• DOLAR 32.492
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.56
  • ...
Nakliyeciler Suriye`ye Gidecek Şoför Bulamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Özellikle son bir haftada Suriye`de 3 Türk TIR şoförünün hayatını kaybetmesi ve TIRlara ve mallara da Suriye`de el konulması nakliye şirketlerini harekete geçirdi.
 
Hatay`ın en büyük nakliye şirketlerinin yetkililerinin buluştuğu toplantıda Ortadoğu`yla sıfıra inen nakliyat çalışmaları ve ücretlerin iki katına çıkarılmasına rağmen bulunamayan şoförler gündeme geldi.
 
Can güvenliği olmadığı için Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine de gidemeyen nakliye şirketleri, bu yola alternatif ticaret yolları bulunması için yetkililerden yardım istedi.
 
Özellikle İskenderun`dan Mısır`ın İskenderiye şehrine yapılması planlanan Ro-Ro seferlerinden bin dolarlık taşıma ücretinin alınmamasını isteyen nakliyeciler, kendilerine farklı rotalar sunulmasını talep etti.
 
Suriye`de çatışmaların ortasında kalarak hayatını kaybeden 3 Türk şoförden sonra TIR kullanacak şoför bulamadıklarını söyleyen nakliye firması sahibi Faruk Kızgın, "Eskiden 300 dolar verdiğimiz şoföre şimdi 600 dolar diyoruz, gelmiyor." dedi.
Son olarak Suriye`den Türkiye`ye geçiş yapmaya hazırlanan TIR`larına ve mallarına Suriye tarafından el konulduğunu ve araç şoförünün büyük zorlukla Türkiye`ye geldiğini aktaran Kızgın, "Can güvenliği olmadığından dolayı şoförler zaten gitmiyor. Vizelerini aldığımız şoförler iş bıraktılar. Şoförler Avrupa`dan getiriyor ürünleri ama buradan yani Cilvegözü`nden itibaren gitmek istemiyorlar. Daha önce 300-400 dolar sefer başına verdiğimiz TIR şoförleri şuanda 600-700 dolar veriyoruz ama gönderemiyoruz. Şoför sıkıntısı yaşıyoruz." dedi.
 
Nakliye firması sahibi Cüneyt Yüksel ise Suriye`deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye`ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilere gösterilen ilginin nakliye firmalarına ve Türk şoförlerine gösterilmediğinden yakındı.
 
Cilvegözü Sınır Kapısı`nın kapatılmasının bir çözüm oluşturmadığını düşündüklerini söyleyen Yüksel, "Biz ticaret erbabıyız. İstediğimiz şey güvenli geçişimizin sağlanması. Malımızın çalınmaması, şoförlerimizin vurulmaması" ifadelerini kullandı.
 
Alternatif yolların taraflarına sunulması halinde her konuda konuşmaya hazır olduklarını söyleyen Yüksel "Ancak bu konuda bu güne kadar ciddi bir gelişme olmamıştır. Yaklaşık 9-10 aydır bu sorun devam ediyor. Buna rağmen Ulaştırma Bakanlığı`nın ve diğer yetkililerin bize bir alternatif hazırlamamaları hayret edilecek bir durumdur. Burada geleceği düşünülen insanları Suriye`den getirip çadır kentler hazırlanıyor. Onca masraf yapılıyor. Ama bizim sorunlarımız bölge halkının sorunları taşımacıların sorunları geleceği bilindiği halde hiçbir önlem alınmıyor. Herkesin borcu harcı var. Boğazına kadar borç içinde. Herkes taşımayı yapmak zorunda. Devletimizin ve hükümetimizin görevi de kanımızca bu ticaretin devamını sağlamaktır. Ticaretin kesilmesini önlemektir." diye konuştu.
 
Bir yıl önce Suriye`yle vizelerin kaldırılmasından ümitlenerek yüz binlerce dolar borç karşılığı yeni araçlar aldıklarını ancak son 8 aydır hiçbir sefer yapamadıkları için borçlarını da ödeyemediklerini dile getiren nakliyat şirketi sahibi Abdurrahman Yumuşak ise "Komşu ülkeyle iyi ilişkiler kuruldu, vizeler kaldırıldı. Biz ona dayanarak araç aldık, yatırım yaptık. Şimdi hepsi durdu. Biz bunlara alternatif olarak devletimizden SSK borçlarımızı vergi borcumuzu ve vergi borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz." dedi.
 
CİHAN
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir