• DOLAR 32.482
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2442.57
  • ...
Kambur balinadan rüzgar türbinine
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SAKARYA

 Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ümit Gedik, Ali Rıza Görüm, Lütfi Kardeş ve Furkan Çakar, danışman hocaları Doç.Dr. Ekrem Büyükkaya gözetiminde geliştirdiği tüberküllü rüzgar türbini kanat tasarım çalışmaları yaklaşık bir yıl sürdü ve TÜBİTAK 2241 yarışması Ürün Geliştirme kategorisi jüri değerlendirilmesinde dört farklı kriteri başarı ile geçti.

Ürün Geliştirme kategorisinde final aşamasına kalan 32 proje arasında birinciliği elde eden öğrenciler, çalışmalarını daha iyi seviyelere getirebilmeyi hedefliyor. SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya, "SAÜ olarak ülkemizde ilk kez böyle bir çalışmaya imza atarak başarılı olmamız öğrencilerimiz ve üniversitemiz adına mutluluk verici. Tüberküllü rüzgar türbin kanadının klasik kanatlara göre daha verimli olabilecek farklı bir tasarımı ortaya koymaya çalıştık." dedi.

Daha Düşük Rüzgar Hızlarında Maksimum Güce Ulaştı

Rüzgar türbin kanatlarına yönelik daha önce yurt dışında farklı çalışmalar yapıldığını ancak bu tür çalışmaların ülkemizde de yapılarak geliştirilmesinin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından önemli avantajlar sağlayacağını belirten Büyükkaya, tasarladıkları tüberküllü kanadın klasik kanatlara göre daha düşük rüzgar hızlarında maksimum güce ulaştığını böylece önemli verim artışı sağladıklarını belirtti.

Kambur Balinadan İlham Almışlar

Doç. Dr. Büyükkaya, şunları kaydetti: "15-20 ton kütlesindeki bir balinanın suyun içinde hızlı ve ani bir şekilde manevra kabiliyetini sağlayabilmesi, hareket yönlerini iyi bir şekilde belirleyebilmesinden yola çıkarak balinanın yüzgeç yapısına benzer bir rüzgar türbin kanadına uygulama çalışmasını gerçekleştirdik. Bu tür yapılar, havalandırma sisteminde kullanılan fanlara da uygulanabilir, ortamı serinleten tavandaki pervanelere, otomotiv sektöründeki motorun soğutma fanına hatta bilgisayardaki küçük fanlara dahi uygulanabilir. Günümüz şartlarında sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik artık ülkemizde de önemli adımlar atılmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalara son yıllarda önem verilmesi, bu çalışmalara hız verilerek devreye alınması ve yatırımların artırılması sevindirici bir olaydır."

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir