• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"ABD destekli gösterilerden uzak durun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran'ın Meşhed ve Kaşmer kentlerinde "hayat pahalılığı bahanesiyle" üç gün önce başlayan ve hükümetle, rejim karşıtı protestolara dönüşen gösteriler küçük çapta da olsa 12 kentte devam etti.

Protestolar başkent Tahran, Tebriz, Raşt, İsfahan, Hamadan ve Irak sınırındaki Kermenşah dahil 12 şehre yayılırken, İçişleri Bakanı Abdurreza Rahmani, halkı, "izinsiz" gösterilere katılmaması konusunda uyardı.

Rahmani, her türlü toplanma için yargı ve valilik yoluyla izin başvurusu yapılması gerektiğini hatırlatarak, "Güvenlik güçlerimiz ve yargımız şu ana kadar olayların büyümemesi için azami hassasiyet göstererek olayları idare etmeye çalıştılar. Halkımızdan ricam, izinsiz gösterilere katılarak, kendileri ve başkaları için sorun oluşturmasınlar." ifadelerini kullandı.

Tahran'daki Büyük Musalla Camisi'nde düzenlenen törende konuşan Uzmanlar Meclisi Üyesi Mahmut Eraki ise, İran'ın batıyla ekonomik bir savaş halinde olduğunu, ülkedeki işsizlik rakamlarının birçok ülkeden iyi olmasına rağmen protestoların bilinçli bir şekilde ve dış destekli olarak yürütüldüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de, ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in İran'daki gösterilere ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, ABD'nin İran'ın içişlerine müdahale ettiğini dile getirdi.

Barack Obama'nın İran'la yaptığı nükleer anlaşmayı rafa kaldırma isteğini her fırsatta dile getiren ve İran düşmanlığını dış politikasının merkezine oturtan ABD Başkanı Donald Trump, kişisel Twitter adresinde, "Vatandaşların barışçıl protestolar düzenlediğine dair çok sayıda haber var. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dâhil, halkının haklarına saygı göstermeli. Dünya izliyor" diye yazmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı da, "Tüm ulusları İran halkına destek vermeye" çağırmıştı.

Uzmanlar, ABD'den gelen bu açıklamaları "Diğer İslam ülkelerinde tezgâhlanan Arap Baharı benzeri oyunun aynısı şu anda iran'da sergileniyor" şeklinde yorumluyor.

İran'ın Yemen, Katar, Suriye ve Irak'ta etkin rol oynaması, körfez ülkeleri karşıtı politikalar izlemesi ve ayrıca siyonistlere karşı Filistin'deki Kassam Tugayları'na destek sağlaması ABD yönetimi ve terör rejimini uzun süredir rahatsız ediyor. (İLKHA) 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir