"Bitlis tarihinin en güzel hizmetini görerek çehresi değişecek"
Bitlis`te devam eden projeleri yerinde inceleyen Vali İsmail Ustaoğlu, Bitlis`in, tarihinin en güzel hizmetlerini görerek, çehresinin değişeceğini vurguladı.
Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile birlikte, devam eden "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" ve "Tarihi Camilerin Restorasyonu" çalışmalarını yerinde inceledi.
Çalışmalar hakkında yetkili firmadan bilgi alan Ustaoğlu,, çalışmaların hızlandırılarak biran önce bitirilmesi talimatını verdi.
İncelemelerin ardında İLKHA'ya değerlendirmede bulunan Ustaoğlu, Bitlis'te 4 aydır göreve başladığını, göreve başladığı gün, ilk ziyaret ettiği mekanın şu an içinde bulundukları Feyzullah El Ensari Hazretlerinin türbesinin olduğu mekan olduğunu hatırlattı.
Ustaoğlu, "O gün burada sizlerle paylaştığım husus vardı. Arkadaşlara burası Bitlis için çok önemli demiştik. Burası altı evliyalar, üstü medreselerle dolu bu şehrin kadim geçmişinin izlerini, tarihini tekrar ayağa kaldırmak adına ne gerekiyorsa, bizim de öncelikli olarak bunu yapmamız gerekiyor diye o zamanlar ifade ettik. Bu gün işte burada Feyzullah El Ensari'nin türbesinde yapılan çalışmaların geldiği noktayı yerinde görerek, inşallah 15 Kasım itibariyle buranın çevre düzenlemesiyle birlikte biteceğinin sözünü aldık." dedi.
"Kadim Şehir Kimliğine Kavuşuyor' projesi için ne gerekiyorsa yapacağız"
Ustaoğlu, Bitlis'i yeniden tarihi kimliğine kavuşturacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu kadim ilimiz, geçmişinde çok önemli yeri olan, adeta açık hava müzesi şeklinde olan, 600 üzerinde tescilli sivil mimariyi kendi bünyesinde barındırıyor. Bu şehre neler katabiliriz, neler yapabiliriz noktasında bugün ekibiyle beraber burada yapılması gerekenlerin tespitleri yapıldı. Arif Bey Caddesi ve devamındaki sokak sağlıklaştırması projemiz de inşallah bitmek üzeredir. 10-15 gün içinde orası alt yapısıyla, giydirmeleriyle, inşallah bu halkımızın hizmetine sunacağız. Tabi burada yapılacak çok şey var. Burada adeta her bir sokağının başında bir tarihin izlerini görüyorsunuz. Her sokağında, her bir karış toprağında, buranın gerek kültürel mirasımızda çok önemli yeri olan medreseleriyle, hanlarıyla, bedestenleriyle, mabetleriyle, camileriyle Bitlis adeta bir tarihi şehir. Bölgede bu kadar kültürel zenginliği olan başka bir şehir yok. İnşallah burada genel müdürümüzle birlikte tespit ettiğimiz yeni sokak sağlıklaştırması yapacağımız alanlarla birlikte burası 'Kadim Şehir Kimliğine Kavuşuyor' diye başlatmış olduğumuz sloganın hayata geçirilme noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
"Bitlis kalesinde kazı çalışmalarımız başlıyor"
Bakanlık olarak Bitlis'e her türlü desteği sunacaklarının altını çizen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise 2018 yılının Bitlis için yatırım yılı olacağını, hazırlanan tüm projeleri uygulamaya koyacaklarını aktardı.
Kurt, yapacakları çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı: "2 buçuk ay önce Bitlis'e geldiğimde sayın valimiz belediyeye de vekalet ediyordu. Çok güzel projelere başlayacağını müjdelemişti. Birlikte gezmiştik. Bitlis'in, Türkiye'nin belediyecilik yönünde birçok şeye ihtiyacının olduğunu ve içimde bir projenin hayata geçirileceğini gördüm. Biz bu gün çok mutlu olduk. Sayın valimiz yapılan çalışmaları yerinde gösterdi. Bitlis 2 buçuk ay öncesinden bugüne inanılmaz değişmiş. Projeler daha tamamlanmadı. Alt yapısı bitmiş. Biz bugün bakanlık, genel müdürlük olarak şunu müjdeliyoruz. Bitlis kalesinde kazı çalışmalarımız başlıyor. Orada çevre düzenlemesi ne gerekiyorsa yapacağız. 2018 yatırım programıdır. Projesi daha önce valimiz tarafından hazırlanarak koruma kurulundan geçirilmiş olan tüm projeleri, 2018 yılı için uygulamaya alıyoruz. Alemdar Sokak, 723 Sokak, sinema yokuşu ve diğer sokaklar, artı projesi olmayan sokaklarında projelerini yapmak suretiyle müteakip yıllarda, 2019'dan önce uygulamaya geçeceğiz." (Şükrü Tontaş- İLKHA)