• DOLAR 32.318
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2292.994
  • ...
"Haramı desteklemek milletin inancıyla alay etmektir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, şans oyunları ile ilgili yaptığı "Yasal olarak oynanan şans oyunlarında cazibeyi arttıracağız." açıklamasına ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Şenlik, İslam'ın kesin hükmüyle haram kılınmış bir şeyi desteklemenin, milletin inancıyla alay etmek olduğunu belirtti.

Cumhuriyet dönemi boyunca devletin uygulamaları ile halkın gelenek görenek, örf ve adetlerinin hep çatışır halde süregeldiğini belirten Şenlik, İslam'ın kesin nassıyla haram kılınmış içki ve kumarın devlet desteğiyle yapıldığını hatırlattı.

Devletin laikliğine işaret eden Şenlik, "Onlar katında İslami hükümler ölçü değildir. Ölçü olan devlete gelir sağlamaktır, devleti desteklemektir. Ama bir İslam ülkesinde insanların inandığı şeylerin dikkate alınması gerekiyor. İslam'ın kesin hükmüyle haram kılınmış bir şeyi mubah etmek, desteklemek, bunun için prim vermek, devlet garantisi vermek korkunç bir şeydir. Milletin inancıyla alay etmektir." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, şans oyunları ile ilgili yaptığı "Yasal olarak oynanan şans oyunlarında cazibeyi arttıracağız." açıklamalarını hatırlatan Şenlik şunları kaydetti:

"Geçen hafta maliye bakanının yaptığı bir açıklama vardı. Korkunç bir şey 'biz yasal olmayan kumar yerlerini kapattıracağız. Ama yasal olan resmi olan yerleri destekleyeceğiz' hatta 'bunların primlerini artırarak daha da cazip hale getireceğiz'. Bir maliyecinin mantığı devlet kasasına nasıl para akıtacak, nasıl bir gelir sağlayacak şeklinde sürekli bunu düşünür. Ama toplumun değerleriyle bunun çatışır olup olmadığı, İslam'ın haram kılıp kılmadığı bunu düşünmezler."  

 "İçki fabrikaları ve kumar kulüpleri bunlar devletin güvencesinde yapılıyor."

İçki fabrikalarının ve kumar kulüplerinin devletin güvencesinde yapıldığına dikkat çeken Şenlik, "Bugün maalesef umumhaneler devlet kontrolü altında çalışıyor. Ve orada zinayı meşru hale getiriyorlar çünkü orada devlete vergi ödeniyor. Devletin eliyle bu insanları bu şekilde iğfal etmek bunları bu şekilde haramlara bulaştırılmaktadır. Devlet bu işin sorumlusudur. Devlet bir an evvel bu tezatları ortadan kaldırmalıdır." ifadelerini kullandı.

Dinin haram kıldığı şeylere ve toplumun kutsallarına saygılı olması gerektiğini söyleyen Şenlik, " Haram şeyleri meşru hale getirmemesi lazım. Devlet kasasına ne kadar para çekeriz düşüncesi sakat bir görüştür. Sen insanları kaybediyorsun. Bundan biran evvel devletin elini çekmesi lazım yalnız desteğini çekmesi değil onları kapatması lazım." şeklinde konuştu.(Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir