• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İstanbul CNR EXPO`da "OKU" temalı kitap fuarı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş ve KOSKEB iş birliği ile CNR EXPO fuar alanında düzenlenen ve 350 yayınevinin katıldığı kitap fuarı ziyaretçi akınına uğruyor.

Konferans, söyleşi, imza günleri, kitap tanıtımı, çocuk etkinlikleri gibi bin 200 farklı kültürel etkinliğinde düzenleneceği fuarın "OKU" temasıyla okuyucu ve ziyaretçilere açıldığını belirten yetkililer, fuara büyük bir ilgi beklediklerini sözlerine eklediler.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve İBB Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın katılımlarıyla gerçekleşen fuar açılışına, Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Ödülüne layık görülen Alev Alatlı'da fuarın bu yıl ki onur konuğu oldu.

Okuyucu ve yazarların buluştuğu fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan yazarlar, dünya ortalamasına oranla Türkiye'de okuma oranının düşük olduğuna dikkat çekerek, bu durumun geçici olmasını umduklarını söylediler.

"Kültürümüze katkı sağlıyor"

Düzenlenen birçok kitap fuarlarına katıldığını söyleyen araştırmacı yazar Abdulkadir Turan, bu tür fuarlara katılımın genel anlamda çok olduğunu söyledi.

Turan, "Kitaplar, yazarlar tanınıyor, seminerler yapılıyor. Şüphesiz ki kitap fuarları bu açıdan kültürümüze katkı sağlıyor. Ben, kitapların okunmadığı kanaatinde değilim. Eskiden kitap okuyan insan sayısı azdı ama çok okurlardı. Şimdi ise çok okuyucu var ama az okuyorlar. Ama bu geçici bir kriz de olabilir. Buradaki ilgiden anlıyoruz ki kitap hâlâ okunuyor." şeklinde konuştu.

"Selahaddin Eyyubi Türkiye'de seviliyor fakat yeterince tanınmıyor"

Son yazdığı kitap ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Turan, Türkiye'de Selahaddin Eyyubi'nin sevildiğini fakat yeterince tanınmadığını söyledi.

Turan, "Selahaddin Eyyubi menkıbeleri Kudüs'ün fethi üzerinden biliniyor. Bu da şahsiyet ve hayat hikayesi olarak onun tanınması için çok kısıtlı bilgilerdir. Ümit ediyoruz ki bu çalışmalarımız Selahaddin'in tanınmasına katkı sağlar." diye konuştu.

"Türkiye'de okuma ihtiyacı yeterli düzeyde değil"

İnsanların kitap bilincine ulaşmış olmasının gelecek açısından ümitlendirici olduğunu söyleyen Yazar Ramazan Kayan, buna rağmen dünya ölçeği baz alındığında Türkiye'de okuma ihtiyacının yeterli düzeyde olmadığını söyledi.

Kayan, "Umarım ki bu tür fuarlar, kitaba yönelik açılımlar, insanlarımızın kitap ile buluşmasına, kendileri ile yüzleşmesine ve kendi gerçeklerine dönmesine vesile olur." dedi

"Tüm kitaplar bir kitabın anlaşılması içindir"

Gençlere çokça okumaları tavsiyesinde bulunan Kayan, "Öncelikle dünyada var oluş amacımızı besleyecek, bu inanç ve bilinci aşılayan kitapları tavsiye ediyorum. Çünkü bizi yaratanın bize ilk emri 'Oku' dur.  Okurken de 'Yaratan Rabbinin adıyla oku' uyarısıyla karşı karşıya olduğumuz için biz de diyoruz ki; tüm kitaplar, bir kitabın anlaşılması içindir." ifadelerini kullandı.

"Kitap en iyi dost en iyi arkadaştır ama kitapta da seçici olmak lazım"

"Öyle okumalarımız olsun ki ahiretimize katkı sağlasın, hesap gününde hesabımızı kolaylaştırsın" tavsiyesinde bulunan Kayan, konuşmasını şöyle bitirdi:

"Yarın Rabbimizin huzuruna gittiğimizde, yüzümüzü ağartacak okumalarımız olsun ve arkadaşlıklarımız da bu zeminde gelişsin. Kitap en iyi dost en iyi arkadaştır ama kitapta da seçici olmak lazım. Her kitap aynı misyonu sürdürmüyor. Bizi bizimle buluşturacak, fıtratımıza döndürecek, özümüze, rabbimize döndürecek kitaplar birinci tercihimiz olsun."

Fuar, 18 Mart 2018 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. (Nizamettin Aşkin -İLKHA)

 






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir