• DOLAR 32.481
  • EURO 34.574
  • ALTIN 2475.186
  • ...
İran`dan Türkiyeli profesöre `Mustafa (as)` bilim ödülü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1966`da ODTÜ`den mezun olduktan sonra Clarke Araştırma Ödülü`nü de kazanan Prof. Gelenbe, bilim ödülünü İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Sorena Settari'nin elinden aldı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Mustafa (a.s) Bilim Ödülleri Tahran'daki törenle sahiplerine takdim edildi. Türkiyeli bilim adamı Prof. Sami Erol Gelenbe, çok programlı bilgisayar sistemlerinin performansı, ağ protokolleri gibi konularda yaptığı özel çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldü. Gelenbe, "Çok çalışmak ve bilim için olanakları sağlamak lazım" dedi.

İslam dünyasının farklı noktalarından 700`ü aşkın bilim ve işletme konusunda tanınmış isimlerin katıldığı, Mustafa (a.s.) Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ikincisi verilen “Mustafa (a.s.) Bilim Ödülü”nün sahibi Türkiyeli bilim adamı Prof. Sami Erol Gelenbe oldu. Gelenbe ve ödülü almaya hak kazanan diğer bilim adamı İranlı Prof. M. Amin Şokrollahi`ye ödülleri Tahran Vahdet Hall`de düzenlenen törenle takdim edildi. Prof. Gelenbe ve Şokrollahi, 500 bin dolarlık ödüle komünikasyon teknolojileri alanına olan katkıları nedeniyle layık görüldüler.

MATEMATİKÇİNİN TORUNU

Prof. Gelenbe, Doğu ülkelerinde bilim alanında olanak tanınmadığını ve insanların bu alanda çalışmalar yapmadıklarına değindi. Gelenbe, "Çalışmadan hiçbir şey olmuyor. Hiçbir teknoloji gelişmiyor. Çok çalışmak ve olanakları sağlamak lazım" dedi. Ödülü, İran Bilim ve Teknolojiden sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Sorena Settari, İran Akademiler Birliği Başkanı Abdüsselam Mecali ve Meclis Başkan Vekili Merendi takdim etti. Prof. Gelenbe, 18`inci yüzyılda yaşayan Osmanlı matematikçisi Gelenbevi İsmail Efendi`nin de torunu.

MODELLEME YAPTI

1945 yılında İstanbul`da doğan Prof. Gelenbe, bilgisayar ağ teknolojileri alanında dünyanın sayılı isimlerinden biri olarak tanınıyor. Çok programlı bilgisayar sistemlerinin performansı, sanal bellek yönetimi, veri tabanı güvenlik optimizasyonu, ağ protokolleri gibi konularda çalışmalar yapan Prof. Gelenbe`ye ödülü, Gelenbe Networks olarak bilinen bilgisayar ağlarını bulup, geliştirdiği için verildi. Gelenbe 1970`li yıllarda henüz internet yokken bilgisayarlar birbirlerine bağlandığında sistemin nasıl çalışacağını modellemişti.

İSLAM DÜNYASININ NOBEL`İ

Müslüman bilim adamlarını çalışmalarından dolayı teşvik etmek ve yapacakları çalışmalar için cesaretlendirmek amacıyla düzenlenen ve Peygamber Efendimizin adını taşıyan Mustafa (as) ödülleri, Mustafa (as) Ödülü Vakfı tarafından veriliyor. Vakıf, İran Cumhurbaşkanlığı ve devlet bakanlıkları tarafından destekleniyor. İslam dünyasının Nobel`i olarak anılan ödül geçtiğimiz dönemde nano teknoloji ve biyoteknoloji alanlarında verilmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir