• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Camileri çok ciddi ihmal ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi (DÜ) İnsan Hak ve Hürriyetleri Kulübü, 'Türkiye'de Dine ve Dini Değerlere Bakış' konulu konferans düzenledi. İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak MAK Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferansta, 'Kudüs Bilinci' konulu sinevizyon gösterimi ile devam etti. Konferansta ayrıca ilahiler seslendirildi.

MAK Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kulat, konuşmasında yapmış oldukları araştırma ve anketlerden örnekler verdi.

12-18 Haziran 2017 tarihleri arasında 'Türkiye'de toplumun dine ve dini değerlere bakışı' araştırmasına değinen Kulat, araştırmanın 53 il, 154 ilçede 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşmelerle yapıldığını ifade etti.

"28 Şubat sürecinin meyvelerini 10-15 sene sonra aldılar!"

Toplumda oluşan ahlaki ve inanç zayıflığına dikkat çeken Kulat, "Şu anda yüzün üzerinde ilahiyat fakültesi var. Bu ülkede 15 sene önce sadece 8 tane ilahiyat fakültesi vardı. Şu anda yaklaşık olarak 12-13 kat ilahiyat fakültesi artmış. İmam Hatip kontenjanında da yaklaşık 15 kat bir artış var ama bütün bunlara rağmen toplumda korkunç bir inanç ve ahlak çöküntü var. Bu ilahiyatların çoğalıyor da çöküyor değil. Bakın bunun sebebini söyleyeyim: 28 Şubat sürecinin meyvelerini 28 Şubat'ı yapanlar 10-15 sene sonra aldılar! Biz bugün onları yaşıyoruz." dedi.

"Mescidi maalesef ihmal ediyoruz"

Araştırmalarında mescitlerin ihmal edildiği sonucuna ulaştıklarını aktaran Kulat, "Camileri çok ciddi ihmal ediyoruz. Camiler son derece boş. Camilerin cemaati olmayı düşünmeyen Müslümanlarız. Allah Resulünün dönemine gittiğimizde Mescid-i Nebevi'nin kerpiç evden yapılmış, üstünde hurma dalları, tabanında hasır bile bulunmayan mekân olduğunu ama içinde 'sahabi' yetiştiğini biliyoruz. Bizim şimdi çok modern ve kaliteli mescitlerimiz var ama içinde bir Hz. Ali, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman yetişmiyor. Sahabi olma anlamında yetişmemesini anlıyoruz ama bugünün şartları içerisinde yetişmiyor. Çünkü bizler mescidi maalesef ihmal ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Araştırmalarında dini cemaat ve tarikatlara güvenin zedelendiği sonucuna ulaştığını söyleyen Kulat, "Araştırmamızda 'Herhangi bir dini cemaate ve tarikata bağlı bulundunuz mu, bulunuyor musunuz?' diye sorduk. Bu araştırmayı 15 Temmuz öncesinde yaptığınızda 'hayır' ile 'evet' tam tersti. Kimse bir cemaat mensubu olduğunu söylemiyor, söylemekten herkes korkuyor. Dolayısıyla cemaatlere olan güven yerle bir oldu. 'Hayır' diyenler yüzde 60, yüzde 15 'evet', 'kararsız veya yanıt yok' ise yüzde 25 oranında. Burada en temel nedenin 15 Temmuz olduğunu 2 yıl ardarda asında yapılan çalışma olduğunu rahatlıkla görebiliriz." diye konuştu.

Konuşmasının sonunda anket çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Kulat, "MAK Danışmanlık olarak yılda bir defa dini bir araştırma yapıyoruz. Bu araştırmalarla da Türkiye toplumunun nabzını tutmaya çalışıyoruz. Şimdilerde gençliğe yönelik bir farklı çalışma yapıyoruz. Gençliğe yönelik yapacağımız çalışmalar içinde Kudüs'ü de soracağız." şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir