• DOLAR 32.379
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.667
  • ...
"Siyasi çözüm olmadan Suriye`de istikrar olmaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e geldi. Havayolu ile kente gelen Bakan Çavuşoğlu'nu Gaziantep'te Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ak Parti İl Başkanı Eyup Özkeçeci, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Jandarma Alay Komutanı Halil Uysal ve Gaziantep protokolü karşıladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gaziantep'te Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kongre ve Kültür Merkezi binasında düzenlenen "2017-2018 Akademik Yıl Açılış Töreni"ne katıldı. Bakan Çavuşoğlu konuşmasında gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesinin akademik açılış yılı törenine katılan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Suriye'deki ateşkesin daha kalıcı olmasına yönelik Türkiye, Rusya ve İran'ın başlattığı girişimlere değinerek, siyasi bir çözüm olmadan Suriye'de istikrarın olmayacağını söyledi.

Konuşmasına öğrencilere seslenerek başlayan Çavuşoğlu, "Sizler Türkiye için değerlisiniz, geleceğimiz için önemli gençlerimiz, değerli beyinlerimizsiniz. İnanıyoruz ki farklı alanlarda eğitim görüyorsunuz ve her alanda inşallah ileride Türkiye'yi, milletimizi temsil edeceksiniz. Yurtdışından gelmiş öğrenciler de kendi ülkelerinin gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlayacaklar. Ama Türkiye ile ülkeleri arasında da adeta birer gönül köprüsü olacaklar ve ülkemizin gönüllü birer büyükelçileri olacaklar." dedi.

Girişimciliğin önemine değinen Çavuşoğlu, öğrencilerden birer girişimci olmalarını, hedeflerini büyük tutmalarını istedi.

Çavuşoğlu, "Bugün gelişmeleri çok iyi takip etmemiz lazım. Nerede sorun var, bunları nasıl çözebiliriz, nerede fırsatlar var, Türkiye için fırsatlar nerede doğuyor hangi kıtada ve nerede, biz bu fırsatları nasıl yakalayabiliriz, var olan sorunları nasıl çözebiliriz, bu fırsatları nasıl değerlendirebiliriz, küreselleşmiş dünyada bir taraftan da mikro milliyetçiliğinin arttığı bir dünyada biz dengeyi nasıl kurabiliriz? Bunun içinde dış politikamızın temel prensibi bugün girişimci ve insanı dış politikadır. Dünyanın her yerinde büyük gelişim var. Ekonomi nereden nereye gidiyor, batıdan doğuya doğru ekonominin gücü yılda kaç kilometre hızla gidiyor? Bizim hesaplamalarımıza göre ekonomi yılda 140 kilometre bir hızla batıdan doğuya doğru gidiyor. O zaman o bölgeye nasıl gidebiliriz ve bunları nasıl değerlendirebiliriz? Girişimci demek dış politika demek. Ülkemizin ekonomik çıkarlarını 'kazan kazan' formülü ile en iyi bir şekilde sunmak demektir. Ekonomik çıkarları her yerde yapmak demektir. Nerede yatırım imkanları ve büyük projeler var ki firmalarımız gitsin değerlendirsin. İkili ticaret hacmini nasıl arttırabiliriz? İşte Gaziantep üretici bir şehir. Gaziantep'te beş tane organize sanayi var. Kaç tane ilde beş tane organize sanayimiz var? Bu Gaziantep'in ne kadar çok ürettiğinin göstergesidir. Bu anlamda belki de Türkiye'de en önde gelen bir şehirdir."

"Amerika'nın aldığı karar hiçbir şekilde doğru değildir"

ABD ile yaşanan vize krizine de değinen Çavuşoğlu, "Amerika'nın aldığı bu karar hiçbir şekilde doğru değildir, biz de karşılığını verdik. Bunu da aşarız o problem değil. Ama bugün biz dünyanın her yerinde vizeleri kaldırıyoruz. Bir taraftan da pasaportsuz kimlik ile seyahati sağlıyoruz. Ukrayna ile pasaportsuz, kimlikle seyahat, Gürcistan ile bunu zaten yıllardır yapıyoruz. İşte yanı başımızdaki Suriye'de bu kriz olmadan önce engelleri, sınırları kaldırmıştık. Bunlar Türkiye'nin girişimci dış politikasının unsurudur. Taşımacılıkta ve diğer alanlarda eğer varsa sorun bunları kaldırmak bizim görevimizdir." ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinde artan İslam, ırkçılık, yabancı ve göçmen düşmanlığına da değinen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün en çok ihtiyacımız olan medeniyetler ittifakını tekrar canlandırıyoruz. Artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve göçmen düşmanlığı gibi akımların dengeler. Çünkü bunlar dünya insanlarını çok tehlikeli bir noktaya götürüyor. Bunlar Avrupa'yı ikinci dünya savaşı öncesi döneme götürüyor, o zamanki tüm savaşların sebebi de budur. Avrupa içinde birbirine olan hoşgörüsüzlük, ırkçılık ve farklı oranlara düşmanlıktır. Maalesef bu trendi Avrupa'nın büyükler ülkelerinde bile görmeye başladık."

Çavuşoğlu, "Çatışmalar ve savaşlar bunları nasıl çözebiliriz, nasıl önleyebiliriz? Önleyemezsiniz bunun toplum üzerinde, bizler üzerinde ve dünya insanlığı üzerinde yansımalarını nasıl azaltabiliriz? Bunun içinde birincisi girişimci olmak lazım ikincisi ise insanı dış politika izlememiz lazım. Biz işte Finlandiya ile barış için arabuluculuk inisiyatifini bu nedenle istedik. Biz 100'den fazla ülke ile bunu yürütüyoruz. Şimdi de İslam İşbirliği Teşkilatı içinde arabuluculuk mekanizmasını güçlendiriyoruz ki İslam dünyası içindeki sorunlar da diyalog yoluyla çözülebilsin. Aynı şekilde kendi insiyatifimizle oluşturduğumuz bütün mekanizmalarla Kafkasya'da, Afganistan ve Pakistan da aynı şekilde, Balkanlar'da ve Bosna ile beraber kurmuş olduğumuz mekanizmalarla bu bölgelerin istikrarına ve güvenliğine hatta ekonomik kalkınmasına çok ciddi katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

"Siyasi bir çözüm olmadan Suriye'de istikrar olmaz"

Geçen seneye göre Suriye'deki çatışmalarda çok ciddi bir azalma olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Etrafımızda var olan sorunları çözmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bir sene önce burada olsaydım belki Halep'te ve etrafında Suriye'de her gün insanların üzerine yağan bombaları konuşacaktık ve bu bombalardan kaçan insanlar konuşacaktık. Bugün ise Cerablus bölgesine 'Fırat Kalkanı' operasyonu ile 'bölgesine ne kadar Suriyeli döndü, onlara orada ne yapabiliriz, İdlip bölgesinde çatışmaları nasıl sıfıra indirebiliriz?' biz bunu konuşuyoruz. Çünkü geçen seneye göre çatışmalarda çok ciddi bir azalma oldu. Bu nasıl oldu? Halep ile beraber Türkiye'nin inisiyatifi Rusya ile beraber işbirliğimiz daha sonra İran'ın da bu sürece dahil olmasıyla sahada ateşkesi büyük oranda azaltmamızdır. Şimdi sıra siyasi çözüme geldi. Çünkü siyasi çözüm olmadan bu adımlar ne kadar kalıcı olabilir veya ne kadar sürdürülebilir? Bunların hepsi birer soru işareti. Sadece DEAŞ dibi terör örgütleriyle mücadele etmek yetmez. Terör örgütleri ile mücadele etmemiz lazım. Operasyonlar ile biz DEAŞ'e de sınırlarımızı tamamen kapattık. Kilis ve Gaziantep kendisini daha fazla güvende hissediyor. Ama siyasi bir çözüm olmadan Suriye'de istikrar olmaz."

"Bu bölgenin istikrar ve güvenliği bizim için önemlidir"

Çavuşoğlu, Irak Kürdistan'ında gerçekleşen referanduma ilişkin de, şunları kaydetti:

"Bizim sözümüzü dinlemeyen Barzani, şimdi çok ciddi sorun yaşıyor. Düşündük ki referandum yaparsa masada güçlü olacak. Şimdi masada bile yok, oturamıyor. Düşündük ki Kürt kardeşlerimiz belki kendi etrafında birleştirecek ve başkalarını ilelebet götürecek. Şimdi oradaki Kürtleri darmadağın etti, böldü parçaladı. Düşündü ki daha fazla kazanımlar elde edecek, var olan kazanımlarda gitti. Bütün bunların olacağını kendisine dostane bir şekilde, net bir şekilde söyledik. İşte söz dinlemezsen, dost tavsiyesini dinlemezsen başına gelecekler bunlardır. Ama biz Suriye'nin güvenliğini tesis etmek için ve Suriye'nin sınır, toprak bütünlüğünü korumak için ikili, bölgesel ve küresel düzeyde çabalarımızı sürdürüyoruz.  Çünkü bu bölgenin istikrar ve güvenliği bizim için önemlidir."

Avrupa'nın terör örgütlerine ideolojik yaklaştığını söyleyen Çavuşoğlu, "İnsanların yaşadığı sorunları çözmezseniz, o sorun size gelir, bu insanlar size geliyor. Bu değişmez bir kuraldır ve bu kuralda terör içinde geçerli. Terör nerede ise gidip yok etmezseniz o terör bir gün size gelir 'benden uzakta, bana dokunmaz, benimle bir ilgisi yok demeyeceksin' bugün dünyanın terör ile mücadeledeki en büyük yanlışı bu. İdeolojik yaklaşımların dışında en büyük yanlış anlayışı bu ideolojik yaklaşımlardır. Bugün dünyada terör ile mücadele de bir çifte standart var. Bugün PKK'nın Avrupa'da destek bulmasının en büyük sebebi Avrupa'daki aşırı solcular, Marksist ve komünistler PKK ile aynı ideolojiye sahip olduğu için bir terör örgütü olarak görmek istemiyorlar. O zaman senin ne farkın var, sen gidiyorsun insanlara politikana anlatıyorsun, oy topluyorsun. Oysa o elinde silah insan öldürüyor, zorla insan kaçırıyor. İşte bu vizyondan uzak bir Avrupa yaşıyoruz." diye belirtti.

Güneydoğu'daki ilk golf sahası Gaziantep'te açıldı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından yapılan Güneydoğu Bölgesinin ilk golf sahası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı törenle hizmete açıldı.

HKÜ tarafından yapılan Güneydoğu'nun ilk golf sahasının açılışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, Gaziantep Valisi ali Yerlikaya, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ile üniversite idari personeli ve öğrenciler katıldı. Üniversitenin akademik yıl açılış töreni öncesinde hizmete giren golf sahası ile bölgenin ilk golf kulübü de kurulmuş oldu.

HKÜ Kampüsü içerisinde yer alan golf kulübünün açılışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Öğrenciler ve personelin yoğun ilgileri arasında golf sahasını gezen Çavuşoğlu, golf kulübünü çok beğendiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, golf sahasının Gaziantep ve bölgeye yeni bir tarz getireceğini belirterek hatıra fotoğrafları çektirdi.

Golf kulübünün bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Bakan Çavuşoğlu ve protokol üyeleri kurdele kesimi ile golf sahasının açılışını gerçekleştirdi. Açılış ile beraber golf alanına geçen Çavuşoğlu ve Cemal Kalyoncu golf sahasında ilk topa vurdu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir