• DOLAR 32.582
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.373
  • ...
Batman`da İHL`ler arası Arapça yarışması finali yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından tertip edilen İmam Hatip Liseleri arası 9'ncu Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmalarının il finali yapıldı.

Batman Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan yarışmaya Batman merkez ve ilçelerinde bulunan imam hatip okul müdürleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan TP Fatma Zehra Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Abdurrahman Yakut, dillerin Allah'ın ayetleri olduğunu belirterek, yeryüzünde konuşulan çok sayıda dil olduğunu söyledi.

"Arapçaya vakıf olmak her zaman önemli olmuştur"

Arapçanın, diller arasında gerek tarihsel gerekse de insanlığa ilim, sanat ve edebiyat taşıma gibi bir görev üstlenmesi bakımından ayrı bir mana ifade ettiğini belirten Yakut, "Bizim için ise Arapça insanlığa indirilen son ilahi kelamın dili olması bakımından ayrı bir değer taşımaktadır. İlahi kelama aracılık ettiğinden Arapçanın, diğer dillerden farklı olarak sahip olduğu meziyetleri ile bünyesinde bir mucize barındırdığını söylersek abartmış olmayız. Arapça, Kur'an dili olduğundan, Kur'an'ın anlaşılması bakımından Arapçaya vakıf olmak her zaman önemli olmuştur. Bu sebeple o günden bugüne ve belki de kıyamete kadar Arapçaya olan ilgi azalmayacak, bu ilgi artarak devam edecektir." dedi.

"Diller arasında ayrımcılık yapmak esasen bir ahlak kusurudur"

Alimlerin eserlerini ağırlıklı olarak Arapça yazdıklarını ifade eden Yakut, "Arapça, 22 Ortadoğu ülkesinde 350 milyona yakın bir nüfus tarafından konuşulan bir dildir. Arapça, 24 Arap olmayan Müslüman ülkede ise 1 Milyara yakın bir nüfus tarafından kullanılmakta ve her türlü alaka, araştırma ve yoğunlaşmanın merkezi olmaktadır. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, çeşitli sebeplerden dolayı ihmal ederek, engel olarak, yasaklayarak bu dile düşmanlık edenler olmuştur. Bilinmelidir ki sebep ne olursa olsun diller arasında ayrımcılık yapmak esasen bir ahlak kusurudur. Çünkü dillerin tümü eşit düzeyde insanlık ailesinin kültür mirasıdır." diye konuştu.

"Günümüzde Arapçaya olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır"

Arapça dilinin Türkiye'de yıllarca birçok engellemelere maruz kaldığını belirten Yakut, son olarak şunları söyledi:

"Arapça konuşanlara olan bölgesel yakınlığımız, ortak inancımız ve kültürel mirası paylaşma gibi bir ihtiyacımıza rağmen, bu dil maalesef ülkemizde yıllarca, sinsi ve politik birçok engel ile karşılaşmıştır. Bunun sebebi, İslam mirasının bu dile ile vaaz edilmiş olmasından başka bir şey değildir. Kitabımız Kur'an'ı Kerim'in dili olan Arapçayı engellemeye, unutturmaya ve yasaklamaya çalışanlara inat, günümüzde bu dile olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır."  (İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir