• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çipli kimliklendirmeyle gelen ihracat başarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA

Türkiye'de Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) uygulamasıyla bilinen radyo frekanslarıyla kimliklendirmeye (RFID) yapılan yatırım, ihracatla sonuçlanan başarı hikayesine dönüştü. Dünyada 1940'lı yıllardan bu yana kullanılan RFID, iki nesnenin frekanslar üzerinden irtibata geçmesiyle tanımlamaya olanak veriyor. Uzak Doğu, Avrupa ve ABD'de ciddi pazarı ve yaygınlığı bulunan RFID, Türkiye'de ise yakın zamanda kullanılmaya başlandı. Bu teknolojinin Türkiye'deki en bilinir uygulaması HGS'de gerçekleştiriliyor. Gişelerdeki antenler aracılığıyla araçlarda yer alan etiketler, belli frekans ve mesafelerden okunarak geçişler sağlanıyor. Bu sırada ihtiyaç duyulan bilgiler, etiketin ortasında yer alan çiplerin okunmasıyla temin ediliyor.

Yerli Üretimle Bu Ürünlerin İthalatı Da Bitecek

Hacettepe Teknokent'te faaliyet gösteren GGTEK, Müdürü Yasin Erdem, "Gelinen noktada antenler Türkiye'de geliştirilmeye başlandı. Okuyucuların üretilmesine yönelik çabalar var. Bunlar bir kere alınıyor ancak RFID etiketlerini her ürün için almak gerekiyor. Türkiye'nin yıllık 50-100 milyon dolar civarında RFID etiketi ithalatı yaptığı tahmin ediliyor. Yerli üretimle bu ürünlerin yurt dışından alınmasına gerek kalmayacak. İkinci önemli unsur ise bilgi güvenliği. Yurt dışından alınan etiketlerde hangi bilgilerin olduğu, daha önce farklı bilgilerin tanımlanıp tanımlanmadığı konularında şüpheler oluşabiliyor. Yaptığımız yatırımla müşteriye özel etiket dizaynını, testini, bunların üretimini, dizayna uygun çip seçimini, Türkiye'de montajı ve nihai ürüne dönüştürülmesi işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık yüzde 90 oranında yerli üretim yapıyoruz. Güvenli, doğru ve istenilen şartlarda etiket üretildiğini de garanti ediyoruz."

Barkod Sistemine Rakip

Yakın gelecekte barkod yerine RFID sisteminin giderek yaygınlaşması ve gündelik hayatta daha çok yer alması bekleniyor. Barkod sistemlerinde, barkodun direkt bir görüşle yakından ve belli bir açıdan görülmesi gerekiyor. RFID etiketlerinin ise direkt görülmesine ihtiyaç yok. Barkod sistemlerde her görmede bir ürün okunabilirken, RFID teknolojisinde onlarca ve hatta yüzlerce ürünün aynı anda okunması sağlanabiliyor. Barkod güvenlik sistemleri kopyalamaya veya maniple edilmeye açıkken, RFID teknolojisinde kullanılan çipin kopyalanamaz bir kimlik numarası bulunuyor.  

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir