• DOLAR 32.555
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2443.801
  • ...
"Yılbaşı gecesini Kur`an okuyarak ve namaz kılarak geçireceğiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adetlerini, gelenek ve göreneklerini olduğu gibi yaşamaya çalışan Mardinliler, Hristiyan âdeti olan ve İslam diniyle hiçbir ilgisi bulunmayan yılbaşı kutlamalarını değerlendirdiler.

Yılbaşını kutlamayacaklarını belirterek, kutlayan Müslümanlara da tepki gösteren vatandaşlar, söz konusu geceyi diğer geceler gibi Kur'an-ı Kerim okuyarak ve namaz kılarak geçireceklerini söylediler.

Yılbaşını kutlamadıklarını dile getiren Artuklu Üniversitesi öğrencisi Vedat Aydemir, eğer bir kutlama yapacaksa bunun da Mekke'nin fethi olacağını anlattı. Aydemir, "Malum, 31 Aralık Mekke fethinin yıldönümüdür. Müslümanlar olarak eğer o gece bir kutlamaya yapacaksak bu Mekke'nin fethi olacaktır. Ancak bizler öğrenci olduğumuz için yurtta daha çok derslerimize çalışıyoruz. Namaz kılıp, dualarımızı yaptıktan sonra ders çalışacağız. Dinimizce uygun olmadığı için hiçbir zaman yılbaşını kutlamıyoruz, kutlamayacağız." dedi.

"Bu gece ne yapacaksam yarın gece de onu yapacağım"

Yılbaşı gecesinin kendisi için diğer gecelerden hiçbir farkının olmadığını ve her gece ne yapıyorsa yarın gece de onu yapacağını belirten İzzet Aksoy, şunları söyledi: "Bizim bölgemizde, Güneydoğu'da yılbaşını kutlayan çok az insan var. Müslüman'ım diyen hiç kimsenin bunu kutlamaması lazım. Benim için yılbaşı gecesinin, bir önceki geceden hiçbir farkı yoktur. Onun için bu gece ne yapacaksam yarın gece de onu yapacağım."

"Namaz kılıp Kur'an okuduktan sonra dua edeceğiz"

Yılbaşını şu ana kadar kutlamadığını, bundan sonra da kutlamayacağını ifade eden Yunus Değer, Müslümanların bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini anlatarak, "Yılbaşında normal gün ve gecemizi nasıl geçiriyorsak öyle geçireceğiz. Hiçbir fark olmayacak Allah'ın izniyle. Namazımızı kılacağız, Kur'an'ımızı okuyacağız, dua edeceğiz ve çocuklarımızla oturup sohbet edeceğiz. Kutlama olayı bizde yok, çok şükür." şeklinde konuştu.

"Müslüman'ın kutlaması bizi üzüyor"

Yılbaşında normal hayatına devam edeceğini, o günün diğer günlerden bir farkının olmadığını dile getiren Gazi Yıldız, yılbaşı tuzağına dikkat çekerek, "Yılbaşının bizim özel bir günümüzmüş gibi Müslümanlar arasında kutlandığını görüyoruz, bu da bizi üzüyor. Müslümanların kendine gelmesi ve uyanık olması lazımdır." ifadelerini kullandı.

"Müslüman'a yakışan yılbaşını değil, Mekke'nin fethini kutlamasıdır"

31 Aralık Pazar günü Mekke'nin fethi olduğunu hatırlatan Mehmet Faruk Kaya, Müslümanların bunu kutlaması gerektiğini söyleyerek, "Müslümanlar olarak bize yakışan, yılbaşını değil, Mekke'nin fethini kutlamaktır. Ben yılbaşında evde çocuklarımın arasında olacağım. Herhangi bir yılbaşı kutlaması olmayacak. Biz yılbaşı kutlamasına karşıyız. Mekke'nin fethi olduğu için Kur'an okuyacağız, namaz kılacağız ve dua edeceğiz." dedi.

"Yılbaşına özel herhangi bir kampanyamız yok"

Mardin esnafından Mahmut Sezgin, yılbaşı için herhangi bir kampanyalarının olmadığını bildirerek, şu ifadeleri kullandı: "Bizim daha önceki indirimlerimiz nasılsa aynı şekilde devam ediyor. Yılbaşına özel herhangi bir kampanyamız yok. Çünkü bizim yılbaşıyla bir işimiz yok."

"Kur'an'ımı okuyup, ibadetlerimi yapacağım"

Yılbaşı gecesini ibadetle geçireceğini anlatan Mehmet İşen ise "Ben yılbaşı gecesinde Kur'an'ımı okuyup, ibadetlerimi yapıyorum. Yılbaşı kutlaması İslam'a uygun değildir. Yılbaşı kutlamasını yanlış görüyorum, Müslümanların kutlamaması lazım. Allah, hepimizi hidayet ve ıslah etsin." şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir