• DOLAR 32.307
  • EURO 34.841
  • ALTIN 2397.958
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

2018 yılı mart ayı SAMEKS verileri İstanbul`da açıklandı. 2018 yılı Mart ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 52,8 değerine geriledi. Bu gelişmede, “hizmet sektörünün” önceki aya göre 2,9 puan gerilemesi etkili olurken, “sanayi sektöründeki” artışlar da önceki aya göre 2,8 puan hız kaybetti. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin üzerindeki seyrini mart ayında da sürdürdü ve bu dönemde Türkiye ekonomisindeki canlılığa işaret etti.

ENDEKS HALA 50 REFERANS DEĞERİNİN ÜZERİNDE EKONOMİ CANLI

Sanayi sektöründe gözlenen hız kaybında, önceki aya göre yeni siparişlerin 4,0 puan azalarak 52,8 puana gerilemesi etkili oldu; buna bağlı olarak üretim 7,0 puan azalarak 51,4 seviyesine geriledi. Sektöre ilişkin girdi alımları ise önceki aya göre 3,0 puan artış kaydetti ve 64,7 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürdü. Hizmet sektöründe ise girdi alımları 3,6 puan azalarak 56,1 seviyesine geriledi. Nihai mal stokunda gözlenen azalışla birlikte iş hacmi 49,1 puana indi. Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi`nin 52,8 puanlık değeri, 2018 yılı Mart ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etti. Hem hizmet hem de sanayi sektörünün 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi; SAMEKS`teki olumlu görünümün önümüzdeki dönemlerde de süreceğinin sinyalini veriyor.

DÜNYA EKONOMİSİ: ABD VE TİCARET SAVAŞLARI

2018 yılı Mart ayında küresel ekonominin gündemi; ABD`nin ithal mallara uygulanan vergi oranını artırmasıyla ortaya çıkan “ticaret savaşları” söylemi ve bu bağlamda artış kaydeden ABD-Çin gerilimi, FED`in faiz artırımı ve Avro Bölgesi`nde açıklanan büyüme oranları üzerinde yoğunlaştı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ: DIŞ TİCARET AÇIĞI ARTTI

Mart ayı içerisinde açıklanan makroekonomik veriler Türkiye ekonomisinde reel sektöre yönelik olumlu görünümün genel anlamda sürdüğüne işaret ederken; ithalatın ihracattan hızlı bir şekilde artış kaydetmesiyle dış ticaret açığı artış kaydederken, buna bağlı olarak cari işlemler dengesindeki bozulma devam etmiştir. MÜSİAD`ın SAMEKS Bileşik Endeksi raporunun ayrıntılarına http://www.musiad.org.tr/tr adresinden ulaşılabilir.