"Üniversite sadece eğitim vermeye çalışıyorsa sorun vardır"
Bir üniversite sadece eğitim vermeye çalışıyorsa burada bir sorun olduğunu söyleyen ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Gönüllü, üniversitelerin iline, bölgesine, ülkesine ve insanlığa yol gösterici olması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Araştırmaları Çalıştayında konuşan ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Gönüllü, "Bir üniversite sadece eğitim vermeye çalışıyorsa burada bir sorun vardır. Üniversiteler iline, bölgesine, ülkesine ve insanlığa yol gösterici olmalıdır." dedi.
Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Konferans Salonunda "Türkiye'de Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Araştırmaları Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Çevre Mühendisliğinin dünü, bugünü ve yarınının masaya yatırıldığı çalıştayın açılış konuşmasını ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü yaptı.
Türkiye'de 180'nin üzerinde üniversite bulunduğunu hatırlatan Gönüllü, bunların ayrı ayrı özelliklere sahip üniversiteler olduğunu söyledi.
Gönüllü, "Çok sayıda üniversitede Çevre mühendisliği bölümü var. Eğitim için fırsatlar verilmiş. Ancak eğitimi kısıtlayan durumlar da oluyor. Fırsat veriliyor, öğrenci tercihinde son zamanlarda farklı durumlar var. Eğitim için verilen fırsatlar geri çevrilmemeli. Bir üniversite sadece eğitim vermeye çalışıyorsa burada bir sorun vardır. Adıyaman Üniversitesi sadece eğitim vermeye şartlanırsa bunun adı akademi olmaz. Üniversiteler iline, bölgesine, ülkesine ve insanlığa yol gösterici olmalıdır." dedi.
Adıyaman Üniversitesi olarak mevcut şartların iyileşmesi için gerek fiziki gerekse de donanım anlamında her şeyin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Gönüllü, üniversitelerin kurumlarla da dirsek temasında bulunması gerektiğini söyledi.
Gönüllü; "Ancak tabi ki kurumların da hedefi olması gerekir. Hedef belirlemek için el ele verip çalışmak gerekiyor. İlin sorunu nedir, neye ihtiyacı var, ne yapılabilir sorularını kendimize sormamız gerekiyor." dedi.
"Sorunların çözülmesini beklemektense çözüm için uğraş vermeliyiz"
Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamil B. Varınca ise konuşmasında Türkiye genelindeki çevre sorunlarına değinerek, değişen ve çeşitlenen çevre sorunlarına karşı çevre mühendislerinin de kendilerini yenileyebilmeleri gerektiğini, değişime ve gelişime açık olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Varınca, "Bildiğiniz üzere ülkemizin çözülmeyi bekleyen birçok çevre sorunu bulunmaktadır. Bizler bu çevre sorunlarının çözümüne en büyük katkının Çevre Mühendisleri tarafından verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Önümüzde çözüme kavuşturulması gereken birçok çevre sorunu varken bu sorunların kendiliğinden veya bir başkası tarafından çözülmesini beklemek yerine aksiyon almak durumunda olanların da yine Çevre Mühendisleri ve bu mühendisleri yetiştiren Çevre Mühendisliği Bölümleri olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, Çevre Mühendisliği eğitimi ve araştırmaları üzerine bir çalıştay yapılmasının ancak yine Çevre Mühendisliği Bölümlerinin bir araya gelerek yapması gereken bir çalışma olduğunu düşündük ve bu sorumluluk bilinciyle bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)