• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Vatandaş: "DEDAŞ usulsüzce ceza kesiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Kozluk (Hazo) ilçe Tuzlagözü köyü Örnek mezrasında ikamet eden aynı aileden 3 DEDAŞ abonesine toplamda 6 bin lira değerinde ceza kesildi. Kaçak elektrik kullandıklarına dair hiçbir ispat olmadan kendilerine ceza kesildiğini iddia eden mezra sakinleri, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Her ay düzenli olarak 60 ila 100 TL arasında faturalarını yatırdıklarını, sayaçlarının ve sayaca gelen kabloların direkten doğrudan sayaca bağlandığını ve bunun dışarıdan görülebildiğini söyleyen aileler, DEDAŞ ekiplerinin mezraya abone işlemleri için geldiklerinde, "eğer kaçak kullanmışsak cezamızı kesin" dediklerini ancak ekiplerin, "hayır sayacınız tertemiz ve hiçbir sıkıntı yok" diyerek mezradan ayrıldıklarını kaydettiler.

Evde olmadıkları bir vakitte DEDAŞ ekiplerinin gelip usulsüzce kendilerine ceza kestiğini savunan mezra sakinlerinden Ceyhan Altuner, "Tuzlagözü Örnek Mahallesi'nde oturuyorum. Elektrik kurumundan gelip bize usulsüzce ceza kestiler. Bizim evde olmadığımız vakitlerde gelip bize ceza kestiler. Elektrik sayaçlarımız ve direkten gelen kablolarımız dışarıda olduğu halde. Hiçbir kurcalama yapmadan bana 2 bin lira ceza kestiler." dedi.

Ayrıca engelli olduğu için ikinci bir mağduriyet yaşadığını söyleyen Altuner, usulsüzce kesilen cezaları devletin bilmesini istediklerini ve durumun geriye dönük iyileştirilerek gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

"Evde olmadığımız vakitte gelip sayaça bakıp ceza kestiler"

Mezralarında 35'e yakın ev olmasına rağmen DEDAŞ ekiplerinin sadece kendilerinin evlerine bakıp ceza kesmelerinin kendilerini düşündürdüğünü söyleyen Altuner, "Bana ceza kesildikten bir hafta sonra gittim DEDAŞ'a itiraz dilekçemi verdim. Savcılığa gittim, karakola gittim dilekçelerimizi verdim. İki ay geçmesine rağmen bize hâlâ bir geri dönüş yapılmadı. Dün yine elektrik kurumundan gelip eve baktılar. Hatta bu sefer benim evimi örnek olarak gösterdiler. İşte hat direkten doğrudan elektrik sayacına geliyor diye. Kopma, kurcalama hiçbir şey yok. Öğrendiğime göre gelip köye bir trafo yapacaklarmış. Bunun için sayaçlara bakacaklarmış. Evde olmadığımız vakitlerde gelip sayaçlara bakmışlar. Burada 30-35 tane ev var fakat sadece gelip bizim bu evlere ceza kestiler. Acaba bize karşı bir art niyetleri mi var bunu bilemiyorum. Her ay ödememi de yapıyorum. Engelli olduğum için bazen 3 ayda bir ödememi yapabiliyorum ama bütün faturalarımı ödüyorum. Ödediğime dair faturalarım da bendedir. En az 60 liradan başlayarak 80 veyahut 150 liraya kadar ödemelerimiz oluyor." diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

"Kaçak ekibi değiliz ve herhangi bir sıkıntı yok deyip ceza kestiler"

DEDAŞ ekiplerinin geldiği gün kendilerinin kaçak ekibi olmadıklarını, sayaçlarında da herhangi bir sıkıntı olmadığını söylemelerinden 10 gün sonra ceza geldiğini aktaran mezra sakinlerinden Tekin Altuner ise şunları söyledi:

"Ben güvenlik korucusuyum, ceza kesildiği gün görevden geldim. İçeri girdim 5 dakika olmadan DEDAŞ ekipleri geldi. Bana, 'Biz DEDAŞ ekibiyiz. Diğer mahalle trafo istemiş biz abone sayımını yapacağız. Kaç tane abone var yok diye bakacağız' dediler. Ben de kapının önüne çıktım onları karşıladım. Benim silahımı gördü, güvenlik korucusu musun? Dediler. Evet, güvenlik korucusuyum, dedim. Saatinize bakabilir miyiz? Dediler. Buyurun bakın dedim. İçeriye aldım onları, saate baktılar. Herhangi bir sıkıntı var mı? Diye sordum onlara. 'Hayır, biz zaten kaçak ekibi değiliz, saatiniz de gayet güzel çalışıyor. Hiçbir sıkıntı yok' dediler. Sonra 'şu ev kimindir, o da abimindir, zaten evde değil' dedim. Benim bir abonem daha var, o da aşağıda dedim. Tamam, herhangi bir sıkıntı yok deyip gittiler. Aradan 10 gün sonra bana ceza geldi. Benim eve bin lira, diğer aboneye 3 bin lira, abime ise 2 bin lira ceza geldi. Toplamda 6 bin lira.''

"Kesinlikle kaçak kullanmadık"

Verilen cezanın kasıtlı olarak verildiğini ileri süren Altuner, kaçak kullanmadıklarından emin olduklarını ve bu yüzden konuyu mahkemeye taşıdıklarını söyledi.

"Yaklaşık olarak bu mezrada 30-35 hane var. Sadece iki aboneye ve abime ceza kesilmiş" diyen Altuner sözlerine şöyle devam etti:'' Bu cezanın kasıtlı olarak verildiğini düşünüyorum. Diğer evlere hiç gitmemişler bile. Araştırdık soruşturduk size gelmişler mi diye yok. Biz kesinlikle kaçak kullanmadık. Kullanmadığımızdan da eminiz. Kaldı ki bu durumu mahkemeye de verdik. Karakola, savcıya, tüketici heyetine ve DEDAŞ'a da dilekçemi verdim. DEDAŞ dilekçemi dahi kabul etmedi."

"Eğer ben kaçak kullanıyorsam tespit edip ceza versinler"

Yaşadıkları durumun kabul edilebilir bir yanının olmadığını kaydeden Altuner, kaçak elektrik kullandıklarını kanıtlamaları durumunda verecekleri cezaya razı olacaklarını vurguladı.

Altuner son olarak şunları söyledi: "DEDAŞ ekiplerinin zahmet çekip buraya gelmelerine gerek yok. Masa başında baksınlar kim ne kadar az kullanmış, hemen ceza kessin. Ben kaçak kullanmadığım halde bana kaçak elektrik cezası gelmişse bu usulsüzlük demektir. Başka hiçbir şey değil. Ben her ay otomotik olarak faturalarımı ödüyorum. 70, 80, 90 lira arasında bana faturalar geliyor. Eğer ben kaçak kullanıyorsam gelsin tespit etsin. Gerçekten kaçak kullanıyorsam ceza kessin, hiçbir şey demem. Ben bu şekilde verilen bu cezanın hukuki olarak ne şekilde olursa olsun peşini bırakmayacağım. Sonuna kadar da gideceğim."

Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Kozluk DEDAŞ yetkilileri ise herhangi bir açıklamada bulunamayacaklarını ifade ettiler. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA) 
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir