Gaziantep'te kursiyerler sanayicilerle bir araya geldi
Gaziantep Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nde 20 iş kolunda mesleki eğitim gören Türkiyeli ve Suriyeli kursiyerler, İstihdam Fuarı'nda sanayicilerle bir araya geldiler.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Gaziantep Sanayi Odası ile Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığında yürütülen "Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi" projesi kapsamında "İstihdam Fuarı" düzenlendi.
GSO-Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nde (GSO-MEM) gerçekleştirilen fuarda, proje kapsamında iş sağlığı güvenliği, gıda hijyeni, ambalaj makineleri eğitimi, meslek etiği ve temel yaşam becerileri gibi konularda eğitim alan Türkiyeli ve Suriyeli kursiyerler, Gaziantepli sanayicilerle bir araya geldiler.
Fuarın düzenlemesiyle sona eren projede Gaziantep sanayisine nitelikli elemanlar kazandırıldı.
GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı ve GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, yaptığı açıklamada, merkezde bin 475 kişiye 20 iş kolunda eğitim verdiklerini söyledi.
Projeyi başarılı bir şekilde tamamladıklarını ve son aşama olan İstihdam Fuarı'nı gerçekleştirdiklerini söyleyen Ünverdi, mesleki eğitimini alan kursiyerlerin, sanayicilerin eleman ihtiyacını karşılamak üzere firmalara yönlendirildikleri bilgisini verdi.
Merkezde, kente mülteci olarak gelen Suriyelilere istihdam olanaklarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Ünverdi, "Kısacası bu misafirlerimize biz balık vermek yerine onlara balık tutmayı öğretiyoruz. Yaklaşık 11 bin metrekare alan üzerinde kurulu GSOMEM'de biz 20 iş kolunda mesleki eğitimler verip, sanayiye kalifiye elaman kazandırıyoruz. Burada amacımız gelen insanlara tamamıyla kendi meslekleri doğrultusunda veya farklı meslekler konusunda onları ihtisaslaştırarak, nitelik kazandırarak sanayi iş gücümüze kazandırmış oluyoruz." dedi.
Projeyle hem sanayinin ihtiyacı olan eleman yetiştirildiğini hem de ihtiyaç sahiplerine meslek kazandırıldığını dile getiren Ünverdi, bundan sonraki aşamada GSO-MEM'de mesleki eğitimlerin devam edeceğini bildirdi.
4 Aralık'ta açılış konuşmalarıyla başlayan fuarda; Göç İdaresi İl Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yanı sıra Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü, Uluslararası Koruma Geçici Koruma ve Muafiyet Dairesi, İŞKUR İl Müdürlüğü ile SGK İl Müdürlüğünden yetkililer sanayicilere, geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalışma izinleri, çalışma izni başvuru usulleri ve geçici koruma altındaki Suriyeli mevsimlik tarım işçilerine yönelik muafiyetler konularında bilgi verdiler.
Eleman istihdamında ise İŞKUR, KOSGEB ve diğer devlet destekleri ile yabancıların istihdamında uygulanması gereken işlemlerin uygulamalı olarak anlatıldığı seminerlerde, sanayiciler merak ettikleri sorulara yanıt buldular. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)