• DOLAR 32.562
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2449.204
  • ...
Yılan balığından 100 volt elektrik!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Modern tıp, insan vücuduna entegre edilen elektrikli cihazların geliştirilmesi için ç​alışıyor, uğraşıyor. Pil ile çalışan bu cihazlar, ​henüz tamamen sorunsuz ​değiller; sağlık için birtakım tehlikeler arz ediyorlar. Ne kadar tedbir alınırsa alınsın, özellikle pillerin zehirli maddeler içermesi, bilim insanlarını farklı çözüm arayışlarına sevk ediyor. Bir diğer önemli sorun da bu pillerin bir süre sonra değiştirilmek zorunda olması. Yani yeniden bir ameliyata ihtiyaç duyulması zorunluluğu söz konusu olabiliyor. Oysa doğada pile ihtiyaç duymadan ve vücuduna zarar vermeden elektrik üretebilen bir canlı var: Yılan balığı!

100 VOLT ELEKTRİK ÜRETMEYİ BAŞARDILAR!

Bilim dünyasının ilerlemesinde tabiattan alınan ilhamlar önemli bir yer tutuyor. Fribourg ve Michigan Üniversiteleri`nden araştırmacılar, insan vücuduna zarar vermeyecek elektrik üretimine odaklanırken, yılan balığını örnek aldılar. Doğada pile ihtiyaç duymadan ve vücuduna zarar vermeden elektrik üretebilen yılan balığı, bilim dünyasına da ilham kaynağı oldu. Balığın vücudunda, üst üste ve uzunlamasına giden küçük hücrelerin sodyum ve potasyum iyonlarından yararlanılarak elektrik üretildi. Bilim insanları, tuzlu ve tatlı su kullanarak balıkta olan sisteme benzer bir düzenek kurarak, 100 volt elektrik üretmeyi başardı.

YILAN BALIĞININ VÜCUDUNDAKİ TEKNOLOJİ, MEVCUT TEKNOLOJİDEN ÇOK DAHA İLERİ

Yılan balığının vücudunda, üst üste ve uzunlamasına giden küçük hücrelerin sodyum ve potasyum iyonlarından yararlanarak ürettikleri elektrik, 600 volta ulaşıyor. Bilim insanları, tuzlu ve tatlı su kullanarak yılan balığında olan sisteme benzer bir düzenek kurarak, 100 volt elektrik üretmeyi başardılar. Elektrik üreten yapay bir organ olarak tanımladıkları buluşları henüz yılan balığı kadar yüksek oranda enerji üretmiyor. Yapay organın ürettiği elektriğin verimliliğini artırmak adına çalışan uzmanlar, yılan balığının elektrik üreten organlarının çok karmaşık olduğunu ve mevcut teknolojiden çok daha ileri olduğunu belirtiyorlar(Yaradan Allah ne yücedir!). Uzmanlar, asıl önemli olanın, aynı prensibi kullanabilmek olduğunu, bunu da başardıklarını dile getiriyorlar.

Kaynak İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir