• DOLAR 34.584
  • EURO 36.41
  • ALTIN 2936.383
  • ...
Bursluluk sınavı için başvurularda son gün!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM), 3 Haziran 2018'de İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) düzenleyecek.

Sınav; 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıflara yönelik olarak gerçekleştirilecek.

İOKBS, bütün il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde, Türkiye dışında ise sınava girecek en az 10 öğrenci olmak kaydıyla Lefkoşa, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek'te yapılacak.

Sınav başvurusu, 12 Mart-5 Nisan 2018 tarihlerinde yapılacak. Şartları taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak.

Öğrenciler, 2018 İOKBS Başvuru ve Uygulama e-Kılavuzu'na ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabilecek.

Sınav başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle öğrencinin e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor.

Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktan yararlanamayacaklar.

Tutuklu ve hükümlü öğrenciler bursluluk sınavına başvuramayacaklar.

Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler İOKBS'ye müracaat edebilecekler; sınavı kazananlar MEB'e bağlı Türkiye'deki resmi, örgün okul/kurumlarda (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri hâlinde bu haklarından yararlanabilecekler.

Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmeyecek.

Başvuru şartları

- Türkiye veya KKTC vatandaşı olmak.

- Mevzuatta belirlenen kayıt ve kabul şartlarını taşımak.

- Ortaokullar, imam-hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında öğrenci olmak.

- Ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme cezası almamış olmak.

- Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak.

- Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirtilen MEB okul pansiyon ücretinin en azının dört katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2017 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2018 Malî Yılı için tespit edilen 11 bin 600 TL'yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2017 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

Kontenjan dağılımı

Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının; yüzde 10'u kanunlarla özel hak tanınan öğrencilere, yüzde 5'i bakanlığa bağlı resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan ya da vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına, yüzde 5'i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere, yüzde 80'i diğer öğrencilere ayrılacak.

Başvurunun geçersiz sayılacağı durumlar

Öğrencinin, e-Okul sistemindeki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa; elektronik ortamda okul müdürlüğü başvurusunu onaylamamışsa; başvuru için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse; Türkiye dışında dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin denklikleri usulüne uygun düzenlenmemişse başvuru geçersiz sayılacak.

Sınav giriş belgesi

Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi; 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıflar için 24 Mayıs 2018 tarihinden itibaren e-Okul sisteminden okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenip imzalandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. Bu belge, öğrencilere posta yoluyla gönderilmeyecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir