• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
28 Şubat yargısı  TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ DEĞİLDİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FİKRET ÖZKAN- DOĞRUHABER

28 Şubat döneminde yaşanan hukuksuzluklar gündemdeki sıcaklığını koruyor. O dönemde haksız yere, işkenceler altında alınan, zorlama ifadeler sonucu tutuklanan dindar mahkûmlar 20 yıldan fazladır içerde tutuluyor. Bu haksızlığın son bulması gerektiğini söyleyen Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, 28 Şubat mağdurlarının adil ve şeffaf bir şekilde tekrardan yargılanmaları gerektiğini söyledi. Öte yandan İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen MAZLUMDER üyesi avukatlar, 28 Şubat siyasi yargı kararlarının iptal edilmesini ve bu kararlarla tutuklanan insanların hiçbir bahane olmaksızın serbest bırakılmasını talep etti.

“BU İNSANLAR HAKSIZ OLARAK ÇOK AĞIR CEZALARA ÇARPTIRILDILAR”

28 Şubat ile ilgili söylenecek çok şeyin olduğunu vurgulayan Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, “Ne yazık ki o dönemin yargısı, iktidarın tutumundan bağımsız davranmadı, bağımsız değildi. İktidarın da dindar kesime yönelik ciddi bir baskısı ve ötelemesi vardı. Ne yazık ki, bu insanların yargılandıkları mahkemeler, yargı makamları, iktidarın bu baskıcı, öteleyen tavrından bağımsız davranamadılar. Soruşturmalar etkin, yetkili ve şeffaf yürütülmedi ve bu insanlar haksız olarak çok ağır cezalara çarptırıldılar.” dedi.

“O DÖNEMİN YARGISI TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ DEĞİLDİ”

O dönemde adil ve hukuka uygun bir yargılanmanın yapılmadığını söyleyen Çakan, “O dönemleri hatırlarsak şu vardı; gözaltına alınan şahıslar, avukatı olmaksızın işkence ve baskı altında beyanda bulunmak zorunda bırakıldı, ifadeleri alındı. Daha sonra, ‘biz baskı, işkence altında ifade verdik` demelerine rağmen ne yazık ki şeffaf ve adil bir yargılama yapılmadan haklarında hüküm verildi. O dönemin yargısı, soruşturma makamları tarafsız ve bağımsız değillerdi. Dolayısıyla bu insanların hakkında tarafsız ve bağımsız bir karar da vermediler.” diye konuştu.

 “YENİDEN YARGILAMA TALEPLERİ KABUL EDİLMELİDİR”

Konuşmasının devamında Çakan, şunları söyledi: “Bu insanların dosyalarına bir an önce el atılmalı, yeniden bir yargılama sürecinden geçirilmeli, yeniden yargılama talepleri kabul edilmelidir. O dönemin yargı, soruşturma makamları iktidarın dindar kesime yönelik baskıcı tutumundan bağımsız davranamadıkları için verdikleri kararların adil olduğunu düşünmüyorum.”

"28 ŞUBAT SİYASİ YARGI KARARLARI İPTAL EDİLSİN"

MAZLUMDER üyesi avukatlar, 28 Şubat siyasi yargı kararlarının iptal edilmesi ve bu kararlarla tutuklanan insanların hiçbir bahane olmaksızın serbest bırakılmasını talep etti. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan MAZLUMDER üyesi bir grup avukat adına açıklamayı Kaya Kartal yaptı. Açıklamada, geçen hafta Ağrı'dan İstanbul'a bütün MAZLUMDER şubeleriyle eş zamanlı başlatılan basın açıklaması dizisinin ikinci haftasında da aynı talepleri dillendirmek için toplanıldığı bilgisi verildi.

“'YETER ARTIK' DİYE HAYKIRMAKTAN BAŞKA BİR YOLUMUZ KALMAMIŞTIR”

Bugünlerde hemen her çevreden, "28 Şubat siyasi yargı kararları iptal edilsin" talebinin en yükse sesle dillendirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "28 Şubatçıların oluşturduğu siyasi ortamda brifing aldıktan sonra binlerce insana ağır cezalar yağdıran DGM'lerin kararlarıyla hapsedilen 28 Şubat mağdurları için yıllar, hükümetler, siyasi iktidarlar, güç odakları, yargı mensupları değişse de bir şey değişmediğini gördük. 28 Şubatçıların müebbet hapis talebiyle yargılandığı, insanların kendilerine ceza veren hakimlerle aynı cezaevlerinde tutulduğu, örgütçülerin başka kişileri 'örgütçü' diyerek soruşturduğunun ve cezalandırdığının ortaya çıktığı bu günlerde, 'bu zulme son verilsin' demekten, 'yeter artık' diye haykırmaktan başka bir yolumuz kalmamıştır. MAZLUMDER olarak, 28 Şubat siyasi yargı kararlarının iptal edilmesini ve 28 Şubat tutsaklarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir