"Şeker hastalığı dünyayı tehdit eden bir hastalıktır"
Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen "Dünya Diyabet Günü" etkinlikleri devam ediyor.
Dicle Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği tarafından "Dünya Diyabet Günü" haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor.
Millet İlkokulu Konferans salonunda düzenlenen etkinlikte, şeker hastalığı ile ilgili konuşma yapan Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu, şeker hastalığının her geçen gün artması nedeniyle hastalığın dünyayı tehdit eder duruma geldiğini belirtti.
Şeker Hastalığının çok eski zamanlarda ilk Mısırlılarda görüldüğünü belirten Tuzcu, o dönemlerde şeker hastalığına yakalananların öldüğünü, insülinin bulunmasıyla bu hastalığın tedavi edilir bir hastalık haline geldiğini söyledi.
İnsülin hormonun çok yüksek ya da çok düşük olmasıyla şeker hastalığının oluştuğuna vurgu yapan Tuzcu, şeker hastalığının ilerlemesi durumunda insülinin kullanılması gerektiğine işret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diyabet iki tiptir, doğuştan gelen ve yetişkinlikte görülen olarak ikiye ayrılır. Birinci tipte insülin kullanmanın şarttır, ikinci tipte ise ilaçla, hapla tedavi mümkündür. Gebelik diyabeti de hareketsizlik ve fazla kilodan ortaya çıkar. Asitli içecekler tüketmek, Fas food tarzı beslenmeler ve hareketsiz yaşam şeker hastalığının sebeplerindendir. Şekerin vücuttaki belirtileri ise çok susama, idrara sık çıkma, yaraların geç kapanması, ciltte kuruma, sürekli halsizlik ve yorgunluktur."
Diyabet tedavi edilebilir bir hastalık
Diyabet tedavisi ile ilgili bilgiler veren Tuzcu, kan şekerinin kontrolünün sağlanmaması durumunda böbrek, kalp, damar gibi hastalıkların oluşacağını dile getirdi.
Tuzcu, "Diyeti bünyemizi sıkmadan yapmalıyız. Diyet hiçbir şey yememek değil, sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak, şeker hastalığını yenebilirsiniz. Kan şekeri düzeyi açlıkta 110 toklukta ise 140'ın altında olması gerekir." Şeklinde konuştu.
Son olarak Türkiye genelinde her 13 kişiden birinin şeker hastası olduğunu anlatan Tuzcu, Diyarbakır, Malatya ve Bursa'da her 6 kişide şeker hastalığının görüldüğünü söyledi. (İLKHA)