• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Esnaf belediyenin yıkım kararından endişeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt'in eski pazarlarından biri olan Buğday Pazarı'nda esnaflık yapanlar, belediyenin aldığı yıkım kararı nedeniyle oldukça endişeli olduklarını dile getiriyorlar.

İş yerlerinin yıkılması durumunda birçok gencin işsiz kalacağını söyleyen esnaf, kendilerine yeni bir yer tahsis edilmesi talebinde bulunuyor.

Uzun yıllardan beri Buğday Pazarı'nda esnaflık yapan Levent Sedali, "Bu pazar, daha önceleri Bitlis Vakfına aitti. Fakat şu anda belediyenin eline geçmiş durumda ve belediyeye düzenli olarak kiramızı ödüyoruz. Kendi yerimizden memnun olduğumuz için iş yerlerimizin yıkılmasına karşıyız. Bu pazarda birçok gence iş imkânı sağlanmaktadır. İşsizlik olduğu için sigortamızı çok zor ödeyebiliyoruz. Ödeyemediğimiz zamanlar da oluyor. Eğer iş yerlerimiz yıkılırsa biz nereye gideceğiz? Belediyenin bizlere bir imkân sağlaması lazım. Gençler işsiz kalıp kötü yollara mı düşsünler? İş yerlerimizin yıkılmasını istemiyoruz. İş yerlerimiz yıkılırsa bizler nereye gideceğiz? Eğer belediye bu iş yerlerini yıkmaya kararlı ise bizlere çalışabileceğimiz yeni bir yer tesis etsin ki çalışalım." dedi.

"Bizi sanayi bölgesine taşısalar orada işimiz olmaz"

İş yerini kendi evinden daha fazla gördüğünü dile getiren Metin Ay, şunları söyledi:

"15 yıldır bu pazarda esnaflık yapmaktayım. Buradaki en büyük sıkıntımız, belediyenin iş yerlerini yıkmak istemesidir. Evimizi, bu iş yerlerini gördüğümüz kadar görmüyoruz. Bizim tek istediğimiz bu pazarda kalmak ama yıkacaklarsa da polis noktasının bulunduğu bölgede boş alan var, orada yeni bir yer tahsis etsinler. Bizi sanayi bölgesine taşısalar ben gitmem çünkü orada işimiz olmaz. Bu iş yerinde iki ortak olarak çalışıyoruz ve iki elemanımız bu iş yerinden ekmeğini kazanıyor. Fakat bu iş yerlerini kapatırlarsa iş yerlerinin yüzde 90'ı kapatacak. Belediyeden isteğimiz ya buraları yıkmasın, yıkacaksa da bizlere yeni bir yer tahsis etsin."

"Bizlere daha güzel bir yer verilecekse pazarın yıkılmasına karşı değilim"

Kendilerine mevcut pazardan daha güzel bir yer yapılması durumunda pazarın yıkılmasına karşı olmayacaklarını anlatan Kasım Şavurli, "Bizlere daha güzel bir yer verilecek ise buraların yıkılmasına karşı değilim. Bu iş yerlerinde birçok insan ekmeğini kazanıyor. Esnafları mağdur etmemek lazım. Bizlere yeni bir yer tahsis edilecekse neden karşı çıkalım? Bütün şehirlerde esnaflara özel yerler yapıldığı gibi bizlere de buğdaycılar içinde ayrı bir yer yapılsa çok güzel olur. Kiramızı düzenli olarak ödüyoruz, şu ana kadar herhangi bir sıkıntı çıkmadı." ifadelerini kullandı.

"Belediye bizlere yeni bir yer tahsis etsin"

Yanında çalıştırdığı 3 elemanının olduğunu bildiren Erdal Güzel, "2008 yılından bu yana bu pazarda faaliyet gösteriyoruz. Yalnız bu iş yerleri yıkılığı zaman ne yapacağımız hakkında hiçbir fikrim yok. Belediyenin, bu iş yerlerini yıktıktan sonra en azından bizlere yeni bir yer tahsis etmesi gerekiyor. Aksi takdirde işlerimize son vereceğiz ve yanımda çalışan elemanlarım da işsiz kalacak. Ben de boşa düşmüş olacağım. Buralar yıkıldıktan sonra bizleri nereye gönderecekler? Bizler de çabalarız ama nereye kadar? Zaten kış ayı olduğundan iş yok, çalışamıyoruz. Hep içeriden harcıyoruz ama olsun, hiç olmazsa müşterilerimiz buraya alışmış, gidip geliyorlar. Bundan sonrası ne olacak bilemiyoruz? Bizim yetkililerden isteğimiz, eğer buralar yıkılacak ise en azından bizlere yer tahsis etsinler, bizler oraya geçelim. Burayı istedikleri gibi kullansınlar. Bizlere, başka illerde olduğu gibi yüzer metrekarelik iş yerleri yapsınlar çünkü Sanayi Sitesi'nde yer yok. Diğer illere bakıyorsunuz sanayi siteleri var. Gidip oralardan iş yeri alabilme imkânları var ama bizim böyle bir imkânımız yok. Gidip bir binanın altında iş yeri mi açalım? Bir binanın altında iş yeri açtığımız anda belediye, 'Burada iş yeri açamazsın.' diye kapıma dayanacak." şeklinde konuştu.

"Tercihimiz, iş yerlerinin tadilatının yapılıp bizlere bırakılmasıdır"

Kazım Can, Buğday Pazarı'nın bölge için çok önemli olduğunu belirterek, "Eskiden üst bölümümüz Buğday Pazarı'ydı. 2003 yılında esnaf sayısı az olduğundan dolayı bizi aşağı bölüme, kaynakçıları da yukarı bölüme taşıdılar. Herhalde belediye tarafından bir yıkım kararı çıkmış, hem kaynakçılar hem de buğdaycılar esnafı olarak bizlere yeni bir yer tahsis edilsin veyahut iş yerlerimiz tamir ettirilsin. Yer gösterilmeden bizleri buradan çıkarmaya hakları yok. Herhangi bir yıkım tebligatı elimize ulaşmış değil. Geçenlerde belediye ile görüştüğümüzde buradaki iş yerleri kentsel dönüşüm kapsamına girdiği için yıkım kararı uygulanacaksa burası hayvancılık bölgesi olduğundan dolayı Buğday Pazarı burası için çok önemli. Burası yıkılıp yenisi mi yapılacak? Bizler için daha uygun bir yer yapılırsa bizler yine de gideriz ama bizlerin tercihi, iş yerlerinin tadilatının yapılıp, bizlere bırakılmasıdır. Çünkü bizlerin iş güzergâhı burası olduğu için belediyeden isteğimiz bizleri burada bıraksın." dedi.

"Yıkım kararı bizden onaysız alındı"

Yıkımla ilgili olarak kendilerinin onayının alınmadığını savunan Kenan Olğaç ise şu ifadeleri kullandı: "Buğday Pazarı'nda değirmenci olarak faaliyet gösteriyorum. İş yerlerimiz için yıkım kararı alınmış. Bizim iş alanımız Şirvan ve Pervari güzergâhı üzerindedir. Bu iş yerleri yıkılırsa bizler iş yapamayız. Bizleri cezaevi, otogar bölgesine taşımayı düşünüyorlar. O bölgede tarım yapılmıyor, bize genelde hitap eden kesim bu bölgede bulunuyor. Bizim iş yerlerimiz o bölgeye alınsa iş yapamayız, ekmeğimizden oluruz. Müşteri buradan oraya kadar gelmez çünkü köylü kesimi buğday öğütüyor, şehirli değil. Bizler ancak bu bölgede iş yapabiliyoruz. Burası yıkılıp yeniden onarılırsa bizler için iyi olur. Çünkü dükkânlarımızın hepsi çökmek üzeredir. Biz yerimizden şikâyetçi değiliz. Yıkım kararı bizlerin onayı alınmadan alınan bir karadır." (Murat Orhan - İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir