• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Müslüman`ın görevi kendine özgü İslam kültürünü yerleştirmek ve yaşamaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yılbaşı kutlamaları ve milli piyango hakkında İLKHA'ya konuşan Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Gündoğar, Müslümanların, İslam'da yeri olmayan bu tür şeylerden uzak durması gerektiğini belirtti.

Yılbaşı kutlamalarının tamamen Hristiyan kültürüne ait bir olgu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gündoğar, ancak bu kutlamaların İslam dünyasında da bir hayli yer ettiğini belirtti.

Gündoğar, "Oysaki yılbaşı kutlaması diye İslam kültüründe herhangi bir aktivite söz konusu değildir. Bir Müslüman'ın yılbaşı kutlamalarına iştirak etmiş olması şunu gösteriyor: Müslüman, konjonktürel bir şekilde hâkim olan kültürün etkisi altında kalmış. Oysaki bir Müslüman'ın görevi kendine özgü olan, kendi İslam kültürünü yerleştirmek ve yaşamaktır." dedi.

Hz. Peygamberin, "Kim ki bir kavme benzerse o da onlardandır." hadisine atıfta bulunan Gündoğar, "Bize düşen Hristiyanların kültürüne ait olan yılbaşı kutlama ve eğlencelerine katılma değil, bir zaman dilimi olarak bunu değerlendirip bir yılın muhasebesini yapmak, geçen bir yılda Allah'a karşı, kendimize ve milletimize karşı ne gibi şeyler yaptığımızı muhasebe etmektir. Gelecekte yaşayacağımız yıl için de hayırlı, güzel planlar yapmaktır."

"Birçok Müslüman kendi kültüründen olmayan yılbaşı gibi birçok olguya dalmış vaziyettedir"

Müslümanların kendi öz değerleri ile haşır neşir olması gerekirken kendinden olmayan değerler ile mesai harcadığını söyleyen Gündoğar, "Ama bakıyoruz ki birçok Müslüman kendi kültüründen olmayan yılbaşı gibi birçok olguya dalmış vaziyettedir. Yani şu soruyu sormak lazım Müslümanlara: Ne oluyor ki içinde birçok haramın kutlandığı yılbaşı eğlencelerine katılıyor? Müslümanlara ne oluyor ki haram olduğu bilindiği halde milli piyango bileti alıp ondan bir medet bekliyor? Müslümanlara ne oluyor ki kendi yılbaşısı olan hicri 1430 hatırlamaz ama noel ve yılbaşı kutlamalarını sanki kendi öz kültürüymüş gibi onu ya kendisi kutlar ya da yapılan kutlamalara katılmaktadır."  ifadelerini kulandı.

"Müslüman bilinçli olmalı"

Gündoğar, Müslümanların yılbaşı ve benzeri etkinlikler noktasında daha hassas davranarak İslami bir duruş sergilemeleri gerektiğine dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Oysaki bir Müslüman'ın çok daha bilinçli çok daha bilinçli bir şekilde kendi kültürüne değer vermesi, kendi kültürünü yaşaması ve onu yayması gerekir. Bizim bu konularda bir Müslüman birey olarak görevimiz hem kendimizi, hem çevremizi tabi ki öncelikle ailemizi bu konularda uyanık tutmak, bu konularda bir bilinç sahibi yapmaktır. Bunu yapmadığımız zaman zaten var olan kültürel yozlaşmaya bir nevi biz de katkıda bulunmuş oluyoruz ki Müslümanın görevi kendi dini adetlerini, örfini, kültürel aktivitelerini en iyi bir şekilde yaşamak ve yerleştirmektir."

"Milli piyango haramdır"

Gündoğar, "Milli piyango bileti alan arkadaşlarımız için söylüyorum; milli piyango haramlığı kesinlikle tespit edilen bir durumdur. Nasıl ki kanser insan sağlığı için ölümcül bir tehlike ise milli piyango ve benzeri kumarlardan elde edilen para da helal kazancımız için aynı mesabede çok büyük bir tehlikedir.Ve duyduğumuz, bildiğimiz kadarı ile milli piyangodan çok büyük para kazananlar daha sonraki hayatlarında çok büyük felaketler ile karşılaşmış ve birçoğu ekmeğe muhtaç hale gelmiştir. Müslümanın bu bilinçte olması ve milli piyango ve diğer helal olmayan kazanç yollarından kesinlikle kaçınması gerekir. (Cemil Özdaş -  İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir