• DOLAR 32.488
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2420.46
  • ...
Nebevi reçete `gözümüzün nuru namaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Namaz, kızgın çöl güneşi altında serin bir ağaç gölgesi…

Namaz, eğilerek yükselmenin ismi…

Namaz, yorgun ve sıkıntılı gönüllerin inşirah suresi…

İslam'ın en önemli ibadeti olarak görülen, Kur 'an-ı Kerim`de ve hadisi şeriflerde 'ehemmiyetini arttırmak adına' çokça zikredilen namaz, şükür vazifesi olmanın yanı sıra psikolojik, fizyolojik gibi pek çok alanda da bizlere fayda sağlamaktadır. Allah Teâlâ Ankebut sûresinin 45. ayetinde "Sana kitaptan vahy edileni oku ve namazı dosdoğru kıl, gerçekten namaz kötülüklerden ve çirkinliklerden alıkoyar.'' Bakara 45`te ise: "Sabrederek ve namaz kılarak (Allah`tan) yardım dileyin.  Şüphesiz namaz, Allah`a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.” şeklinde buyurmuştur. Rasulullah(ﷺ )ise çok net bir çizgiyle vurgulayarak "İman ile küfür arasındaki tek fark, namazı kılıp kılmamaktır" (Tirmizi) veya "Namaz dinin direğidir" (Tirmizi) şeklinde buyurmuştur. Burada zikrettiğimiz hadis ve ayetlerle beraber daha birçok ayet ve hadiste büyük önem ve övgülere mazhar olmasından sebep, namaz İslam`ın en önemli ibadeti olmuştur.

Bizler namazı, Rabbimizin emri olduğu için kılarken farkında olmadan bize sunulan sayısız nimetlerden de yararlanırız aslında.

Çünkü dinimizin hiçbir emri akla, mantığa, bilime ve sağlığa aykırı değildir. Hepsinde bir hikmet ve fayda vardır. Namazın da sağlık yönünden faydaları şöyledir:

▪Göz merceklerinin kasılmadan görebildiği ve böylelikle rahatlayıp dinlendiği mesafe 1,5 metre civarındadır. Bu mesafe ise, namaz kılan kişinin secde yaptığı yere olan uzaklığıdır. Bilindiği gibi namazda, secde yapılan yere bakılır ve böylelikle farkında olmadan göz mercekleri dinlendirilir.

▪Namaz kılanların gözleri, düzenli olarak eğilip doğrulmaktan daha kuvvetli kan dolaşımı yapar. Bu sebeple göz içi tansiyonunda artma olmaz ve gözün ön kısmındaki sıvının devamlı değişmesi temin edilmiş olarak, gözü "katarakt" gibi hastalıklardan korur.

▪Secdede taze kanla yıkanan beyin, zindeleşip namaz kılanda bunamayı engeller.

▪Namaz sırasında ezber olarak yani hafızadan dua ve Kur`an-ı Kerim ayetleri okuma işlemi, hafızayı güçlendirmeye ve ezber yeteneğinin artmasına yardımcı olur.

▪Mide üzerindeki yağların eritilmesini sağlar.

▪Bağırsakların hareketi sağlanıp kabızlığı önlemeye yarar.

▪Vücudun en zahmet çeken yerleri olan eklemler, namaz motifi içinde yıpranmışlıklarını gidererek sağlıklarına kavuşur.

▪Namazda yapılan hareketler yavaş olduğundan kalbi yormaz ve günün belirli saatlerinde olduğu için insanı devamlı dinç tutar.

▪Namaz, günlük hayatı planlar. Günü 5 kısma ayırarak, günlük bir program oluşturur. Böylelikle Zamanı bilinçli kullanmayı sağlar.

 Yeri gelmişken 5 vakit namazın her bir vaktini ve manevi faydasını da zikretmemizde fayda vardır.

•Sabah namazı: Ölümün acısını hissettirmez.

•Öğlen namazı: Mahşerin sıkıntısından kurtarır.

• İkindi namazı: Kabir karanlığından aydınlığa kavuşturur.

•Akşam namazı: Sırattan hızla geçmemize yardımcı olur.

•Yatsı namazı: Cehennem azabından korur.  

  Bizlere maddi manevi bunca fayda sağlayan, kulluğumuzun görevi 'namaz'ı, bizler de vakti ile eda edelim inşallah. "Bilerek kılmadığın namaza kaza deme, unutma; arabanın önüne atlayana da kaza geçirdi değil intihar etti diyorlar…“

Sünneti seniyyenin sağlam ipine sımsıkı sarılmanın verdiği huzur ile bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.     MERVE DEMİR

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir