• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...
Saman Fiyatlarına Devlet El Koysun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Türkiye genelinde son bir kaç ayda etkili olan kar yağışı nedeniyle kırsal alanda karın erimemesi sebebiyle hayvanlarını otlatamayan üreticiler, hayvanlarını samanla daha uzun süre beslemek zorunda kaldı. Samana olan büyük talep, ürün fiyatının çok yükselmesine neden olurken, sonbaharda 200 liraya satılan samanın tonu 700 lirayı aştı.

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, saman fiyatındaki aşırı artış nedeniyle hayvan üreticilerinin büyük sıkıntı yaşadığını dile getirerek, Devletin üreticiye ek destek vermesi gerektiğini belirtti.

Saman fiyatlarındaki artışa hükümetin önlem almasını isteyen Koç, "Beyaz saman fiyatı 650 TL, Karlıova'da beyaz saman 700 TL'den satılıyor. Yonca saman ve mercimek samanın fiyatı ise 1.000 TL olarak satılıyor. Bölgede 1 metreye yakın kar var. Üreticilerin durumu iyi değil, hepsi mağdur durumda. Kardan dolayı vatandaşlar hayvanlarını otlatamıyor. Bingöl ovası her yıl 15 Mart'ta açık oluyordu. Bingöl ovası kardan dolayı Nisan sonu veya 15 Mayıs'a kadar ancak açılır. Kar sebebiyle üreticiler hayvanlarını otlatamadığından dolayı 3 ay borçlu duruma düşüyor. Hükümet et fiyatlarına yaptığı müdahale gibi saman fiyatlarına da müdahale etmesi gerekiyor. Hükümet samanla ilgili bir politika üretmelidir. Türkiye'de saman yoksa dışarıdan da getirilebilir. Şuanda Konya, Çorum, Kastamonu, Kayseri bölgelerinden Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis ve çevre illere saman geliyor. Devlet üreticiye ek bir destek verirse yaşanılan sıkıntı en az seviyeye iner. Hayvancılığın bitmemesi adına bölgeye acil yardım yapılmalıdır" dedi.

Bölgede süt satılmadığı halde hayvancılığın yapıldığını vurgulayan Koç, "Bölgemizde süt satılmıyor. Herhangi bir süt fabrikası da yok. Buna rağmen hayvancılık yapılıyor. Batıda 90 kuruştan 80 kuruşa fiyat düştüğü zaman vatandaş diyor ki biz zarar ettik. Biz süt satmadığımız halde hayvancılık yapıyoruz. Tek fabrikamız hayvancılık. Ne bir limanımız var, ne de yıllık tarımdan 3 ürün alabiliyoruz. Hayvancılık 2008 yılındaki gibi sekteye uğrayabilir. Şuanda ciddi bir sıkıntı var. Üreticiler saman ihtiyacını günlük karşılamak zorunda kalıyorlar. Devletin duruma acilen el koyup çözüm üretmesi gerekiyor" diye konuştu. (Furkan Bingöl - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir