• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Üstad`ın Sözlerini Çarpıttı Bir de Uyardı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) Başkanı Muzaffer İlhan Erdost, dindar gençlik tartışmalarını eleştirirken Said Nursi ile ilgili yanlış bilgilerini de aktardı.

Cumhuriyet gazetesindeki yazısında Erdost, Said Nursi`nin yolundan gidenleri uyardı. Ancak Erdost`un Said Nursi`ye ait olduğunu iddia ettiği sözleri çarpıtarak verdi ve "Nursi’nin yolundan gidenler ulusa bu deli gömleğini giydirmeye kalkışmasın!" dedi.

Erdost`un ilgili sözleri şöyle:
"Eğitim ve öğretimin temeline dini (teokrasiyi) yerleştirerek, Saidi Nursi’nin sözleriyle, aklın ve bilimin anarşizme, ateizme, komünizme, Siyonizme götürdüğü safsatasını, Nursi’nin yolundan gidenler kendilerine saklasın, ulusa bu deli gömleğini giydirmeye kalkışmasın! Saidi Nursi’ye uyarak, aklı ve bilimi, “dinin ve vahyin” emri ve denetimi altına alması için, tasarı önermeye soyunmasın! Gene Saidi Nursi’nin görüşü olarak, “fünun-u ilmiye”nin, yani fizik, kimya gibi fen bilimlerinin, sosyoloji, antropoloji gibi beşeri bilimlerin, “ecnebi ilimler” olduğu, zararlı ve kokuşmuş bir membadan kaynaklandığı safsatasıyla, meşayih (şeyhler) tarafından “şeriat süzgecinden” süzülerek alınmasını istemeye kalkışmasın!"

Dindar nesil tartışmalarına da karşı çıkan Erdost, "dindar çocuğun modern köle" olduğu şeklinde hakaret içeren sözleri sarfetti:
"Aklın ve bilimin açtığı aydınlıkta özgürleşen çocuk, özgür bir kimliktir. Dindar olmaya zorlanan çocuk kendinde özgür olamaz. Sorun da budur. Modern köleler olurlar. Köle, modern olamaz."

SAİD NURSİ NE DEMİŞTİ?

Bediüzzaman Said Nursi, din ve modern bilimlerin birlikte okutulmasını istemiş ikisinden birinin eksik olması halinde yanlış sonuçlar vereceğini şöyle ifade etmişti.

"Vicdanın ziyası (ışık), ulûm-u diniyedir (din ilimleri). Aklın nuru, fünun-u medeniyedir (modern ilimler). İkisinin imtizacıyla (birleşme) hakikat tecellî eder. O iki cenah (kanat-taraf) ile talebenin himmeti pervaz eder (uçar). İftirak (ayrılma) ettikleri vakit, birincisinde taassup, ikincisinde hile, şüphe tevellüd eder."

İnsan Hakları ile iştigal eden Erdost`un Said Nursi`nin sözlerini çarpıtarak vermesi en azından bir insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekildi.

Risale Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir