700 Yıllık Elyazması Eserler İskilip`te Çıktı
Kanuni dönemi şeyhülislamı Ebussuud Efendi başta olmak üzere Atıf Hoca gibi alimlerin yetiştiği Çorum`un İskilip ilçesindeki Halk Kütüphanesi, 700 yıllık elyazması eserler ortaya çıktı.
Akademisyenlerin uğrak yeri olan kütüphanedeki eserlerin "Elyazması Eserler Müdürlüğü`ne taşınması fikrine ise ilçe halkı sıcak bakmıyor.
Çorum`un İskilip ilçesinde bulunan Halk Kütüphanesi, Anadolu`nun en eski kütüphanelerinden biri. Raflarında elyazması eserler, altın işlemeli Kur`an-ı Kerim ve çok sayıda dinî ve ilmî kitap bulunuyor.
Daha da ilginci 529 adet elyazması eserin 700 yıllık geçmişe sahip olması. Zira eserlerin pek çoğu Osmanlı döneminde bulunan 5 kütüphaneden toplanan ve vatandaşlar tarafından medrese, cami ile çevre köylerden bağışlanan kitaplardan oluşuyor. 2008 yılından itibaren özel korumalı ve kamera sistemleri ile 24 saat kontrol altında tutulan kütüphanede 529 adet elyazması eser, dijital ortamda demir parmaklıklar ve özel yapılmış kapılar ardında muhafaza ediliyor.
Kanuni Sultan Süleyman dönemi şeyhülislamı Ebussuud Efendi başta olmak üzere Atıf Hoca gibi alimlerin yetiştiği ilçede, 1.590 adet Arapça ve Osmanlıca yazılmış eser de kütüphanede koruma altında. Kanuni Sultan Süleyman devrinde dönemin şeyhülislamı olan Ebussuud Efendi tarafından babası Şeyh Yavsi`ye altın işlemeli olarak yazılmış ve hediye edilmiş devasa Kur`an-ı Kerim de onlardan biri.
Toplam 46 bin 524 kitabın bulunduğu kütüphanenin misafirleri ise akademisyenler. Özellikle ilahiyatçı akademisyenlerin uğrak yeri haline gelen kütüphaneye aynı zamanda yazarlar ve tarih araştırmacıları da bilgi edinmek için geliyor. Eserlerin içerisinde bulunan bütün bilgiler dijital ortama aktarılmış. İstenildiği takdirde belirli ücret karşılığında verilebiliyor. İlçenin turizmine büyük katkı sağlayan 529 adet elyazması eserin, Çorum Kültür Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan "Elyazması Eserler Müdürlüğü`ne götürülmesi gündemde. İlçe halkı ise buna tepkili; kültür ve turizm yolunda çaba sarf eden İskilip`te bulunan elyazması eserlerin araştırmacılar için çok önemli kaynaklar olduğunu belirtiyorlar. İlçeye ait olan elyazması eserlerin, ilçede kalması ve korunma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten ilçe halkı, kitapların taşınması halinde ilçeye gelecek olan araştırmacı ve turist sayısında büyük ölçüde azalma olacağı kanaatinde.
ZAMAN