• DOLAR 32.56
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2440.142
  • ...
Doğu guta`da katliam sürüyor BM etkisiz eleman
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 DOĞRUHABER / DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sivil Savunma verilerine göre, rejim güçleri ve destekçilerinin, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'ya 19 Şubat-5 Mart tarihlerinde düzenlediği hava ve kara saldırılarda 824 sivil hayatını kaybetti. Doğu Guta'da dünkü saldırılarla birlikte son 16 günde ölen sivillerin sayısı 834'e yükseldi. BM`nin ateşkes kararına rağmen süren katliamlar “BM ETKİSİZ ELEMAN” yorumlarına neden oldu. Baas rejim güçleri ve destekçilerinin, BMGK'nin "insani ateşkes" ve Rusya'nın 5 saatlik ateşkes kararlarına rağmen dün yine Doğu Guta'ya düzenlediği saldırılarda 10 sivil hayatını kaybetti. Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden edinilen bilgiye göre, rejim güçleri ve Rusya, BMGK'nin ateşkes kararı ve ardından Rusya'nın her gün 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) saatlerinde geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese rağmen Doğu Guta'yı vurmaya dün de devam etti. Başkent Şam'da abluka altındaki Doğu Guta'nın Duma ve Haresta ilçeleriyle Sakba, Ayn Terma, Arbin, Hammuriye, Beyt Sava, Cisrin, Hizze ve Merc bölgelerindeki sivil yerleşim alanlarına sabah saatlerinden itibaren hava ve kara saldırıları düzenlendi. Saldırılar sonucu Cisrin'de 3, Arbin'de 4, Ayn Terma'da 2, Beyt Sava'da 1 sivil can verdi.

SON 16 GÜNDE 834 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Sivil Savunma verilerine göre, rejim güçleri ve destekçilerinin, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'ya 19 Şubat-5 Mart tarihlerinde düzenlediği hava ve kara saldırılarda 824 sivil hayatını kaybetti. Doğu Guta'da bugünkü saldırılarla birlikte son 16 günde ölen sivillerin sayısı 834'e yükseldi. BMGK, 24 Şubat'ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. "Gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı ise belirsiz kalmıştı. Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat'ta ateşkesin her gün 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) saatlerinde geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü. Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.

KUDÜS PROVOKASYONU DEVAM EDİYOR!

ABD Başkanı Trump, Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacak ABD büyükelçiliğinin 14 Mayıs'ta yapılacak açılışına katılabileceğini belirtti. Müslümanların ihtilaflarının ve Birleşmiş Milletler`in etkisizliğinden faydalanan Trump, siyonist çete lideri Netanyahu`nun ifadesiyle “çağlar boyu hatırlanacak” bir uşak olarak, provokatif adımlar atmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile siyonist çete lideri Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz pazartesi günü Oval Ofis'te kameralara poz verdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Donald Trump, ABD'nin Kudüs'ü siyonist rejimin başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına ilişkin, "Şimdiye kadar gelen başkanlar bu konuyla ilgili hep konuşuyorlardı, seçim vaatlerinde bulunuyorlardı. Biz ise bu adımı attık." ifadesini kullandı. Kudüs'e taşınacağı açıklanan Amerikan Büyükelçiliğinin 14 Mayıs'taki açılış töreniyle ilgili de "Eğer yapabilirsem törene katılacağım, katılabilirim." diyen Trump, "Kudüs meselesini müzakere masasından kaldırdıklarını" ve böylece barışın önündeki engelleri azalttıklarını iddia ederek, siyonist uşaklığında tarihe geçecek provokatif adımlar atmaya devam ediyor.

SİYONİST UŞAĞI TRUMP, ‘ÇAĞLAR BOYU HATIRLANACAK`

Daha sonra konuşan Netanyahu ise ABD'nin Kudüs kararı dolayısıyla Trump'a teşekkür etti ve israil halkının bunu asla unutmayacağını söyledi. Netanyahu, diğer ABD başkanlarının vaat ettiği şeyi Trump'ın gerçekleştirdiğini belirterek, "Kudüs kararı, tarihi bir karardı. Bunu halkımız çağlar boyu hatırlayacaktır." dedi. 

KUDÜS'TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden siyonist çete, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK) 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, siyonist rejimin ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. Siyonist çete yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD'NİN KUDÜS KARARI

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada, "Kudüs'ü tek taraflı olarak israil'in başkenti olarak kabul ettiğini" ilan etmiş ve Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşıması noktasında Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini belirtmişti. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği uyarılarını göz ardı etmişti.

ABD, BMGK'DE YALNIZ KALDI

18 Aralık 2017'de BMGK'de ABD'nin Kudüs kararını geçersiz kılma yaklaşımıyla Mısır'ın gündeme getirdiği tasarı, ABD'nin vetosuna karşın, kalan 14 üyenin de desteğini almış ve ABD Kudüs konusunda BM'de yalnız kalmıştı.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir