Sıholan Mağarası ziyaretçilerini büyülüyor
İran`ın Mahabad şehrinin yakınlarında bulunan Sıholan Mağarası, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor.
İran Kürdistanı bölgesinin Mahabad şehrine 43 kilometre uzaklıkta bulunan ve dünyada benzerine az rastlanan Sıholan Mağarası, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.
İran'ın Milli Miras Listesi'nde yer alan mağara, halk arasında "Kunê Kotr" (Güvercin Deliği) olarak da biliniyor. Yaklaşık 600 metrekarelik alana sahip olan mağara, içindeki 300 metrekarelik göl alanı ve doğa harikasıyla adeta ziyaretçilerini büyülüyor.
Bin 751 metre yükseklikte bulunan Sıholan Mağarası, 31 Mayıs 2000 tarihinde koruma altına alındı. Her gün binlerce turistin gezdiği mağara, yılda yaklaşık 130 bin kişiyi ağırlıyor. İki kapısı bulunan mağarayı ziyarete gelen turistler, göl bölümünde kayıkla gezerek, mağaranın görüntüsünü izleme fırsatı yakalıyor.
Mağaranın müdürü Yesfi Mehmud Zade, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, buraya her yıl binlerce ziyaretçinin geldiğini söyledi.
Zade, "Sıholan Mağarası, Sıholan diye bir köye yakındır. Bu mağaranın iki katı vardır. Bir katında su, diğer katında ise normal ve kuraklık alan vardır. Suyun bulunduğu kısım 300 metrekaredir. Suyun bulunmadığı alan ise 250 metrekaredir. Bu mağarada bazı kapılar vardır. Bu kapılar 800 metre uzunluğundadır. Suyun bulunduğu kısımda derinlik bir metreden başlayıp, 62 metreye kadar gidiyor. Bu mağaranın tarihi, Moğolların ilk başlarına kadar dayanmaktadır. Rusların saldırıları zamanında bölge halkı bu mağaraya sığınmışlardı ve o şekilde korunmuşlardı. Bulunduğumuz yer tarihi bir yerdir. Her yıl burayı 130 bin kişi ziyaret ediyor. Buraya turistlik amaçla gelenlerin yüzde 10'u Avrupa ülkelerinden gelen yabancılarken, yüzde 90'ı İran halkıdır." dedi.
İran'da meydana gelen depremden etkilenenlere yardımlarda bulunmak için Umut Kervanı adına bölgede bulunan Cemal Çınar, mağarayı ziyaret ederek, ilk kez böyle bir mağarayla karşılaştığını anlattı.
Mağaranın içinde bulunan suda hiçbir canlının yaşamadığını müşahede ettiğine değinen Çınar, şunları söyledi: "Giriş ve çıkış olmak üzere iki kapısı var. İçinde çok ciddi bir su var ve bu su aynı zamanda kükürtlü olup, içinde herhangi bir canlı yaşayamıyor. Bu da Allah'ın bir hikmetidir. Eğer canlılar yaşasaydı burası çok ağır koku alırdı. Dolayısıyla çok berrak bir su var. Bazı yerlerde suyun derinliğinin 62 metre olduğu yazılıyor. Kayıklarla gezdik. Mağaranın içerisinde fil kafası, ayakları, balık kafası, ördek kafası, yılan balığı ve birçok su ürünlerinin figürleri var, hiçbirisi yapay değil. Hepsi doğal ve tabii şeyler. Görevlinin bize anlattığına göre, bu şekildeki derinlikte bir mağara dünyada tespit edilen tek mağaradır. Mağaranın içerisinde güvercinler var. Muhteşem bir yerdir burası."
"Rabbimden bu ve benzeri yerleri görüp, ibret almamızı nasip etmesini diliyorum"
Yılda birkaç defa ailece Sıholan Mağarası'nı ziyarete geldiğini dile getiren Urumiye kenti sakinlerinden Mamoste Mele Fettah Dağıstani, "Burası çok tarihi bir mağaradır. Bunun benzeri dünyada yoktur. Bugün de Türkiye Kürdistanı'ndan gelen iki misafirimi gezdirmek için buraya geldik. Onlara da böyle tarihi bir mağarayı göstermek istedik. Misafirlerim bu tarihi doğa harikasını görmekle çok mutlu oldular. Rabbimden bu ve benzeri yerleri çok görüp, ibret almamızı nasip etmesini diliyorum." şeklinde konuştu.
Mağarayı ilk kez ziyaret edenlerden Mamoste Mele Abdürrahim Ğeyri ise buranın çok farklı bir yer olduğunu ve bundan sonra sıkça burayı ziyaret edeceğini söyledi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)