• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
TARİHTE BUGÜN! - 25.01.2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1072: Divan-ı Lügat-it Türk, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmaya başlandı. 2 yıl sonra 10 Şubat 1074'te bitirilen Divan-ı Lügat-it Türk, Kaşgarlı Mahmud tarafından Bağdat'ta 1072 - 1074 yılları arasında yazılan Türkçe - Arapça bir sözlüktür. Türkçenin bilinen en eski sözlüğü olup, batı Asya yazı Türkçesiyle ilgili var olan en kapsamlı ve önemli dil yapıtıdır. 

1363: Sırpsındığı Savaşını Osmanlı Devleti kazandı. “Sırpsındığı” Sırpların sındığı yani kırıldığı anlamına gelir. Sırpların kırıldığı bu savaş Osmanlılara karşı oluşturulan ilk Haçlı ordusu olması hesabiyle ve Osmanlının savaşı kazanmasıyla bir dönüm noktası olmuştur.

1918: Rusya, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği oluşunu ilan etti.

1939: Şili'de Richter ölçeğiyle 8.3 büyüklüğündeki depremde tahminlere göre 25 bin kişi öldü.

1939: Celal Bayar, Başbakanlıktan çekildi. Aynı gün yeni Hükümeti kurmakla Dr. Refik Saydam görevlendirildi.

1941: Ankara radyosu Sırpça yayına başladı.
Türkiye`de devlet radyo ve televizyonları yıllarca yabancı dillerde yayınlar yaptılar. Ennihayetinde Sırpça bile yayın yaptılar. Ancak ne hikmetse bu ülkede yaşayıp vatandaşlık statüsü tanınan, vergileri alınan, zorunlu askerliğe tabi tutturulan ama Türk olmayıp ana dili Türkçe olmayan kavimler bu noktada da ihmal edildi. Hani lisan-ı avam ile meramı dile getirecek olursak; “Ecnebilerin bile lisanı ile yayın yapılırken, bu toprakların zenginliği olan diller yok sayıldı” Bundan on- on beş yıl önce “Bakın devlet radyosu Sırpça yayın yapıyor, Kürtçe, Zazaca da yapsın” diyecek olsaydınız, ipe dizilirdiniz.

1949: Yahudiler, ihanet ve katliamlar zinciri içinde işgal etmeyi başardığı israilde ilk seçimlerini yaptılar. David Ben Gurion başbakan oldu.

1957: Hindistan Keşmir'i ilhak etti.

1967: Dönemin Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, Ordu'ya devrimlerin korunmasıyla ilgili bir genelge gönderdi. Bu genelge politik havayı bir hayli etkiledi. Meclis'te tartışmalara yol açtı.

1969: Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Vietnam arasında barış görüşmelerine Paris'te başlandı.

1970: Necmettin Erbakan, 17 arkadaşıyla Milli Nizam Partisi'ni kurduğunu açıkladı.

1980: Başbakan Süleyman Demirel'in azınlık hükümetinin görevde olduğu 73 günde politik nedenlerle 497 kişinin öldürüldüğü, 779 kişinin yaralandığı ve 72 soygun olayının yaşanmış olduğu açıklandı.

1988: Türkiye, Birleşmiş Milletler'in 'İşkence, insanlık dışı ve küçültücü muamele ve ceza ile mücadele antlaşması'nı imzaladı.

1991 : 'Kürtçe konuşmayı ve şarkı söylemeyi yasaklayan' 2932 sayılı kanun yürürlükten kaldırıldı. Bakanlar Kurulu, Kürtçe konuşma ve şarkı söylemeyi serbest bıraktı.

1991: A.B.D. ve müttefiklerinin bir hafta süren saldırısı karşısında Saddam Hüseyin yönetimi Kuveyt'teki petrol kuyularını ateşe verdi ve ham petrolü körfeze boşalttı.

2004: Geleneksel dil ve lehçelerde ulusal radyo ve televizyonlardan yayına imkân veren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

2006: İlk kez seçimlere katılan Hamas, Filistin'de düzenlenen genel seçimlerin galibi oldu ve 10 yıllık El Fetih hakimiyetine son verdi. İsmail Haniye, 19 Şubat'ta başbakan oldu, ancak israil, Hamas hükümetiyle bütün müzakereleri durdurdu ve ekonomik yaptırım başlattı. Nisanda da AB ile ABD, Filistin Yönetimine yaptıkları yardımları durdurdu.

2011: Mısır'da protestolar başladı. Bu protestoların nihayetinde Mısır`ın son versiyon Firavunu Hüsnü Mübarek, görevini terk etmek zorunda kaldı. Mübarek görevinden olmakla beraber Mısır mahkemelerinde yargılanmaya başlandı. Mısır`da müslüman mahkumları görmeye alışkın olduğumuz tel kafesin içinde Mübarek gibi bir İslam düşmanını görmek dünya müslümanları için bir teselli, zalimler için bir ibret oldu. Zira Mübarek, saltanatının bekası için nice müslümanları o tel kafeslere tıktırmıştı. Şimdi kendisinin aynı duruma düşmesi elbette tarihi bir durumdur.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir