• DOLAR 32.564
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2445.831
  • ...
İzlanda sünneti yasaklıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İzlanda erkeklere sünneti yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanırken, parlamentoya sunulan yasa tasarısına tepkiler devam ediyor. Sünneti yasaklamayı öngören yasa tasarısı, yasağı ihlâl edenlere 6 yıl hapis cezası verilmesini, sünnet olabilmeye tek istisna olarak ise "tıbbi zorunluluğu" öngörüyor.

Sünneti yasaklayan yasa tasarısında "sünnetin erkek çocukların haklarının ihlali olduğu ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu" öne sürüldü. Tasarının gerekçesinde erkek sünneti, çoğu Avrupa ülkesinde yasaklanmış bulunan kadın sünnetine benzetildi.

Tasarıda anne babaların çocuklarına dini rehberlik yapabileceği kabul edilse de bu hakkın "hiçbir zaman çocuğun haklarını ihlal etmeye kadar varamayacağı, sünnet olmak isteyen erkeklerin her yönüyle nasıl bir şey yaptırdıklarına akıllarının erdiği bir çağa geldiklerinde karar verebilecekleri" belirtildi.

Sünnet konusu daha önce başka Avrupa ülkelerinde de tartışılmış ama hiçbirinde yasak konmamıştı. 2012 yılında Almanya'da sünnetin sadece bu konuda eğitilmiş kişiler tarafından yapılabileceğini öngören bir yasa kabul edildi. 2013 yılında ise Avrupa Konseyi, sünneti sıkı kurallara bağlamaya çağıran bir kararı kabul ederek, üyesi 47 ülkeyi bu konuda önlemler almaya çağırmıştı.

İzlanda'daki sünneti yasaklama yasa tasarısı öncesinde bazı Avrupa ülkelerinde kadınların çarşaf giymesi ve peçe takması yasaklanmıştı. Camilerden hoparlörlerle ezan okunmasını yasaklayan Belçika ise geçen yıl helal et satışını, hayvan haklarını koruma gerekçesiyle yasaklamıştı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir