• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Değişen sınav sistemi yayınevleri ve kırtasiyecileri de mağdur etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temel Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) ve üniversite sınavlarında yapılan değişiklik sadece öğrencileri değil sınavlar için aylar öncesinden hazırlıklar yapan yayınevleri ve kırtasiyecileri de olumsuz etkiledi. Değişen sınav sistemleri nedeniyle daha önceden basılan 100 milyona yakın kitabın kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor.

Bitlisli kırtasiyeci Ertan Kızılağaç, sınav sisteminde meydana gelen değişiklik karşısında maddi kayıplarının büyük olduğunu ifade etti.

Değişen sınav sistemi öncesinde satışlarının iyi olduğunu ve buna dayanarak kitap stok ettiklerini aktaran Kızılağaç, "Sınav sisteminde olabilecek ani değişiklik tahminlerimiz dışında olduğu için okul başlamadan önce kendimize göre bir hazırlık yapmıştık. Fakat aniden yapılan bu değişiklik hem bizleri, hem yayın evlerini, hem velileri, hem de öğrencileri olumsuz şekilde etkiledi." dedi.

"Satışlar durunca çek ve senetlerimizi ödeyemiyoruz"

Bu durumdan kırtasiyecilerin daha çok etkilendiğini dile getiren Kızılağaç, şunları söyledi: "Satışlarımız durdu. Firmalara vermiş olduğumuz çek ve senetlerimizi şu an ödeyemez durumdayız. Veli ve öğrenci gelip kitap almıyor. Sadece bir bekleme var. 'Acaba ne olacak?' diye."

Yeni sınav sisteminden umutlu olduklarını anlatan Kızılağaç, "Bu konuda güzel çalışmaların yapılacağına inanıyoruz. Yeni düzenlenecek sistemin de öğrenciler, veliler ve bizim için iyi olacağına inanıyoruz. İnşallah güzel bir sonuç alırız da öğrenci ve velinin kafasındaki sorular kalkar, satışlarımız da artar." ifadelerini kullandı.

"Sıkıntılarımız sınav sisteminin anlık değişiminden kaynaklanıyor"

"Sıkıntılarımız sadece sınav sisteminin anlık değişiminden kaynaklanıyor." diye vurgulayan Kızılağaç, "Önceden, 'bir yıl sonra bir değişiklik olabilir' diye bir açıklama yapılsaydı biz yayıncılar, kırtasiyeciler ve veliler bu kadar etkilenmezdik. Ama anlık yapılan bu değişim herkesi etkiledi." şeklinde konuştu.

"Sınav sistemi değişince kitap stokları ellerimizde kaldı"

Kitap stoklarının ellerinde kaldığından yakınan Kızılağaç, çek ve senetlerini ödeyemez duruma geldiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Şu anda 9'uncu ay itibariyle yapmış olduğumuz, vermiş olduğumuz senetlerimizi ödeyemedik. Firmalarımızla görüştük. En azından bizleri icraya vermesinler diye. Onlar da kendilerine göre haklı. Sadece biz değiliz Türkiye'de. Biz bir kırtasiyeci olarak ele alıyoruz. Bir yayınevinin elinin altında binlerce kırtasiyeci var. Bu konuda, ödemede sıkıntı yaşıyoruz. Hâlâ da sıkıntı yaşıyoruz. Görünen o ki satışlar böyle giderse, bütün ödemelerimizde büyük bir sıkıntı yaşayacağız."

"Devletin desteğini bekliyoruz"

Ellerinde yeni sınav sistemiyle ilgili bir ürün olmadığını, oluşan stokların yayınevleri tarafından iade alınmadığından dolayı mağdur olduklarını belirten Kızılağaç, "Firmalar, sisteme göre ellerinde bir hazırlık olduğunu söylüyorlar. 'Sistemin nasıl olduğunu bilmediğimiz için baskıya geçemiyoruz' diyorlar. Kırtasiyeciler olarak her zaman devletten destek bekliyoruz. Yapılan bütün çalışmalarda kırtasiyeciler çok etkileniyor. Şu an yayınevleri elimizde kalan kitapları almıyor. Almamaya diretiyor. Bazıları da, 'Bekleyin yeni çıkan sisteme göre biz alacağız.' diyor. Biz de elimizde kalan bu kitapları depoya stoklamışız. Firma, 'Sen 10 bin TL zarar etmişsen, ben bir milyon TL zarar etmişim.' diyor.  Bakalım var olan sıkıntımızı inşallah gidereceğiz." diye konuştu. (Şükrü Tontaş- İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir