• DOLAR 32.555
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2443.801
  • ...
Kadınlar sağlıklı yaşam hakkında bilinçlendirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa katılan Doktor Ender Saraç, Kızıltepeli kadınları sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirdi.

Kadınlara sağlıklı yaşam hakkında tüyolar veren Saraç, kadınlarda genellikle D vitamini ve kalsiyum eksikliği olduğunu vurguladı. Saraç, D vitamini ve kalsiyum eksikliği sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıkları belirterek sağlıklı beslenmenin altını çizdi.

Saraç, "Türkiye'de insanlar şekerli ve asitli meşrubatlara, mısır şurubuna, hamur işlerine ve hazır sanayi ürünü keklere, kurabiyelere, cipslere alıştırıldılar. Her gün tatlı, börek, kek, çörek, cips, gofret, hazır kekler birde yanında şekerli meşrubatlar içen kişi günde bir büyük şişe rakı içen kişi kadar karaciğerini yağlandırıyor. O yüzden bunları evinize sokmayın. Alışverişe büyüteçle çıkın üzerinde glikoz, mısır şurubu yazan şeyleri almayın." diyerek kadınlara uyarılarda bulundu.

Yaşlanma sürecinde yaşanan sorunların üzerinde duran Saraç, "Kaliteli yaşamak ve yaşlanmak önemli. Sorunsuz bir yaşlılık istiyorsak sağlıklı beslenmeyi seçmeliyiz. Evlatlarımızın hayatını karartmamak, onlara sorun kaynağı olmamak için kendimize, bedenimize, sağlığımıza iyi bakmalıyız. Tansiyon, şeker, karaciğer yetmezliği, kanser, Alzheimer gibi hastalıkları aslında dikkat etmeyerek kendimiz hazırlıyoruz." dedi.

"Yağ yakıp direnç egzersizleri ile kas yapın"

Saraç, geçmişten bugüne yaşam ve beslenme düzeninin değişiminden bahsederek eski kuşakların daha sağlıklı şimdiki neslin ise hastalıklara yatkın oluşunun en önemli nedenlerinin başında egzersiz yapmamak ve beslenme şeklinin geldiğini anlattı.

"Kadınlar tarlada doğurur, derede çamaşır yıkar, erkekler ağır işlerde çalışırdı ama dinç ve zinde bir fiziğe sahip olurlardı" diyerek konuşmasına devam eden Saraç, "Şimdi teknolojik gelişmelerle birlikte hareket etme kabiliyeti de azaldı. Şimdi erkekler oldu birer pamuk prenses, kadınlar Topkapı Sarayı'ndan gelen kraliçe. Hareket etmiyoruz, kısa mesafelere bile arabayla gidip geliyoruz, bedenimizi kullanmıyoruz artık. Hareket ettiğimizde kaslarımız olur ama şimdi yağlarımız daha çok çünkü hareket etmiyoruz. Kaslar ve kemikler zamanla eriyor. Bunları güçlendirmek, ona göre hareket etmek ve beslenmek gerek. İşin özü yağ yakıp direnç egzersizleri ile kas yapın. Kasları ve kemikleri eritmeyin." dedi.

Hamilelikte beslenmenin önemine de değinen Saraç, son olarak şunları söyledi:

"Hamilelik önemli, iyi ve sağlıklı bir çocuk annenin hamileliği sırasındaki beslenmesiyle ortaya çıkar. İyi annelik hamilelikte kilo kontrolü, yürüyüş ve bilinçli beslenmeyle açığa çıkıyor. Hamileliği sırasında börek, çörek, pasta, simit aşırı miktarda tatlı, şeker, çaya şeker atma ve asitli meşrubatlar içen annelerin çocukları baştan bir sıfır mağlup başlıyor hayata. Çünkü yağ hücreleri büyüyor ve çocuklar hastalıklı oluyor. Hamilelikte yenilen gıdalar yüzünden çocuklar alerjik oluyor. Çocukların dengesi bozuluyor. Çocuklarımızın dengesini bozmayalım."

Kadınların sorularını da yanıtlayan Saraç, burada olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Kızıltepe Belediyesi tarafından konferans sonrası kadınlara Saraç'ın iki kitabı hediye edildi. (Mehmet Aslan-İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir