• DOLAR 35.466
  • EURO 36.651
  • ALTIN 3080.13
  • ...
Hayvanlara "aile hekimliği" uygulaması geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığı ve bağlı kurumların bütçeleri üzerinde hükümet adına konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Fakıbaba, 2003-2017 döneminde üreticilere 103 milyar lira destek ödendiğini, 2018 yılında ise 14,5 milyar lira destek verileceğini söyledi.

"Endüstri gelişip şehirler büyürken insanoğlu maalesef, gıdasını sağlayan toprağını ihmal etmektedir"

İnsanoğlunun en eski uğraşı olan tarım ve gıdanı, önemi ve stratejik boyutu her geçen gün artan hayati bir sektör olduğunu söyleyen Fakıbaba, "Bugün, dünya nüfusu hızla artarken tarıma elverişli araziler azalmaktadır. Endüstri gelişip şehirler büyürken insanoğlu maalesef, gıdasını sağlayan toprağını ihmal etmektedir. Bu yüzyılda ülkeler ve insanlar sanayileşmenin peşinden giderek zenginliği tatmış, ancak paylaşma duygusunu unutarak bencilleşmeye de başlamıştır. Sonuç olarak, bugün, bir tarafta açlığın, diğer tarafta ise aşırı tüketimden gelen sağlık sorunları ve israfın bir arada olduğu bir dünyada yaşamaktayız. Adaletsizliğin gıda paylaşımına fazlasıyla bulaştığı bu dünyamızda 2 milyar insan aşırı kilolu. Bunun da 650 milyonu obezite sorunlarıyla uğraşırken 800 milyon insan açlık çekiyor ve yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda çöpe gidiyor. O nedenle, geldiğimiz günden beri hep 'İsraf eden iflas eder.' diyoruz, 'Tarım ve gıda sadece yiyeceğimiz değil, geleceğimizdir.' diyoruz." dedi.

Mazot desteğine de değinen Fakıbaba, "Mazot desteğini 2003 yılında ilk kez hayata geçiren Hükûmet olarak şimdi ürün bazında mazot maliyetinin yarısını biz karşılıyoruz. Mazotun fiyatının arttığını biliyoruz, bu yıl mazot desteğini de artışları baz alarak güncelleyeceğiz. Tarımsal kredilerde konusuna göre yüzde 25 ila yüzde 100 arasında faiz indirimi yani sübvansiyon uygulamamız devam edecektir." diye belirtti.

Bu yıl 192 büyük tarımsal ovayı Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına aldıklarını belirten Fakıbaba, ova sayısını 2018 yılında 250'ye çıkaracaklarını, şu anda  45 ovayı Bakanlar Kuruluna arz ettiklerini aktardı.

"8 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlayıp toplamda 14 milyon hektara ulaşacağız"

Fakıbaba, şöyle konuştu: "Arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Toplulaştırmanın başladığı 1961'den 2002 yılına kadar 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapılmış iken AK Parti döneminde 5 milyon 600 bin hektar alanda toplulaştırma tamamlanmıştır. 1,8 milyon hektar alanda çalışmalarımız devam etmektedir. 2023'e kadar 8 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlayıp toplamda 14 milyon hektara ulaşacağız ve Türkiye'nin toplulaştırma problemini çözmüş olacağız. Arazi toplulaştırma ve sulama projelerinin birlikte planlanarak uygulanması için Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla koordineli çalışmaktayız. Bu bağlamda Sayın Bakanımıza ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum."

"Sadece üretmek değil, verimli, kaliteli ve planlı üretmek temel amacımızdır"

Suyu verimli kullanmak amacıyla basınçlı sulama sistemini kullanan çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ve sıfır faizli kredi uygulamasının devam ettiğini söyleyen Fakıbaba, "Sadece üretmek değil, verimli, kaliteli ve planlı üretmek temel amacımızdır. Bu nedenle, Millî Tarım Projesi kapsamında Havza Bazlı Destekleme Modeli'ne geçtik. Ülkemiz için stratejik açıdan önemli 21 ürünü en iyi yetişeceği havzalarda destekliyoruz. İnsan beslenmesi için vazgeçilmez olan buğdayı, hayvan beslenmesi için temel girdi olan yem bitkilerini ayrım yapmadan tüm havzalarda destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Kuraklık verim sigortasının kapsamı, tüm tahılları kapsayacak şekilde genişletilecek"

Fakıbaba, "Tarım sigortalarının kapsamını her yıl gittikçe artırmaktayız. Son on yılda toplam 3,4 milyar lira prim desteği, 3,6 milyar lira hasar tazminatı ödendi. Bu yıl buğdayda başlayan kuraklık verim sigortasını 2018'de tüm tahılları kapsayacak şekilde genişleteceğiz. TARSİM'de hedefimiz 2020 yılına kadar gelir bazlı sigorta sistemine geçmek olacaktır. Ayrıca 2017 yılında doğal afetlerden etkilenen tüm çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını bir yıl ertelemiş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

"Aşıların hepsi bedava, veteriner hekim bakımı bedava"

Bakan Fakıbaba, yeni bir uygulama daha başlatacaklarına işaret ederek, "Programlı, aşıları yapılmış dört ay ve üstü her buzağıya 750 liraya kadar destek vermekteyiz. Şimdi ne yapacağız, biliyor musunuz? Küpe ve aşı bedelini kaldırıyoruz. Aşıların hepsi bedava, veteriner hekim bakımı bedava. Kulak küpesi bedava; bakın, ilk defa kulak küpeleri bedava. Aile hekimliğini getiriyoruz. Hayvan bizim için çok önemli, onun sağlığı çok önemli. Onun ölüm oranlarının düşük olması bizim başarı oranımızı gösterecek en önemli kriterlerden birisidir." şeklinde konuştu.

"1 Ocak'tan itibaren ESK, kesimlerini 25 lira 50 kuruştan yapacak"

Et fiyatlarına ilişkin de konuşan Bakın Fakıbaba, şunları söyledi: "Kasap, benim kardeşim. Bakın, şu anda size şunu söyleyeyim: 23 lira 80 kuruştan alıyorduk ESK olarak, anında 25 liraya çıkardık. 2018'de 200 başa kadar yerli büyükbaş hayvan besleyip kesime getiren yetiştiricilerimize, herhangi bir ruhsatlı kesimhanede kesimi yapılması kaydıyla, hayvan başına 250 lira destek vereceğiz. Bakın, 1 lira oradan kâr etti, 1 lira 20 kuruş da ESK olarak artırdım, 2 lira 20 kuruş. Şimdi, hepinizin önünde söz veriyorum: 1 Ocak'tan itibaren ESK kesimlerini 25 lira 50 kuruştan yapacaktır, 2 lira 70 kuruş."

"Hayvancılıktaki amacımız yerli ve yeterli üretimdir"

Bu çalışmaların sonunda hayvan ithal eden değil, ihraç eden bir ülke olacaklarına inandığını anlatan Fakıbaba, "İnanmak, inanmak, inanmak... Ben inanıyorum, ben inanıyorum. Örnekleri var; Brezilya var, Fransa var. Yani ben Fransa'daki bir adamdan daha mı geriyim, benim üreticim daha mı geri? Biz ihracat yapacağız. Amacımız yerli ve yeterli üretimdir. İnşallah bunu hep birlikte, sizlerle beraber başaracağız, bakın sizlerle beraber." ifadelerine yer verdi.

Bu kapsamda planladıkların bazı projeleri paylaşan Fakıbaba, "Küçük aile işletmeleri teşvik edilecek. Bu yıl başlattığımız damızlık, düve, manda,  koç ve teke üretim merkezlerini güçlendireceğiz. Bu çalışmalar, nerede, ne oldu, nasıl oldu; bunlar takip edilecek. Küçükbaşa verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edeceğiz ve buzağı kayıplarını azaltacağız. Şap, Brusella, LSD ve Çiçek aşılarına ilaveten e.coli aşısını da aşılama programına ekliyoruz ve hepsini ücretsiz yapıyoruz. TİGEM'in damızlık hayvan kapasitesini artıracağız. TİGEM 500 bin tane buzağı besleyecek." şeklinde konuştu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir