• DOLAR 32.489
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.71
  • ...
Bu ağaçlar insanlar gibi terliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Avustralya`da bulunan Western Sydney Üniversitesi`nden araştırmacılar, bu kıtada yaşayan Ökaliptus cinsi ağaçların çok yüksek sıcaklıklara nasıl dayandıkları ile ilgili bir keşifte bulundular. Görünüşe bakılırsa bu ağaçlar, tıpkı insanlarda görüldüğü gibi ‘terleyerek` sıcaklarla başa çıkıyorlar.

İZOLASYON SİSTEMİ

Dokuz metreye varan ağaçları bile içine alan bir izolasyon sistemi ile çalışan bilim insanları, bu sistemle ağaçların yaşadıkları ortamı tam olarak kontrol altına alabiliyorlar. Hava basıncı, sıcaklık, topraktaki nem oranı, sulama ve havadaki rutubet gibi ağacın hayatına tesir eden tüm verileri hem ölçüp hem de belirleyerek ağaçların davranışlarını kaydetmişler.

12 AĞAÇ İZLENDİ

43 derecenin üzerinde seyreden sıcaklık, dört gün devam etmiş. Bu sırada 12 ağaç bu şekilde takip altındaymış. Bu sürede ağaçlar, büyük miktarlarda suyu köklerinden yapraklarına çıkarıp buharlaştırarak yapraklarını soğutmuş. Normal koşullarda ağaçların su kullanımı, yaptıkları fotosentez ile doğru orantılı iken, böyle aşırı sıcaklara maruz kalan ağaçlar fotosentez yapmayı terk ettikleri halde aşırı miktarda su tüketmeye devam etmişler. Bu su ise tamamen terlemeye benzer bir işlemle ağacın kendini soğutma çabası için kullanılmış. Böylece yapraklarını yanmaktan koruyan ağaçlar, yerden 1.5 metre aşağıya kadar uzanan suyu kullanmışlar.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir