• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...
O dünyanın en hızlı bilgisayarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PEKİN

Çin, dünyanın en hızlı bilgisayarı konusunda bu yıl da birinciliğini korudu.

ABD ve Almanya`daki bilgisayar uzmanları tarafından yılda iki kez hazırlanan “Dünyanın En Hızlı 500 Süper Bilgisayarı” listesinde Çin'in süper bilgisayarı Sunway-TaihuLight saniyede 93 Petaflopluk işlem gücüyle birinci, yine Çin üretimi süper bilgisayar Tienhı-2 de 33,9 petaflopluk işlem gücüyle ikinci oldu.

Listenin üçüncü sırasında İsveç`ten 19,6 petaflop gücündeki Piz Daint yer alıyor. Bu bilgisayarları, Japonya`dan 19,1 petaflop gücüyle Gyoukou, 5. sırayı ise ABD`den 17,6 petaflop gücünde Titan adlı bilgisayarlar izliyor.

Saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanan petaflop, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimi olarak ifade ediliyor.

Bu arada Sunway-TaihuLight, son 2 yılda yapılan 4 sıralamada birinciliği kimseye kaptırmadı. Söz konusu süper bilgisayar, Çin'in doğusundaki Ciangsu eyaletinin Vuşi vilayetinde bulunan Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi'nde yer alıyor.

Hız konusunda 6 kez birinciliği elde eden Tienhı-2'de dünyanın en büyük çip üreticisi ABD'li Intel'in işlemcileri kullanılırken Sunway-TaihuLight'da bütünüyle Çin üretimi işlemciler bulunuyor.

Şubat ayında Tiencin kentindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi`nde süper bilgisayar Tienhı-3`ün üretimine başlandığı, işlemcilerinden işletim sistemine kadar tamamen yerli olarak üretilecek süper bilgisayarın 2020`den önce tam kapasiteyle hizmet vereceği açıklanmıştı.

Söz konusu Tienhı-3`ün Sunway-TaihuLight`tan 10 kat daha hızlı olacağı ve saniyede bir kentilyon işlem kapasitesine sahip olacağı belirtilmişti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir