• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri titizlikle ahşaba işliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'in Ahlat ilçesinde hobi olarak başladığı ahşap oymacılığını sanata dönüştüren Osman Gülsar, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait hat sanatını ve motifleri titizlikle ahşaba işleyerek canlı tutmaya çalışıyor.

Dedesinden kalan marangozluk mesleğinden esinlenerek 30 yılı aşkındır süredir ahşap oymacılığı yapan Gülsar, daha önce evde işlediği sanatını şimdi 20 metrekarelik dükkânında sürdürüyor.

Gülsar, "47 yaşındayım ve 30 yıldır bu işi yapıyorum. Bu mesleğe merakla başladım. Dedemden kalma bir marangozluk vardı. Ona da Allah'ın verdiği güçle bir şeyler kattık. Bu şekilde oymacılığa başladım. O günden beri hobi olarak çalıştığım mesleğimi böyle ticariye çevirdik. Ama profesyonel olarak, yani böyle tezgâh açmam 10 yıl oldu. Daha önce evde yapıyordum. Evde sıkıntı olunca mecburen böyle bir yere geçtik. Daha önce öküz arabası (kani) merakım vardı. Ondan başladım zaten. Bazen yapıyorum. O da ayrı bir hobi." dedi.

Genel olarak Osmanlı ve Selçuklu motiflerini ahşaba işlediğini dile getiren Gülsar, yaptığı çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Genelde ben hat olarak işlenmiş olan Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait küfe yazılarına merakım olduğu için bu döneme ait motiflere çalışıyorum. Günümüzde de hat sanatında yetişmiş ustalarımızın yazmış olduğu 'Besmele-i Şerifleri' ve 'Ayetleri' ahşaba dökmeye çalışıyoruz. Yöremize bağlı olarak ceviz ağacı kullanıyoruz. Ceviz ağacı bizim için kıymetli ve uzun ömürlü olduğu için ceviz kerestesini kullanıyorum. Ceviz, sert ve uzun ömürlü bir ağaçtır."

Mesleğin sevildiğinde zorlukların da kalmadığını söyleyen Gülsar, yaptığı işlemelerin yerli turistler tarafından satın alındığını belirterek, "Pazar olarak yerli turistlerin rağbeti çoktur. Tarihimizi merak eden yerli turistlerimiz oluyor. Yaz sezonunda iş yapabiliyoruz. Genellikle sipariş olarak çalışıyoruz." dedi.

Sosyal medya bağımlılığı çırak bulmayı imkânsız kılıyor

Sanatının, emek ve dikkat isteyen bir meslek olduğunun altını çizen Gülsar, gençlerin sosyal medya bağımlısı haline gelmesinden dolayı, bu mesleği yapabilecek çırak bulamadıklarından yakınıyor.

Yaptığı ahşap oymalardan kimisinin kısa sürdüğünü, kimisinin de günlerce devam ettiğini ifade eden Gülsar, "Parçadan parçaya değişiyor. Bir günde yapıp biten var, 5-10 günde de biten var. Aylık çalışmalar da var. Bazen de istediğimiz adaptasyonu bulamıyoruz. Konsantre olmak çok önemlidir. Bazen bırakıp gidiyorum bir müddet. Sonra tekrar odaklanınca gelip yapıyorum yine. Bizden sonraki nesillere bırakmak noktasında sıkıntı çoktur. Biz gerçekten çok büyük sıkıntı çekiyoruz sanatkârlar olarak. Bu ülkemizin genelinde olan bir sıkıntı. Her ne kadar teşvik olarak yardımcı olunsa da sosyal medya gençlerimizi bitirmek üzeredir. Bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz biz. Esnaf olarak çırak bulamıyoruz. Çırak sıkıntımız çok büyük." diye konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir