mağduriyetlerinin çözüleceğine ilişkin bir inanç taşımıyorum, süreçte hiçbir iyileşme de gözlemlemiyorum aksine oyalamaca taktiklerine şahit oluyorum. Bırakın, cuntanın ve onların yönlendirdiği odakların hukuk dışı yargılamalarıyla mahkûm ettiği yüzlerce kişiye bir hukuk formülüyle haklarının iadesinin tesisini, o dönemde çeşitli meslek gruplarından ihraç edilmiş kişilerin hak ve alacaklarının dahi henüz kendilerine tanınmadığını gözlemliyoruz.”


Av. Cüneyt Toraman

“KEŞKE 28 ŞUBAT MAĞDURLARI 10 YIL, 15 YIL ÖNCE ÇIKSALARDI”

28 Şubat mağdurlarının davası ile 28 Şubat darbecilerinin yargılandığı davanın bir biriyle kıyaslanmaması gerektiğini belirten Av. Cüneyt Toraman ise, “Darbecileri yargılamak hiç kolay bir olay değil. Dünyanın her yerinde bu böyle olmuştur. Bu adamların küresel destekçileri var. Bu adamların medyada çok etkili kalemleri var. Bu adamların yargıda ve siyasette çok ciddi adamları var. Bu adamların yaptığı darbeden dolayı mağdur olanlar var. Ama bu iki davayı yan yana koymak olmaz. Bir Genelkurmay Başkanına müebbet vermek kolay değil. Bütün dünya ajansları bu haberleri girdi. 21 kişiye müebbet vermek kolay değil. Bunun mutluluğunu yaşamak lazım. Bu darbeyi yapanların talimatla ceza verdiklerinin davalarına da girdim. Bu mağdurlarında en kısa zamanda çıkacaklarına inanıyorum. Çalışma başlatıldığını biliyorum. Keşke bu mağdurlar 10 yıl, 15 yıl önce çıksalardı.” dedi.

“MÜEBBET ALMALARINA RAĞMEN TUTUKLANMAMALARI VİCDANLARI YARALAMIŞTIR”

Darbe yapanların tutuksuz yargılanmalarını eleştirdiğini belirten Toraman, “Hükümeti düşürmekten dolayı yargılananların ve ceza alanların müebbet almalarına rağmen tutuklanmamaları vicdanları yaralayan bir durum. Biz buna itiraz edeceğiz. 21 kişinin tutuklanmaları için başvuru yapacağız. Karar onanırsa bir daha güneş yüzü göremeyecekler. Allah onlara uzun ömürler versin ki bu mağduriyeti yaşattıklarının acısını cezaevlerinde yaşasınlar.” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

28 Şubat darbecilerinin müebbet almalarına rağmen tutuklanmamaları sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Siyasetçiden gazeteciye birçok kesim 28 Şubat mağdurlarının hala hapiste olmasına ve darbecilerin tutuklanmamasına tepki gösterdi.

 İşte o tepkilerden bazıları;

Yusuf kaplan

‏28 Şubat darbesinin mağdurları 20 küsûr senedir içerde derdest! 28 Şubat'ın fâillerinin çoğu ve medya-sivil ayağı serbest!

Şamil Tayyar

‏28 Şubat davasında 103 sanıktan 68'i berat etti, 21'i müebbet hapis cezasına çarptırıldı, yaş ve sağlık sorunu nedeniyle tutuklamaya gerek görülmedi.

Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil.

Halime kökce

‏28 Şubat darbesi tescillendi ve dava 68 tahliye 28 müebbetle neticelendi. Ancak darbeciler yaş-sağlık durumu bahanesiyle temyiz süresince tutuklanmayacaklar. Ne iyi hallerini gördük bunların. Suçlarını kabul dahi etmediler. Gene yaparız dediler. 28 Şubat`ın mağdurları ise hala hapiste.

Gökhan Kahraman

‏28 Şubatçılar SERBEST, 28 Şubat mazlumları İÇERDE, Nerde ADALET? 28 Şubatçıların yaptığı MÜEBBETLİK SUÇ ise,  28 Şubatın Brifingli emir eri yargısının içeri attığı Dindar İnsanlar neden salıverilmiyor?

Sait ŞAHİN

‏Sn. Cumhurbaşkanı "28 Şubat mağdurları için Adalet Bakanı'na talimat vermişti" ya!

Talimatın gereği yapıldı; 28 Şubat'ın mağdur(!) generallerinin mağduriyetleri, Ak Parti'nin adaleti ile giderildi. Elbet bir mahkeme-i kübra var!!

Fatih Tezcan

‏28 Şubat`ın mimarları Müebbet aldılar ama ‘yaşlı ve hasta` oldukları gerekçesiyle cezalarını çekmeyecekler. Bunların yüzünden 20-25 senedir hapis yatan insanlarsa yaşlanıp hastalandılar ama hâlâ içerideler, çıkamıyorlar. Türkiye`de en zor şey Müslüman olmaktır. Maalesef hâlâ.

Cemile Bayraktar

Bu ne demek? Biz hâlâ 28 Şubat`ı yaşıyoruz, ne demek “denetimli serbestlikle müebbet hapis”? Bodrum`a tatile gönderip faturasını 28 Şubat mağdurlarına ödetseydiniz?

Filiz'in Düşünceleri

Soldaki Ahmet Kılıç 85 Yaşında. #28Şubat darbesinde hiçbir suçu olmadığı halde tutuklandı 21 yıldır cezaevinde? Sağdaki ise 79 yaşındaki Çevik Bir dönemin darbeci komutanlarından müebbet aldığı halde yaşının ilerlemiş olması sebebi ile hapis yatmayacak?

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir